Futbolda saha içine etki eden 4 tane önemli parametre var. Bunlar teknik, taktik, fizik ve psikoloji.
Saha dışında olup da saha içini bazen doğrudan ve bazen de dolaylı olarak etkileyen bazı faktörler de var. Bunlar kulübün ekonomik durumu, camianın kültürü, kulübün yönetim sistemi, yöneticilerin sportif, siyasi, sosyal ve finansal bağlantılarının gücü gibi önemli faktörler.
Bir spor kulübü, genelde de bir futbol kulübü, bu saha içi ve dışı etkenleri yönetmek ve bunları göz önünde bulundurarak kadro kurmak zorunda.
Kuracağınız kadro; mali yapınız, camia kültürü ve beklentileriniz, dış bağlantılarınızın gücü, belirlediğiniz sportif yönetim modeli ve futbol sistemi ile uyumlu olmalı. Aksi halde tıpkı geçen sezon Fenerbahçe' de olduğu gibi beklenti- sistem- sonuç uyumsuzluğu yaşarsınız.
Kadro mühendisliği, bir kulübün bu iç ve dış faktörlerden yola çıkarak, kısa, orta ve uzun vadeli planlamalar ile kadrosunu oluşturması, yönetmesi, geliştirmesi ve yenilemesi anlamına geliyor. Bunu dünyanın tüm büyük kulüpleri yapıyor. Kadrolarını zaman içinde, stratejilerine uygun olarak yavaş yavaş gençleştirip, yeniliyorlar. Yine örnek olarak baktığımızda geçen seneki ve bu seneki Fenerbahçe gibi yüzde 50- 60' lık değişimleri bir anda yapmıyorlar. Çünkü bunun sakıncalarını biliyorlar. Ben size kızdım hadi takımı komple değiştiriyorum gibi çağdışı yaklaşımlara asla kapılmıyorlar. O yüzden de büyük olarak kalmaya devam ediyorlar.
Futbol kulüplerimizin bu kadro mühendisliği kavramı ile tanışmaları gerekiyor. Beşiktaş son 4 senedir bunu yapmaya başladı. Ancak Trabzonspor, Fenerbahçe ve Galatasaray son 4-5 senedir bu konuda büyük hatalar yapıyorlar. Bursaspor' da bu kervana son iki yılda katıldı.
Kadro mühendisliği ciddi bir futbol bilgisi gerektiriyor. Bu konuda dünya genelinde çalışan uzmanlar var. Bunlardan destek alınması gerekiyor. Eski futbolcular, menajerler veya teknik direktörlerin tek başlarına yapabilecekleri bir iş değil. Bu işin ayrı uzmanları var.
Kulüplerde kadro mühendisliği dediğiniz zaman, kulübün uzun vadeli stratejik hedefleri belirlemesi ve kendisini bir yere konumlandırması gerekiyor. Bayern, Porto, Ajax, Barcelona, Arsenal, Chelsea, Juventus, PSG, Lyon, Manchester United ve Manchester City gibi kulüplerin hepsi de farklı modeller ve uzun vadeli hedefler ile yönetiliyor.
Bu kulüplerde kadro mühendisliği, stratejik planlama yaklaşımı altında yapılıyor. Bir felsefe, sistem, kültür, eylem bütünlüğü içinde yönetiliyorlar.
Bizde ise durum karışık. Ne sistem var, ne strateji ne de uzun vadeli bakış. Biraz günü kurtaralım, biraz mali açıdan idare edelim, biraz şova dönük işler yapalım, biraz ayakta kalalım. Futbol kulüpleri, şahısların çiftliği haline geliyor. Birer derebeylik gibi yönetiliyor. Yöneten şahsın vizyonu ve misyonu kulübün vizyonu ve misyonu oluyor. Kulüplerin başkanları ne derse o oluyor. Futboldan anlasa da anlamasa da hep kısa vadeli bakan bu başkanlar ile stratejik yönetim olmuyor, olamıyor.
Oysa kadro mühendisliği mutlaka sistem, uzun vadeli bakış, strateji gerektirir. Kadro mühendisliği yapılmadığında, milyonlarca Euro verdiğiniz adamlar, kulüpten gitsin diye üstüne para verir, satıştan para kazanamaz, genç yetenekleri ucuzken alamaz, yaşlı ve işi bitmiş sözde yıldızlara yılda 4-5 milyon Euro vermek zorunda kalırsınız.
Herşeyi çok iyi bilen kulüp yöneticileri bu kavramı bir araştırsınlar. Bu kavram futbolda yakın gelecekte başarı ile başarısızlığı belirleyen en önemli kriterlerden birisi haline gelecek.
Not: Milliyet- Skorer' de yazdığım yazılara ek olarak bu yazıların daha geniş kitlelere ulaşması için görsel iletişimden de faydalanmak gerektiğini düşünerek bir YouTube kanalı açtım. Kanalın adı Futbol 24. Takip etmek isteyen siz değerli dostlarım, yazılarıma ek olarak video yorumlarımı da buradan takip edebilirsiniz. İlk video yorumum, Cuma akşamı "Kadro Mühendisliği ve Dört Büyüklere Öneriler" konusunda olacak. Takip için Futbol 24 kanalına abone olursanız sevinirim. Artık sorularınızı ve düşüncelerinizi de bu kanaldaki videoların altına yorum yazarak iletebilirsiniz. Sizler ile etkileşimde kalmaya büyük önem veriyorum.
Bertan Kaya ile Futbol 24: https://www.youtube.com/channel/UCtRno16-qLvn5bnzrcOra5w
Herkese şimdiden teşekkürler.