Beşiktaş Fenerbahçe derbisi tahmin edilenin dışında son derece renkli ve çekişmeli geçecektir.
ÜST DÜZEY MÜCADELE OLACAK
Her iki takımın da fizik gücü yüksek ve topun kıymetini bilen orta sahaları var. Bu sezon oynanan 7'şer maç ortalaması olarak topa sahip olma oranları Beşiktaş için %53 ve Fenerbahçe için ise % 56 düzeyinde. Pasla oynama oranlarında ise Beşiktaş % 64, Fenerbahçe ise % 67' lik oranlara sahip. Her iki takım da topa sahip olmayı seven, topu kazanınca kaybetmemek amacı ile kısa pasa önem veren felsefeler ile oynuyorlar. Beşiktaş hücumlarını, 1. bölgeden organize olarak, 1. bölgede sabırla top çevirerek ve daha az sayıda ileriye başarılı pas ile (daha hızlı) pozisyona dönüştürürken, Fenerbahçe oyunu kurmaya 2. bölgeden başlıyor ve daha fazla sayıda pas ile (daha uzun sürede) pozisyon bulabiliyor.
Burada her iki takım açısından kritik konu 1. bölgeden, 3. bölgeye başarılı ve hızlı pas aktarımı. Bu durum kritik zira Fenerbahçe ve Beşiktaş arasındaki bu maç bir orta saha mücadelesi şeklinde geçecek. Fenerbahçe' nin fizik gücü ve oyun anlayışı nedeni ile rakiplerine geçen seneye oranla daha düşük yoğunluklu pres uygulamaması, 1. bölgeyi seven Beşiktaş için bir şans. İsmail Kartal, rakibini doğru analiz etmiş ise, bu bölgede sezon başından bu yana uyguladığı baskı dozunu artırması gerekiyor. Eğer bu doz ilk 7 maçtaki seviyede kalır ise, Beşiktaş ortalama pozisyon sayısına rahatlıkla ulaşacaktır.
Her iki takımın da 2. bölge kullanımları ve bu bölgeden başarılı oyun kurma girişimleri, mücadele ve kalabalık nedeni ile kolay gözükmüyor. Beşiktaş için %47, Fenerbahçe için %50 olan 2. bölge kullanımı, bu karşılaşmada her iki takım açısından da önemli olmakla birlikte, Fenerbahçe açısından daha büyük bir sıkıntıya işaret ediyor. Kartal' ın Kocaman' dan miras aldığı sistemde, 2. bölgede topa sahip olmak çok önemli. Ancak derbide Fenerbahçe' nin 2. bölgesi çok rahat olamayacak. Veli, Atiba ve Oğuzhan' dan oluşan enerjik üçlü, Sarı Lacivertlilerin işini bir hayli zorlaştıracaktır. Tüm organize atakları 2. bölgeden başlatan Fenerbahçe, ciddi bir direnç görür ise, top hakimiyeti ve pozisyon bulma imkanlarını kaybedebilir.
1. KRİTİK NOKTA
İsmail hocanın Beşiktaş 1. bölgesine, Bilic' in de Fenerbahçe 2. bölgesine uygulayacakları direkt ve yoğun baskı, maçın skoruna etki edecektir.
Fenerbahçe bu sezon oynadığı hemen tüm lig maçlarında, savunma güvenliğini ön planda tutan ekiplere karşı oynadı. Ceza yayının arkası ve çevresini iyi tutan, teknik becerisi düşük Fenerbahçe forvetlerine hareket alanı bırakmayan, kalabalık defans anlayışı Fenerbahçe' yi 40 metre ve gerisinde karşılayan takımlara karşı pozisyon bulmakta zorlanan Fenerbahçe, bu karşılaşmada kendisine daha fazla benzeyen bir Beşiktaş' a karşı oynayacak.
Bu sebeple her iki hocanın da rakiplerinin zaaflarını ve güçlü yönlerini iyi analiz etmeleri gerekiyor. Beşiktaş' ın 1. ve 2. bölge bağlantısı ile Fenerbahçe' nin 2. ve 3. bölge bağlantısı yumuşak karınlar. Bu zafiyetleri iyi değerlendiren, bu hatlar arası bağlantıları iyi kesebilen başarı sağlar.
2. KRİTİK NOKTA
Her iki takımın bekleri, bu maçın oyun ve skoruna etki edecek önemde gözüküyor. Dirençli orta sahalar nedeni ile kilitlenmesi muhtemel oyunda, kendilerine boş alan bulabilecek çıkışları yapabilirler. Her iki takımın da bekleri, sezon ortalamalarının üstünde bir koşu mesafesi ve sprint sayısına ulaşmalılar. Bu istatistikte öne geçen diğerine avantaj sağlayacaktır. Gökhan ve Caner 'in düşük formları bu noktada soru işareti. İsmail Köybaşı ise ters ayaklı bek olarak, bir zafiyet teşkil ediyor. ,
Beklerin kenar performansları, özellikle çizgiyi iyi kullanmaları önemli. Gökhan' ın çizgiye inişleri, Caner' in isabetli ortaları Beşiktaş açısından risk teşkil ediyor. Ancak, Fenerbahçe' nin iki bekinin dezavantajları, önlerinde yerlerini dolduracak futbolcular olmaması. Ne Kuyt, ne de Sow (Alper rakibi karşılama ve geriye yardımda çok daha isabetli bir tercih olur), beklerden oluşan boşlukları doldurmak ya da geriye yardıma gelmek konusunda yeterli değiller. Kuyt yorgun, Sow ise fiziksel ve mental olarak güçsüz. Olcay ve Kerim, böylesi bir zafiyeti değerlendirme noktasında sürpriz skor isimleri olabilirler. Kartal' ın Alper veya Sow tercihi, maçta kritik diğer bir faktör olacaktır. Kartal' ın Başkan ve taraftarın baskısı ile Sow' u oynatması, İsmail Köybaşı ve Kerim Frei açısından bir şans olacaktır.
3. KRİTİK NOKTA
Her iki takım açısından en kritik 3. nokta, stoperlerinin performansı olacaktır. Bu durum, ligin belki de en kırılgan ve uyumsuz tandemlerinden bir tanesine sahip olan, Türkiye ligi için yetersiz stoperlere sahip Fenerbahçe için büyük bir sorun. Hamle zamanlaması kötü, kademe anlayışları problemli, adam paylaşımını asla doğru yapamayan Bekir ve Kadlec (bu tespitler Alves için de geçerlidir), 3. bölgede son derece hızlı, akıllı ve verimli oynayan Olcay ve Demba Ba ikilisine karşı gerçekten zor durumlara düşebilir. Oğuzhan ve Kerim' in akıllı ara pasları, Olcay ve Demba Ba' nın arkaya kaçışları Fenerbahçe' nin başını ağrıtabilir.
İşin hücum tarafında Bekir ve Kadlec özellikle duran toplarda ileri çıkmayı seven bir ikili. Duran toplarda kafa topu veya karambol pozisyonlar bulabiliyorlar. Arkayı boş bırakma ve hızlı gelişen ataklarda pozisyon verme riskleri, ileride gol bulma ihtimallerinden daha yüksek.
Beşiktaş tandemi Ersan- Sivok ikilisinden oluşur ise, Kuyt, Emenike ve Sow gibi dirençsiz bir üçlü karşısında kolay top kazanma imkanı sağlar. Ersan yerine Franco görev alır ise, Emenike daha rahat alanlar bulabilir. Fenerbahçe forvet hattının temel sorunu, fizik güç ve konsantrasyonlarının düşüklüğü. Bu durum Beşiktaş defansının işine gelecektir. Fenerbahçe açısından, bu üçlü değil, bu üçlünün boşalttıkları alanlardan, Meireles, Emre, Gökhan ve Caner ile yakalanabilecek pozisyonlar daha tehlikeli gibi gözüküyor. Webo' nun maça ilk 11' de başlaması, 3. bölge presi, top tutma ve hava toplarını kazanma açısından avantajlı olur ve Beşiktaş tandemini zorlar. Ancak Kartal' ın böyle bir tercih yapması sürpriz gözüküyor.
POZİSYON DAĞILIMI
Her iki takım da sağ kanadını daha etkin kullanıyor. Her iki takım da sağdan daha çok gol atıyor, sağdan daha az gol yiyorlar. Fenerbahçe rakibine kıyasla sağ kanattan daha az gol yiyor. Burada Gökhan' ın performansı etkili gözüküyor. Öte yandan Beşiktaş sağ kanattan, rakibine oranla daha fazla gol bulmuş. Burada da diğer Gökhan' ın yani Gökhan Töre' nin etkinliği söz konusu. Maçta Gökhan Töre' nin oynamayacak olması, Beşiktaş' ın hücum gücünü en az % 10 azaltmış olacak. Bu durum Fenerbahçe tandemi açısından büyük şans. Aynı zamanda Caner' in daha fazla ileri çıkmaya cesaret edecek olması demek. Fenerbahçe tandemi, Olcay' a daha fazla konsantre olabilecek.
Yenilen gollere bakıldığında, Fenerbahçe hareketli oyunda, Beşiktaş ise duran toplarda sıkıntı yaşıyor. Bu durum, her iki takımın da defansif kurgusundaki farklı arızalara işaret ediyor. Beşiktaş' ın ceza yayı etrafında ve kornerlerden vereceği pozisyonlar, Kadlec, Bekir, Mehmet Topal gibi etkili kafa vuruşları olan futbolcular tarafından değerlendirilebilir. Öte yandan, oyun içinde Fenerbahçe tandemi de hızlı Beşiktaş hücumları karşısında zor durumda kalabilir.
YEDEKLER
Yedek kulübesinde Fenerbahçe daha zengin ve hazır alternatiflere sahip gözüküyor. Maç içindeki olası sakatlık, kırmızı kart ya da düşük performansa müdahale açısından İsmail Kartal daha avantajlı.
KENAR YÖNETİMİ
İsmail Kartal, Aykut Kocaman ekolünün devamı. Bilic ise hümanistik futbola inanıyor. Biri taktik disiplin ve istatistikler, diğeri teknik üstünlük ve motivasyon temelli yönetim sergiliyor. Her ikisi de takımları tarafından seviliyor. Ancak bir tanesinin koltuğu sağlam değil. Bu nedenle üzerinde büyük baskı var. Bu baskı da hataları beraberinde getiriyor. İsmail Kartal taraftarın gözüne hoş gelen, mücadeleci ve bol pozisyonlu bir futboldan ziyade, kontrollü ve top hakimiyetine dayalı klasik bir Doğu Avrupa futbolunu tercih ediyor. Geçen seneki futbol keyfinden mahrum kalan Fenerbahçe taraftarı, bu tercihe saygı duymuyor, hoşnutsuzluk duyuyor. Üstelik geçen sezona göre fizik gücü daha düşük, daha dirençsiz bir Fenerbahçe söz konusu.
Bilic ise, istikrarı koruyor. Koltuğu sallantıda değil. Beşiktaş taraftarı kendisinden ve sahadaki futboldan memnun. Bilic' in psikolojik rahatlığı, futbolcuları da olumlu etkiliyor. Bilic takım içi disiplin konusunda da bir adım önde. Yönetimin yönlendirme eğilimi gösterdiği İsmail Kartal' a kıyasla, çok daha bağımsız. Bu bağımsızlık, takıma hakimiyeti ve adil bir teknik direktör olarak algılanmayı beraberinde getiriyor.
Her iki hoca da oyunu okuma ve maç içi stratejilerde benzer performans gösteriyorlar. Bilic' in rahatlığı ve takım hakimiyeti, onu bir adım öne çıkartıyor. Bilic kazanmak zorunda değil, ancak İsmail Kartal geçen seneki üstün başarı ve performans ile karşılaştırılmasından dolayı bir beraberlikte bile eleştirilecektir.
SONUÇ VE MAÇ TAHMİNİ
Herşey İsmail Kartal ve Bilic' in taktik anlayışları ve takımlarının bu taktik disipline ne kadar ruh katacağına bağlı. İşin doğrusu, rakibinden daha fazla koşan, doğru noktalarda baskı yapan, rakibinin açıklarını cezalandıran, duran topları etkin kullanan, bekleri daha hareketli ve istekli olan kazanır.
Beşiktaş bir adım önde olmakla birlikte, kötü zemin, tribünlerin sahaya yetersiz desteği (stadyum dezavantajı) ve Fenerbahçe' nin kazanma zorunluluğu, durumun dengeye gelmesine neden oluyor. Anormal hakem hataları olmaz ve her iki takım da maçı 11' er kişi ile tamamlayabilir ise gollü bir beraberlik sürpriz olmayacaktır.
Not: Maç öncesi analiz konusunda, bana yardımcı olan başta sevgili Mustafa olmak üzere, tüm teknik ekibime teşekkür ediyorum.