Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) ile Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından oluşturulan “yapılandırma” projesi, ağır aksak da olsa uygulama aşamasına geçmiş durumda. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Trabzonspor kulüpleri, masada alacakları kredi için faiz oranları, ödemesiz süreler ve vade konusunda anlaşmaya çalışıyorlar.
Yapılandırma aşamasında TC Ziraat Bankası’nın önerdiği krediler için normal piyasa faizi (20-25) isteniyor. Vade 10 yıl... Üç yılı ödemesiz. Gelir gider dengesizliğiyle borç sarmalına yakalanan kulüpler şimdi inanılmaz bir kıskacın ağzına gelmiş durumda.
TFF Yönetim Kurulu tarafından onaylanan Kulüp Lisans Talimatı’nın 30 Haziran’a kadar yayınlanması ve yürürlüğe girmesi gerekiyor.
Gecikme söz konusu bile edilemez. İki kulüp, Fenerbahçe ve Trabzonspor, bilançolarını açıklayarak UEFA ile yaptıkları “Finansal Fair Play” görüşmelerinde 30 Haziran’a kadar borçlarını yapılandırma sözü verdiler. UEFA, TFF’ye gönderdiği yazıda da sözler yerine getirilmezse, Fenerbahçe ve Trabzonspor’u kendi organizasyonlarına (Şampiyonlar Ligi/Avrupa Ligi) almayacağını bildirdi.
Vakit ve nakit böylesine daraldığında spor medyasında yer alan bazı transfer manşetleri de “ayran ve tahtırevan” örneği ironik yorumlara yol açıyor.
Yeniden “yapılandırma”ya dönersek... Beklendiği kadar rahatlama sağlanıp sağlanamayacağı tartışma konusu. Üç yıllık ödemesizlik olanağı “kendi dönemini kurtarmak” kaygısındaki başkanlar için tam anlamıyla nefes alma fırsatı sunuyor. Peki sonrası? Ödemeli son yedi yıl için yorumlar farklı. En önemlisi, yıllık 600 milyon TL geliri olan herhangi bir kulübün, yüzde 90 borç ödemesi, sadece yüzde 10’luk (60 milyon TL) harcama yapması öngörülüyor.
Bu bilgilerin ışığı altında TBB Başkanı ve TC Ziraat Bankası Genel Müdürü Sayın Hüseyin Aydın’ı aradım. Henüz ulaşamadım. Sayın Başkan bizi bilgilendirirse, seviniriz.
Herkes çözüm içinde çözüm” arıyor. Fenerbahçe ve Trabzonspor gün sayıyor.
Krediler konusunda uzman bir dostumla konuştum. Şöyle bir önermede bulundu: “Yüzde 5 faiz, futbol için oluşturulacak özel bir fon ve 15 yıllık süre!” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, bu öneriyi kabul ederek fonu kurup kararnameyi imzalaması kulüplerin en büyük umudu.
Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz özel fon ve yüzde 5 faiz konusunda ihtiyatlı.
Böyle bir ayrıcalığın kamuoyunda tepki yaratabileceğini söylüyor. Cengiz’in bir uyarısı da var: ”Babalar günah işlemiş, biz oğullar çile çekiyoruz. Ama gelecek kuşakları, torunlarımızı kurtaralım. Onlara da finans çilesi çektirmeyelim” diyor.
beIN Sports gerçekleri
Yayıncı kuruluş beIN Sports’un dolar sabitleme talebi, TFF’de ve Kulüpler Birliği’nde nihayet tartışma masasına geldi. Bu satırlar yazılırken, beklenen kararlar henüz alınmamış ve açıklanmamıştı.
Kulüpler yayıncı ile ilgili sorunlarını açıkça kamuoyu ile paylaşıyorlar.
Onlar konuşadursun, ben beIN Sports’un rahatsızlıklarını da not ettim.
1) Döviz kurlarının beklenmeyen biçimde yükselmesi
2) Ekonominin ve piyasanın içinde bulunduğu koşullar. Reklam ve sponsorluk gelirlerinin azalması
3) Kulüplerden beklenen anlayış ve desteğin sağlanamaması
(Galatasaray Başkanı Mustafa Cengiz’in Şampiyonlar Ligi yayın gelirlerinin azlığından yakınması kurumda kırgınlık yaratmış.)
4) Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim’in 10 haftalık ceza sürecinde hiçbir futbolcunun yayın anlaşmasına uymayıp maç sonu röportaja katılmaması
5) Göztepe ve Erzurumspor başta olmak üzere hemen her kulübün üç dakikalık maç özetlerinden istedikleri pozisyonun ekrana gelmemesi nedeniyle- şikayetleri. Kurumun çok kısa sürede özetleri hazırlayıp sunmasındaki zorluklara anlayış gösterilmemesi
6) Galatasaray’ın beIN Sports aleyhine sosyal medyada kampanya açması
7) Beşiktaş Teknik Direktörü Şenol Güneş’in yayıncı kuruluş muhabirlerine vermesi gereken röportajdan önce “Geliyorum ama bana salak sorular sormayın” biçimindeki kırıcı istekleri
Toplantıda bu sorunlar ne kadar tartışıldı, hangi konularda uzlaşıldı, bilmiyorum. Umarım uzlaşmışlardır.