Spor alanlarında pek az rastlanması gereken karın ağrısı, nedense Beşiktaş’ın üst üste gelen ikinci şampiyonluğuyla gündeme oturdu.
İkinci şampiyonluk, aslında daha da tarihi bir dönüşe rastlıyordu. Beşiktaş, armasında üçüncü yıldızı taşımaya hak kazanıyordu. Hesabı yeniden gündeme getirenler, siyah-beyazlı takımın aslında 13 kez şampiyon olduğunu, 2 şampiyonluğun geçerli sayılamayacağını öne sürüyorlardı. Gerekçeleri de basitti: “1959’da başlayan Milli Lig öncesi, Beşiktaş’ın iki kez şampiyon ilan edilmesi yanlıştır. Bu yanlış hesap, adaletsiz, mesnetsiz ve geçersizdir... vs!”
Üzülerek belirtelim ki zaman zaman taraftar körlüğüyle Beşiktaşlı olmayanlar bu durumu yadırgayabilir. İnternete girdiklerinde yanılabilirler. Onlar bir tarafa asıl ısrar edenlerin bir bölümü maalesef gazeteci... Spor gazetecisi olarak radyolarda, televizyon kanallarında ahkam kesip 13’de ısrar ediyorlar.
Aslında yeni bir şey yazmıyorum... Bilinen gerçeği görmezden gelip adeta yok sayanlara hatırlatmak, genç kuşakların zihnindeki soruları da yanıtlamak adına yazmak şart oldu.
Beşiktaş’ın Milli Lig (sonradan 1 Milli Lig, Türkiye Ligi, Süper Lig) öncesi iki şampiyonluğu, UEFA’nın Şampiyon Kulüpler Kupası ile ilgilidir. L’Equipe başyazarı Jacques Ferran’ın önerisiyle başlayan Şampiyon Kulüpler Kupası için UEFA, Türkiye Şampiyonu olan takımın bildirilmesini ister. O dönemde “mahalli profesyonel ligler” düzenlenmektedir. İstanbul, Ankara, İzmir, Adana yerel şampiyonları Federasyon Kupası adıyla Türkiye Şampiyonluğu için yarışırlar. 1956-57’de - hatırladığım kadarıyla - TFF Kupa’yı alan Beşiktaş’ın adını UEFA’ya geç bildirir. Kartal, turnuva dışı kalır. 1957-58’de yine Beşiktaş kazanır ve Yunanistan temsilcisi Olympiakos ile eşleşir. Yunan kulübü, o günlerin iki ülke arasındaki gerginliğiyle Beşiktaş’la oynamak istemez, hükmen yenik sayılarak elenir. İkinci turda Beşiktaş efsane dönemini başlatan Real Madrid ile eşleşir. Madrid’deki maçı Varol’un kaledeki büyük başarısına rağmen Real 2-0 kazanır. Rövanş maçında Beşiktaş 1-1 beraberlikle elenir. (Kaya Köstepen’in golü. Avrupa Kupaları’nda ilk golümüz.)
Yıllar sonra Serdar Bilgili ve yönetici arkadaşları, rahmetli arkadaşımız Tuğrul Yenidoğan’ın derlediği bilgilerle TFF’ye başvurur. TFF Tahkim Kurulu 9 Mayıs 2002’de 2002/52 E ve 2002/68 K sayılı kararlarıyla iki şampiyonluğu tescil eder, her 5 lig şampiyonluğu için 1 yıldızın armaya işlenmesine izin veren TFF talimatına göre Beşiktaş 2 yıldız takar.
Hatırlayalım... O yıllarda Fenerbahçe ve Galatasaray, futboldaki en büyük rütbenin yüzbaşılık (!) olduğuna inanarak üçüncü yıldız için mücadele ediyordu. Beşiktaş’ı zaten ezeli rekabetin dışında görenler, Kartal’ın üçüncü yıldız hesabını pek ciddiye almadılar. Şimdi biri dördüncü, biri de üçüncü yıldızı çoktaan takmış olan iki kulübün bazı taraftarları, Beşiktaş’ın apoletine bakıp karın ağrısı çekiyorlar.
Aşırı kıskançlık, rakibi küçümseme ya da aşağılama sportmenlikle bağdaşmaz. Rakibe saygı göstermek sportmenliğin ilk koşuludur. Gerçekleri bile bile hâlâ karnı ağrıyan varsa... Doktora başvurmalarını öneririm.. Psikologlara ya da psikiyatrlara.
Sorumsuz, saygısız, ahlaksız!
Beşiktaş’ın hak edilmiş şampiyonluğunda pusulayı şaşıranlar da oldu... 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’ne gidip Beşiktaş bayrağını asmak isteyenler, ilk iş olarak Euroleague Şampiyonu Fenerbahçe’nin bayrağını yaktılar. Bu sorumsuz, saygısız ve ahlaksızlar elbette Beşiktaş’ı temsil etmiyorlar. Yine de utanç verici bir eyleme imza attılar. Gerekçeleri de geçen yıl aynı şeyi Fenerbahçelilerin yapması. Ayıbın rövanşı ayıpla olmaz! Yakalandıklarını ve 6222’ye göre yargılanacaklarını öğrendim. Bence Beşiktaş Kulübü de davaya müdahil olarak katılmalı ve onlardan davacı olmalıdır.
Güneş’e yolculuk
Soru: Şenol Güneş’le en açık, en kesin ve en net konuşma nasıl yapılır?
Yanıt: Sabah ezanından sonra sahilde Caddebostan yürüyüş parkuruna gidip bekleyeceksiniz. Bu arada 20-30 tur atarsanız iyi gelir. (Tebrikler Tayfun Müdür!)
Beşiktaş’ı şampiyon yapan 11 kahraman
1) Fikret ORMAN
2) Şenol GÜNEŞ
3) Ahmet Nur ÇEBİ ve Yönetim Kurulu
4) Oğuzhan ÖZYAKUP
5) Cenk TOSUN
6) Ricardo QUARESMA
7) Vincent ABOUBAKAR
8) Anderson TALISCA
9) İlle de Atiba HUTCHINSON ve Beşiktaşlı futbolcular
10) Malzemeci SÜREYYA
11) AVM değil, ÇARŞI... Yeryüzündeki tüm Beşiktaş taraftarları!