Spor tarihimiz, geçen hafta tam da Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın kutlandığı günlerde sadece tek dalda değil, dört dalda inanılmaz başarılarla çok sayfalı özel bölümlere yazıldı. Tek maçta, tek sporcuyla, ya da tek takımla başarı kütüğüne çakılmış altın çivilerin yanında bu yılki Spor Bayramı, bokstan voleybola, basketboldan tekvandoya uluslararası ölçülerde örnek oluşturan eşsiz başarılarla tarihe yazıldı. O coşku ve heyecanı yaşadıktan sonra belleğimizde neler kaldı? Gelin, sakinleşip bakalım.
ERGİN ATAMAN
Türkiye’nin en ihtiraslı, en dürüst ve en cesur antrenörü... Heyecanı yükseltip tavana çıkarırken, aklı da boş durmuyor. Real Madrid maçının son çeyreğinde mola hakkını kullanmadan rakibini çaresiz bırakması başka nasıl açıklanabilir? Evet skoruyla (58-57) “çirkin” bir final oynandı ama, en akıllı uygulamalar, driplingler, atışlar ve savunmayla adeta destan yazıldı. Ergin Ataman, Aydın Örs’ün öğrencisi… Aralarında inanılmaz bağlar var. Hatırlayalım, Aydın Örs savunmayı ön planda tutan sakin bir adamdı. Ataman öyle değil. Ustasında gördüğü eksiği (!) heyecan, coşku ve öfkeyle tamamlıyor. Arada elbet bizi de çıldırtıyor, eyvallah!
Ergin Ataman, bir strateji kahramanı. Hedefi baştan ilan edip ona uygun kadroyu, teknik ekibi, bütçeyi, oyun sistemini belirleyerek yola çıkıyor. Söz verdiği tüm hedeflere ulaşabiliyor. O nedenle antrenörlükte bir güven sıralaması yapılsa, herhalde ilk sıraya onu yazmak gerekir. Şimdi de Anadolu Efes’in Euroleague şampiyonluğunu kutladığı saatlerde Milli Takımımız için de, “Avrupa Şampiyonluğu” sözü verdi: “NBA’den gelecek Alperen, Cedi, Furkan, Ömer Faruk ile Barcelona’dan Sertaç’ın katılımıyla, Larkin’li Milli Takımımız elbette şampiyonluğa oynayacak. Ardından Dünya Kupası elemeleri de var. Gücümüzü göstereceğiz” diyor. Verdiği her sözü tutan ve gerçekleştiren bu adam, çok şey vaat ediyor. Bekleyelim.
GÖZGEÇ ve FENERBAHÇE
Kadınlar Dünya Boks Şampiyonası’nda ilk kez para ödülü kondu. Altına 100 bin, gümüşe 50 bin, bronza 25’er bin Amerikan Doları. IBC organizasyonuna göre ödülleri ev sahibi ülke sağlayacaktı. TBF Başkanı Eyüp Gözgeç, devlete değil, sponsora ödetti para ödüllerini. Organizasyon başarı ve zaferle gerçekleşti. 5 altın madalyalı kızımızdan dördü ve 1 bronz madalyalı kızımız Fenerbahçe’nin sporcusu. Ayşe Çağırır, Buse Naz Çakıroğlu, Hatice Akbaş, Şennur Demir ve Sema Çalışkan. En örnek şampiyon, 39 yaşındaki kaptan Şennur Demir. 28 yaşında boksa başlamış. 2016’da Dünya üçüncüsü, 2018’de ikinci ve bu yıl Dünya Şampiyonu… O bir spor mucizesi… Seneye ringde olmayacak. Çünkü AIBA 40 yaşındaki sporculara boksu yasaklıyor. Şennur Demir beden eğitimi öğretmeni. Ondan yeni şampiyonlar yetiştirmesini bekliyoruz. Trabzonsporlu şampiyonumuz Busenaz Sürmeneli’yi de kutluyoruz.
KORKUNÇ KOLEKSİYONCU: METİN ŞAHİN
Avrupa Tekvando ve Paratekvando Şampiyonası’nda 9 altın, 5 gümüş, 5 bronz madalya kazandık. Kadınlı erkekli bu zafer turunda TTF Başkanı Prof. Dr. Metin Şahin, yine yaptı yapacağını… Türkiye’nin uluslararası organizasyonlarda kazandığı madalya sayısı 300’e yaklaştı. Antrenörlerimiz Servet Tazegül ile Ali Şahin’i ve tüm sporcularımızı içtenlikle alkışlıyoruz.
VAKIFBANK ve GUİDETTİ
Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Türk sporunda yapısal reformları hayata geçirirken, voleybolda 3 devlet bankasına önemli görevler verdi: Ziraat Bankası ile Halk Bankası erkeklerde, Vakıfbank kadınlarda çok güçlü takımlar kurarak Türkiye’yi bir voleybol ülkesi haline getireceklerdi. Gerçekten, sonradan gelen hükümetlerin de katkısıyla Türkiye, dünya voleybolunda söz sahibi ülkelerden biri oldu. Vakıfbank’ın 5. kez kazandığı CEV Kadınlar Şampiyonlar Ligi Şampiyonluğu, Giovanni Guidetti ile o eşsiz kadronun eseridir. Hem yönetim, hem de sportif başarı örneğidir. İbret alınması gerekir.
PEKİ YA FUTBOL?
Spor ailemizin en şımarık çocuğu. Çok yetenekli. Çok tembel, çok şımarık, çok parasız. Çok şatafatlı, çok kurnaz, çok siyasetçi… Popüler kültür ikonlarıyla dolu bir depo gibi. Bir türlü kurumlaşamayan kulüpler ve her yıl bilimden biraz daha uzaklaşan hocalarla ancak bu kadar. Elbet bu kötü sürecin ve kötü örneklerin de sonu gelecek. Merak etmeyin. Onlar da eninde sonunda akıllanacak.
O gecenin yıldızları
Euroleague finalinde Türk spor medyası adına gurur veren performanslar da izledik. Beinsport’da İsmail Şenol, İhsan Bayülken, maçı anlatıp yorum ve analizleri başarıyla gerçekleştirirken, Didem Gürser de akıcı İngilizcesiyle çok güzel sorular sorarak final kıvamında röportajlar yaptı. TRT yayıncı kuruluş olmadığı halde Yasin Ejder Turhan’la hem haber, hem de röportaj ve analizlerde doyurucu bir gece yaşattı. Şahsen iki kanal arasında adeta koştum. Çok keyifliydi. Ertesi gün Roksan Kunter, İsmail Şenol ve Bülent Timurlenk’in anekdotlar ve ironiyle süslü söyleşileri de güzeldi. Teşekkürler arkadaşlar.
Biraz saygı Herr Kuntz
A Milli Takım Teknik Direktörü Stefan Kuntz, zamanının çoğunu Almanya’da geçiriyor. Hamburg-Hertha Berlin play out maçının yorumculuğunu da yapmış bu arada. Milli Takım’ın Avrupa Uluslar Ligi kadrosunu da bir WhatsApp mesajıyla açıkladı sanırım. Bir dönem Guus Hiddink de Türkiye’den büyük saygı gördü, fakat aynı saygı için özen göstermedi. Kuntz’un davranışlarını izlemeye çalışıyorum. Umarım Hiddink’e benzemez.