Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2022 Dünya Kupası’nın grup maçlarında tanık olduğumuz en önemli yenilik, bence maça eklenen “oynanmamış” dakikalar. Hep birlikte gördük ki maça eklenen zaman ortalama 8 dakika!
FİFA’nın Katar’da oynanan maçlarda ortaya koyduğu bir tavır var: Maçtan çalınmış dakikaları saniyesine kadar hesaplayıp sahibine futbolsevere iade etmek.
Oyuna saygı gösterisi.
FİFA Hakem Komitesi Başkanı Pierluigi Collina, oyuncuların sakatlık ve tedavi uygulamasına duyarlılıkla yaklaştıklarını bu uygulamada geçen zamanı dikkatle ölçtüklerini açıklarken VAR konusunda da hakemin izleme ve karar süresini çabuklaştırmak istediklerini açıklıyor.
Maça eklenen zaman konusunda akla gelmeyen konulardan biri de gol sevincinin “takımca” kutlanması… Collina sahadaki oyuncuların önce golü atan oyuncunun üstüne çullanarak (!) sevinci paylaşmasıyla birlikte teknik direktör ve kulübedeki yedek oyuncuların da gösteriye katılmasını normal karşılıyor; “Futbol, eninde sonunda bir oyun ve eğlencedir” diyor.
Maça eklenen sürelerle ilgili en önemli olay 12 Temmuz 2021’de oynanan Danimarka-Finlandiya maçında Danimarkalı Christian Eriksen’in kalp sorunuyla yere yığılıp kriz geçirmesiydi. Eriksen tedaviden sonra futbola döndü. Bu olay sporcu sağlığı ile ilgili duyarlılığı ve dikkatleri artırdı. Hakemlerin oyunu durdurmasını sıklaştırdı. Oyunun sık sık durması, akışı da aksatmaya başladı. İngiltere-İran (6-2) maçında İran kalecisi Alireza Beiranvand’ın sakatlığı sırasında oyun uzun süre durdu. Farklı rakamlar da var. Ama o maçın ilk yarıda 14, ikinci yarıda 13, toplamda en az 27 dakika durmasıyla “oynanmayan süre” rekoru kırıldı.
Öteki maçlarda da oyuna eklenen süre 6 ve 10 dakikaları normal karşılamamıza yol açtı. Katar’da oyuna eklenen zaman ortalaması 8 dakika.
Süper Lig’e dönüp “üç dakikalık” alışkanlıkları anımsadım. Hakemlerin çoğu, oyun daha uzun süre durduğu halde ortalama üç dakika uzatmalarla durumu “idare” (!) ettiler. Kronometre dikkatsiz kullanıldı.
Oyuna saygı: Kronometreyi de doğru kullanmak gerek. Sağlık ve tedaviye evet… Yalandan yatıp zaman çalmaya hayır!

Haberin Devamı

İzmir: Aklımda kalan sorular

Haberin Devamı

Göztepe-Altay maçında yaşanan dehşet görüntüler hem korkuttu, hem de öfke yarattı. Bir futbol müsabakasında gövde gösterisi ve şiddetin “organize suç”a dönüşmesi tam anlamıyla utanç verici. Öykünün en rezil yanı, işaret fişekleriyle sis bombalarının görevli iki ambulans şoförü tarafından çantayla getirilip tuvalete bırakılarak sahiplerine ulaştırılması.
O fişeklerden biri, hedef gözetilerek havaya değil, Göztepe taraftarının yüzüne atıldı. Vicdansız, insafsız, ahlaksız bir eylem.
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger ve emniyet duyarlılık ve çabuklukla olayı aydınlattı. 21 şüpheli gözaltında. Yüzünde yanık ve yaralar oluşan Mehmet Çakır hastanede. Altay kalecisi Ozan Evrim’e korner bayrak direği ile saldıran Mehmet Nihat Aydın tutuklandı.
Aklımda kalan sorular: Yaralı Mehmet Çakır hastaneye hangi ambulansla götürüldü? O ambulansı, fişekleri stada sokan şoför mü kullandı? Öyle ise pişmanlık, vicdan azabı, teslim olma gibi insani halleri yaşadı mı?
Tamam sayın savcım… Sanık sizindir!.

Haberin Devamı

Bravo Çebi

Beşiktaş Başkanı Ahmet Nur Çebi “Önümüzdeki sezon yabancı futbolcu sayısında 7+4 kuralının uygulanmasını istiyoruz. Yabancı oyuncu sayısının artırılmasına karşıyız” diyor.
Bence alkışlanacak bir tavır. Medyada ezici bir çoğunluk hiç de anlamadığım biçimde saha içindeki yabancı kısıtlamasına kolayından “saçmalık” diye damga vururken, 8+3’ün Milli Takım’a kazandırdığı gençleri unutuyor. 7+4, daha çok gencimizin yetişmesine katkıda bulunacak. Dahası kulüplerin yabancı transferinde de daha dikkatli davranmalarına yarayacak. Hala itirazı olanlar, saha içinde gerekirse 11 yabancının oynamasını isteyenler olabilir. Ezberlerini bozmayı öneririm. TFF’nin de önceden alınmış ilke kararına sahip çıkmasını beklerim.

Orada TRT var

TRT Spor, Katar 2022’de kendini aştı. Yepyeni bir dinamizmle geniş bir kadro oluşturarak futbolun peşine düştüler. Antrenörler ve yıldız futbolcularla ilginç röportajlar yaptılar. Maçtan önce verdikleri bilgilerle oyundan keyif almamıza yardımcı oldular. Bunlar hiç de kolay işler değil. Hele finallere katılamayan bir ülke iseniz iletişim şansınız çok sınırlıdır. Bizim arkadaşlar az fırsatla çok güzel işler yapıyorlar. Tek tek adlarını yazamıyorum. Unuttuğum olursa çok üzülürüm. O nedenle hepsini kutluyorum. Emeğinize sağlık arkadaşlar!