Attila Gökçe

Attila Gökçe

agokce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Süper Lig cuma günü başlıyor. O büyük macerayı yeniden yaşayacağız. Tartışmaktan anlamaya zamanımız kalacak mı, bilmiyorum. Hayatın her alanında kişisel gelişim, performans ve sorun çözme konusunda bilimsel araştırmalar yayınlayan, eğitim programları düzenleyen Prof. Dr. Acar Baltaş, geçenlerde futbolla ilgili önemli bir makale yayınladı. Özetleyerek sunuyorum.

İyi futbol oynayan ülkelerle Türkiye’nin arasındaki fark neden açılıyor? En sonda söyleyeceğimi en başta söyleyeyim. Bilime düşman olduğu için... Bu keskin yargıya bir ek daha yapmak gerekirse, futbolda karar verme yetkisine sahip olanların kendi dışındaki fikirleri anlamak amacıyla gerçekten dinlemek ve onlardan yararlanmak üzere, yeterli güven duygusuna sahip olmadıkları için.
. . . Futbol, Türkiye’de çok sevilen ve oynanan, oyun kalitesi açısından ülke imkanlarına göre orantısız kaynak ayrılan spordur. Ancak istenilen sonuçlar bir türlü alınamamaktadır.

Haberin Devamı

… İngiltere’nin 55 yıl sonra oynadığı finalde Avrupa Şampiyonluğu’nu kaybetmesinden sonra bazı konuların yazılmasının daha değerli olacağını düşünüyorum. Bu nedenle Teknik Direktör Gareth Southgate’in getirdiği yaklaşımdan Türkiye için dersler çıkacağına inanıyor ve örnek olarak kullanmak istiyorum.
Southgate, Southampton’u çalıştırdığı dönemde, saygın rugby koçu Sir Clive Woodward’u kendisine yardımcı seçmiş ve çok eleştirilmişti. Oysa amacı, futbol dünyasındaki insanların bilmedikleri alandaki bilgi ve deneyimleri kendi repertuarına katmaktı. İngiltere Milli Takımı’nda göreve başladığında ise psikolojik performans ekibinin moderatörlüğünde küçük odalarda yapılan toplantıları gösterdi. Bu toplantılar futbolcuların hayat yolculuklarını öğrenmelerine ve birbirlerini gerçekten tanımalarına imkan veriyordu. Örneğin İngiltere Rugby Milli Takımı hocası E.Jones’tan, Bisiklet Performans Direktörü Sir Brailsford’dan, Kriket Milli Takımı Kaptanı E. Morgan’dan fikir alıyordu.

Teknik Danışma Kurulu’nda ise Sundhurst Askeri Akademisi Komutanı Albay L. Giles, olimpik kürekçi Kaith Grainger, teknoloji girişimcisi M.Badale, rugby antrenörü S.Lancaster, Ulusal Futbol Merkezi yöneticisi D.Sheephanks vardı. Bu durum her ülkede bulunan futbol alimleri tarafından “ Bu kurulun futbola ne ilgisi var!” yaklaşımıyla karşılaşmıştı.

Haberin Devamı

Southgate ayrıca kendi gelişimi için liderlik ve yönetim konusundaki konferanslara da katılıyordu. Takımda deneyimli oyunculardan oluşan bir liderlik grubu oluşturdu. Önceki kaptan Wayne Rooney’in , takım kaptanı Harry Kane’e yardımcı olmasını sağladı.
Southgate hikayesine geniş yer vermemin sebebi,..

İnsanlar kendilerine benzeyenlerle birlikte olmayı tercih ederler. Bu anlayışın sonucu olarak eski futbolcular, eski futbolcularla olup iman tazelerler.
Bir takımın başına geçen hoca geçmişte takımda oynamış eski futbolcuyu kendisine yardımcı seçer. Bu yardımcının görevi hocasına saygı göstermek, onu onaylamak ve biat etmektir.

Ülkemize bakarsanız, Piontek’in yardımıcısı Fatih Terim ve Derwall’in yardımcısı Mustafa Denizli’den başka hocasının yanından yetişmiş hoca bulmak kolay değildir. Türkiye’deki antrenörlerin önemli bir bölümü bilgisayardan korktukları için bazı futbol analiz programlarını kullanmaları söz konusu değildir.
Bu alanda kendilerine yardımcı olacak kişilerden de rahatsızlık duyar, onları etkisizleştirirler.