Siyaset ‘Zirve’, Ergenekon’a bağlandı

‘Zirve’, Ergenekon’a bağlandı

18.03.2011 - 02:29 | Son Güncellenme:

Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün talimatıyla 9 ilde eşzamanlı düzenlenen operasyonlarda Malatya eski Jandarma Komutanı emekli Albay Ülger ile bir öğretim görevlisi gözaltına alındı

‘Zirve’, Ergenekon’a bağlandı

Malatya Zirve Yayınevi’ne 2007’de düzenlenen, 3 yayınevi çalışanının katledildiği kanlı baskın, Ergenekon soruşturması kapsamına alındı. Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’ün talimatıyla 9 ilde düzenlenen operasyonlarda, aralarında Malatya eski Jandarma Komutanı emekli Albay Mehmet Ülger, bir bölümü emekli subay ve astsubaylar Mehmet Çolak, Haydar Yeşil, Abdullah Atılgan, Malatya İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Ruhi Abat’ın da bulunduğu, çoğunluğu asker 20 kişi gözaltına alınarak İstanbul’a götürüldü. Operasyonda, aralarında, emekli uzman çavuş olduğu ve jandarmayla sürekli görüştüğü saptanan Tarsus eski Başpapazı İlker Çınar’ın da aralarında bulunduğu çok sayıda ismin ifadeleri ve gelen ihbar mektupları etkili oldu ve Öz düğmeye bastı.

Mektubu Öz işleme koydu
Operasyon kapsamında, Ankara, Malatya, Siirt, Muğla ve İzmir’in aralarında olduğu 9 ilde şüphelilerin konutları ile jandarmaya ait bazı bina ve tesislerde arama yapıldı.
Operasyonda gözaltına alınanların, katliamdan hemen sonra Malatya Başsavcılığı’na gönderilen, savcılığın, askeri savcılığa ilettiği, askeri savcılığın da işlem yapılamayacağını belirterek rafa kaldırdığı Ali Aslan imzalı ihbar mektubunda ismi geçen kişiler olması dikkati çekti.
Söz konusu mektupta, katliamı gerçekleştiren Emre Günaydın’ı, dönemin İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ülger’in telkinleriyle İlahiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Abat’ın azmettirdiği öne sürüldü.
Bu mektup, Malatya’da, katliamdan 2 yıl sonra işleme konuldu ancak savcılık önemli bir ilerleme kaydedemedi. Aynı dönemde, mektup, Ergenekon Savcısı Zekeriya Öz’e de iletildi. Mektubun Öz’e iletilmesini, ardı ardına Ergenekon savcılarına yönelik yazılan ihbar mektupları izledi.
Savcı Öz’ün talimatıyla, geçen yıl, Arslan imzalı ihbar mektubu doğrultusunda, emekli Albay Ülger ile uzman çavuş Çolak gözaltına alındı. Ancak, her iki isim sorgulandıktan sonra serbest bırakıldı.
Aynı dönemde Ergenekon savcılarına kendi isteğiyle ifade veren Veysel Şahin adlı haber elemanı, Ülger’in talimatıyla, misyonerleri araştırdığını anlattı.
Bir ihbar mektusunda Ülger tarafından Abat’a cinayetten önce defalarca ödeme yapıldığı belirtildi.
Gelen bir başka ihbar mektubunda ise Ergenekon sanığı emekli tuğgeneral Veli Küçük’ün, katliam için Hıristiyan çevrelerine yakınlığı ile tanınan A.A. ile L.E.G. adlı subayları görevlendirdiği belirtildi.
Ülger’in ifadesi, İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Abat’la jandarma arasında 1415 görüşme yapıldığını ortaya koydu.
Operasyondan kısa süre önce İlker Çınar’ın özel celsede ifadesinin alınması, gizli tanıklığı da aynı ismin yapmış olabileceği iddialarını gündeme getirdi.