SiyasetZengilan Havalimanı bir kalkınma destanı

Zengilan Havalimanı bir kalkınma destanı

21.10.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Ermenistan işgalinden kurtarılan Karabağ’da, geçen yıl açılan Fuzuli Havalimanı’nın ardından dün de Zengilan Havalimanı açıldı. Erdoğan, “Zengilan Havalimanı, Azerbaycan’ın kahramanlık destanından sonra şimdi de Karabağ’ın kalkınma destanının yazıldığının adeta bir göstergesidir” dedi.

Zengilan Havalimanı bir kalkınma destanı

Azerbaycan’ın Ermenistan işgalinden kurtardığı topraklarda inşa ettiği ikinci havalimanı olan Zengilan Uluslararası Havalimanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katıldığı törenle hizmete girdi. Erdoğan, dün Azerbaycan’ın Ermenistan işgalinden kurtardığı Karabağ’a geldi.

Haberin Devamı

Erdoğan’ı taşıyan TC-TUR uçağı, Karabağ’ın dünyaya açılan 2. kapısı olma özelliğini taşıyan ve 26 Nisan 2021’de temeli atılan Zengilan Uluslararası Havalimanı’na iniş yaptı. Erdoğan, kendisini karşılayan Azerbaycanlı mevkidaşı İlham Aliyev ile birlikte havalimanının açılışını gerçekleştirdi. İki lider, baş başa görüşmenin ardından kara yolu ile Cebrayıl’a geçti.

‘AGİT, AB gelmiyor’

Erdoğan burada Aliyev ile birlikte 26 Ekim 2021’de temelini atılan Dost Agropark Zengilan Akıllı Tarım Köyü Projesi’nin ilk etabının açılış törenine katıldı. İki lider daha sonra ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu. İşgal döneminde Cebrayıl’ın ne hale getirildiğini gördüğünü ifade eden Erdoğan, “Kardeşime sordum. Dedim ki ‘AGİT, Avrupa Birliği filan, buralara gelip hiç görmedi mi?’ Yok gelmiyorlar. Niye gelmiyorlar? Çünkü kendi yüz karalarını, Batı’nın yaptıklarını görecekler. Buralara onlar bu tür destekleri vererek o işgal süreci içerisinde işte ne hale getirmişler Cebrayıl’ı, diğer bütün Karabağ’ı, bunu görecekler. Tabii bunları görmek istemiyorlar. Bu işleri Lahey Adalet Divanı’na getirmek suretiyle bunların tazminini istemek lazım” dedi.

Haberin Devamı

Zengilan Havalimanı bir kalkınma destanı

‘İftihar meselesi’

Aliyev’in riyasetinde eşine az rastlanır büyük bir kalkınma hamlesiyle şu anda tahrip, yerle yeksan olmuş bölgelerin yeniden ayağa kalktığını ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu kadar kısa zamanda Azerbaycan adeta küllerinden doğrularak, yeniden ayağa kalkıyor. Zengilan’da açılışını yaptığımız uluslararası havalimanı Azerbaycan’ın kahramanlık destanından sonra şimdi de Karabağ’ın kalkınma destanının yazıldığının adeta bir göstergesidir. Böylesine önemli bir projede Türk şirketlerinin de rol almış olması bizim için de ayrıca iftihar vesilesi.”

‘Hızla ilerliyor’

Erdoğan, bir yıl sonra geldiklerinde Cebrayıl yolunun çok daha farklı bir hale geleceğini düşündüğünü dile getirerek, “Çünkü burada da altyapıda gayet güzel adımlar şu anda atılmış vaziyette. Burada da yine Cengiz, Kalyon şirketlerinin müşterek çalışmasıyla bu adım da atılmış vaziyette. Bir yıl sonra herhalde artık burada asfaltlama işlemlerinin yapıldığını, viyadüklerin yapıldığını ve yine bugün temelini attığımız demir yolu ile ilgili adımların atılarak demir yolunun da buraya gelecek olması, buradaki kalkınma hareketinin gerçekten bir büyük proje olarak ne kadar hızla ilerlediğini göstermesi bakımından önem arz ediyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Normalleşme fırsat penceresi’

Türkiye’nin, Karabağ Eylem Planı çerçevesinde, başta tarım, yeşil enerji ve akıllı şehirler olmak üzere tüm projelerde Azerbaycan’ın yanında olmaya devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: “Emin adımlarla Azerbaycan yoluna devam ediyor. Bu yol bölgenin barış, huzur ve istikrarına katkı sağlayacağı gibi Hazar geçişli doğu batı orta koridor güzergahındaki bütün ülkeler için ticaret ve yatırım imkanları sunacaktır. Azerbaycan, 44 günlük vatan muharebesinde kendi topraklarını işgalden kurtarmış, 30 yıldır verilmeyen hakkını geri almıştır. Ermenistan ile müzakerelerinde samimi adımlar atan ve müspet tekliflerde bulunan Azerbaycan, nihai hedefinin kalıcı barış, refah ve istikrar olduğunu ortaya koymuştur. Her zaman söylediğim gibi barışın kaybedeni olmaz. Yegane gayemiz, bölgemizin müreffeh geleceğini inşa etmektir. Azerbaycan-Ermenistan ile Türkiye-Ermenistan normalleşme süreçleri, birbirini destekleyecek şekilde ilerlemektedir. Açılan bu fırsat penceresini en iyi şekilde değerlendirmek gerekiyor.”

Haberin Devamı

‘Türkiye güvenle ilerliyor’

Aliyev de konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye gibi bir ülkenin bizim kardeşimiz olması bizim için büyük mutluluktur. 2 Karabağ Savaşı’nda ve savaş sonrasında bu birliği daha da güçlendirdik. Geçen yıl Şuşa Beyannamesini imzaladık ve Türkiye ile Azerbaycan resmen müttefik oldu. Türkiye ve Azerbaycan birliği bölgede ciddi bir faktördür. Barış ve istikrar faktörüdür. Birileri yine bize karşı adaletsizlik yapmak istese bu faktörü ciddi şekilde göz önünde bulundurmalıdır. Değerli kardeşimin liderliği sayesinde Türkiye son yıllarda büyük ve başarılı yol kat etmiştir. Dünya çapında güç merkezinde dönüşmüştür. Türkiye’deki istikrar, kalkınma ve gelişim göz önündedir. Dünyanın birçok ülkesinde krizler yaşanıyor. Ülkeler yönetilemez duruma düşüyor. Ekonomik zorluklar insanların haklı itirazlarına neden oluyor. Türkiye ise güvenle ilerliyor, dev projeler gerçekleştiriyor. Türkiye dünyada önemli güç merkezidir. Herkes bilmelidir ki bu başarılar Recep Tayyip Erdoğan sayesindedir.”