SiyasetYüksek yargıda yerel seçim çatlağı

Yüksek yargıda yerel seçim çatlağı

25.12.2008 - 02:47 | Son Güncellenme:

YSK’nın, Danıştay’ın verdiği karara dayanarak, nüfusu 2 binin altına düştüğü gerekçesiyle kapatılan 862 belde belediyesine 29 Mart’ta yapılacak yerel seçime katılma hakkı tanıması kriz yarattı

Yüksek yargıda yerel seçim çatlağı

Danıştay’dan aylar önce, 862 beldeden seçime sadece, “daha önceden dava açmış olan 122 beldenin” katılabileceğine karar veren Anayasa Mahkemesi’nin Başkanlığı da, “Anayasa Mahkemesi’nin kararlarına uyulmaması ya da öngörmediği bir sonuç çıkarılması, Anayasa’nın ihlal edilmesi sonucu doğurur” açıklamasıyla Danıştay’a yüklendi. Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt bu açıklamaya, “Başkan Haşim Kılıç’ın kendi görüşüdür” diyerek tepki gösterdi.

İlginç karar
Danıştay 8. Daire, geçtiğimiz günlerde ilginç bir yürütmeyi durdurma kararına imza attı. Daire, Türkiye İstatistik Kurumu’nun nüfus sayım sonuçlarını resmi olarak açıklamadığını belirterek, daha önce dava açmayan beldelerin de, Anayasa Mahkemesi kararının Resmi Gazete’de yayımlandığı 6 Aralık tarihinden sonraki 60 gün içinde dava açmaları halinde seçime girebileceklerine hükmetti. YSK da, dava açan tüm beldelere seçime girme hakkı tanıdı.

Başkanlıktan açıklama
Dün akşam saatlerinde Anayasa Mahkemesi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesi’nin kararını verirken TÜİK’in nüfus sayım sonuçlarını resmen açıklamadığını zaten dikkate aldığı, bu açık gerekçeye rağmen beldelere “6 Aralık’tan sonra dava açmaları halinde seçime katılma hakkı” tanındığı vurgulandı. Açıklamada, şöyle denildi:
“Böylece mahkeme kararımızın değiştirilmesine yol açan bir sonuca ulaşılmıştır. Anayasa’nın 153. maddesine göre, Anayasa Mahkemesi kararlarının yasama, yürütme ve tüm yargı organlarını bağlayacağı kuşkusuzdur. Bu bağlayıcılığa karşın, kararlara uyulmaması ya da mahkemenin öngörmediği bir sonuç çıkarılması, Anayasa’nın 153. maddesinin ihlal edilmesi sonucu doğurur.”

‘Sürpriz oldu’
Bu açıklamadan kısa bir süre sonra, Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Paksüt’ten “Bu açıklama heyette görüşülmedi. Benim için de sürpriz oldu. Başkan Haşim Kılıç’ın kendi görüşüdür” açıklaması geldi.
Paksüt, “Hangi belediyelerin seçime girip girmeyeceğine karar verecek olan YSK’dır. Anayasa ihlali yorumuna katılmıyorum. Seçimler konusunda nihai karar organı YSK’dır. Yargı organları arasında böyle bir hiyerarşi yoktur” dedi.
Danıştay kararına, İçişleri Bakanlığı’nın itiraz hakkı bulunuyor. Bu durumda Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, itirazı görüşecek. Karar değişirse, YSK da beldelerle ilgili kararını yeniden gözden geçirmek zorunda kalacak.