SiyasetYüce Divan muammasında ilk düğüm çözülüyor

Yüce Divan muammasında ilk düğüm çözülüyor

04.01.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soruşturma komisyonu, dört eski bakan hakkındaki nihai kararını vermek için yarın toplanıyor. Yüce Divan’a sevk kararı çıkması için en az 3 Ak Partili üyenin desteği gerekiyor

Yüce Divan muammasında  ilk düğüm çözülüyor

Eski bakanlar Muammer Güler, Erdoğan Bayraktar, Egemen Bağış ve Zafer Çağlayan hakkında rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında gündeme gelen iddialar üzerine kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu, 4 aylık çalışma süresinin dolmasına dört gün kala nihai kararını belirlemek için yarın toplanacak. CHP ve MHP’li beş üyenin görev yaptığı komisyonda, eski bakanlar için yapılacak Yüce Divan oylamalarının sonucunu Ak Partili dokuz üyenin tavrı belirleyecek.
Sekiz oyla karar alacak komisyondan Yüce Divan kararının çıkabilmesi için en az üç Ak Partili üyenin desteği gerekiyor. Kulislerde Ak Parti’nin tavrının, “aklama yönünde olacağı” iddiaları ağırlık kazanırken, dört eski bakanın akıbeti, 9 Ocak’ta TBMM Başkanlığı’na teslim edilecek komisyon raporunun Genel Kurul’daki görüşmelerinde netleşecek. Komisyon raporu, “Yüce Divan’a sevk etmeme yönünde” olsa bile, muhalefet, vereceği önergelerle Genel Kurul’da Ak Parti’den, “sürpriz destek” beklentisiyle eski bakanların Yüce Divan’a sevkini zorlayacak.

Yönteme karar verilecek
Komisyon, nihai kararını netleştirmek üzere yarın gerçekleştireceği kritik toplantıda, ilk olarak dört eski bakan için ayrı ayrı gerçekleştireceği Yüce Divan oylamalarının yöntemine karar verecek. Komisyonda Ak Parti’nin istediği gibi soruşturma önergesinde yer alan her suçlama fiili için ayrı ayrı oylama yapılması yönteminin benimsenmesi durumunda, Güler için dört, Çağlar için üç, Bağış ve Bayraktar için ise ikişer kez Yüce Divan oylaması yapılacak. Bu yöntemle eski bakanların tüm suçlamalar yerine belli suçlardan Yüce Divan’a sevk edilmeleri mümkün olabilecek. Muhalefetin istediği yöntemin tercihi durumunda ise her bakan için ayrı ayrı birer Yüce Divan oylaması gerçekleştirilecek.
HDP’li üyenin çekilmesi nedeniyle CHP ve MHP’den beş, Ak Parti’den dokuz olmak üzere toplam 14 üyesi bulunan komisyon sekiz oyla Yüce Divan’a sevk ya da sevketmeme yönünde karar alacak. Yüce Divan’a sevk kararı çıkabilmesi için Ak Partili en az üç üyenin muhalefete destek vermesi gerekecek.

Kararı Genel Kurul verecek
Komisyon, raporunu 9 Ocak’ta TBMM Başkanlığı’na sunacak. Rapor bu tarihten itibaren en geç 10 gün içinde bastırılarak dağıtılacak, dağıtım tarihinden itibaren de yine en geç 10 gün içinde Genel Kurul’da görüşülecek. Buna göre raporun en geç 28 Ocak’a kadar Genel Kurul’da görüşülmesi gerekecek.
Komisyonun Yüce Divan’a sevk etmeme yönünde karar alması, eski bakanları Genel Kurul’da Yüce Divan oylamasından kurtaramayacak.
Muhalefetin Yüce Divan’a sevk yönünde vereceği önergeyle, Genel Kurul’da nihai Yüce Divan oylaması yapılacak. Gizli oylama sonucu eski bakanların Yüce Divan’a sevk edilebilmesi 276 milletvekilinin bu yönde oy kullanması ile mümkün olacak. Bunun için en az 52 Ak Parti milletvekilinin muhalefet ile birlikte hareket etmesi gerekiyor.