Siyaset Yıldırım: Bize tehdit sökmez

Yıldırım: Bize tehdit sökmez

28.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’li rahip Andrew Brunson’ın ev hapsiyle ilgili olarak ABD’nin yaptırım tehditlerine sert tepki gösteren Meclis Başkanı Binali Yıldırım, ‘Bu millete tehdit sökmez. ABD, Türkiye ile ilişkilerini uzun vadede geliştirmeyi arzu ediyorsa bu tehdit dilinden vazgeçmesi lazım’ dedi.

Yıldırım: Bize tehdit sökmez

TBMM Başkanı Binali Yıldırım, İzmir’de yaptığı açıklamada, ev hapsi şartıyla tahliye edilen rahip Andrew Craig Brunson ile ilgili olarak ABD’nin, Türkiye’ye yönelik yaptırım tehditlerine tepki gösterdi. Yıldırım, “Bu millete tehdit sökmez. Dolayısıyla ABD, Türkiye ile ilişkilerini uzun vadede geliştirmeyi arzu ediyorsa bu tehdit dilinden vazgeçmesi lazım” dedi.

Haberin Devamı

‘Tehditleri bırakın’

Yıldırım, Mersinli Merkez Camisi’nde kıldığı namazın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yıldırım, Brunson konusunda ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırım tehdidi ile ilgili soruları yanıtladı.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım, şu ifadeleri kullandı: “Bu millete tehdit sökmez. Dolayısıyla ABD, Türkiye ile ilişkilerini uzun vadede geliştirmeyi arzu ediyorsa bu tehdit dilinden vazgeçmesi lazım. Türkiye’yi tehdit etmeden önce Türkiye’de bir 15 Temmuz darbe girişiminin olduğunu ve bu girişimin de faili olan FETO’nun Amerika’da elini kolunu sallayarak hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan muhafaza edildiğini de unutmamalıdır.

Amerika bir hukuk devletiyse Türkiye de bir hukuk devletidir. Dolayısıyla hukukun kararına saygı göstermek durumundadır. Bizim tavsiyemiz, artık bu ucuz tehdit lisanını Amerika’nın bırakması ve Türk halkının güvenini nasıl kazanacak, 15 Temmuz’dan sonra bunun yollarına bakması gerekir.”

Haberin Devamı

ÇAVUŞOĞLU’NDAN POMPEO’YA: TÜRKİYE BOYUN EĞMEZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD ile yaşanan gerginliğin ardından önceki gün ABD’li mevkidaşı Mike Pompeo ile telefonda görüştü. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, görüşmede Çavuşoğlu, Pompeo’ya, Türkiye’nin kimsenin tehdidine boyun eğmeyeceğini ve hukuk kurallarının istisnasız herkes için geçerli olduğunun altını çizdi. -ANKARA Milliyet

MATTİS’TEN AÇIKLAMA: ASKERİ İLİŞKİLER ETKİLENMEDİ

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, ABD Başkanı Donald Trump’ın Türkiye’ye yönelik yaptırım tehdidinin iki ülke arasındaki askeri ilişkileri etkilemediğini söyledi. Pentagon’da gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mattis, “Türk-Amerikan ilişkileri ve askeri operasyonlarına bir etkisi olmadı. Şu aşamada, Türkiye ile yakın çalışmaya devam ediyoruz” yanıtını verdi. Senato’nun, Türkiye’ye F-35 uçaklarının verilmesini geçici olarak askıya almasının hatırlatılması üzerine Mattis, bu tasarının da askeri ilişkileri etkilemediğini ifade etti. -AA

Kılıçdaroğlu’ndan Trump’a tepki

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ABD Başkanı Donald Trump ve ekibinin, Türkiye’ye yönelik tehdit içeren sosyal medya mesajlarının, müttefiklik hukukuna aykırı olduğunu belirtti. Kılıçdaroğlu, ABD Başkanı Trump’ın, rahip Andrew Craig Brunson’ın serbest bırakılmaması halinde “Türkiye’ye yaptırım uygulayacağı” şeklindeki tehdidine ilişkin, sosyal paylaşım sitesi twitter’dan açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, mesajında şu ifadeleri kullandı: “ABD Başkanı Trump ve ekibinin, ülkemize yönelik tehdit içeren sosyal medya mesajları, müttefiklik hukukuna aykırıdır. Milli Kurtuluş Savaşı sonunda bağımsızlığını kazanmış bir ülkenin vatandaşları için bu mesajlar asla kabul edilemez. Ancak üzülerek belirtmeliyim ki tek adam rejiminin ülkemizde yarattığı hukuksuzluk ve yargının siyasallaşması, Trump ve ekibine böyle bir tutum alma cesareti verebiliyor. Yazık.” l ANKARA Milliyet

Haberin Devamı

Brunson’ın evinin önü boşaltıldı

Yıldırım: Bize tehdit sökmez

İzmir’de terör örgütleri FETÖ ve PKK adına suç işlediği, casusluk yaptığı iddiasıyla hakkında 35 yıl hapis cezası istenen ancak “sağlık sorunları” dikkate alınarak cezası perşembe günü ev hapsine çevrilen ABD’li rahip Andrew Craig Brunson’ın evinin önünde dün sabah saatlerinde oldukça hareketli dakikalar yaşandı.

Haberin Devamı

İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele ekipleri ve Brunson’ın evinin önünde görev yapan polisler, apartmanın önünden yayın ve çekim yapılmamasını istedi. Basın mensupları, apartmana 50 metre uzaklıklaki sokağın girişine gönderildi. Apartmanın etrafında 10 polisın yanı sıra terörle mücadele ekipleri de güvenlik önlemi aldı. - DHA