19.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:
Gülden Çoktan -'Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı' dün düzenlenen törenle açıldı. 'Dünyanın en uzun orta açıklıklı köprüsü' unvanına sahip 1915 Çanakkale Köprüsü iki kıta arasındaki yolculuk süresi 6 dakikaya düşürecek. Köprünün Türkiye’nin büyüme, güçlenme ve gelişme sembolü olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, köprünün ilk bir hafta ücretsiz geçileceğini ardından otomobiller için geçiş ücretinin 200 Türk Lirası olacağını açıkladı.
'Çanakkale Boğazı'nın gerdanlığı' olarak nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü, 18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümünde dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hizmete açıldı. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yanı sıra Güney Kore Başbakanı Kim Boo Kyum, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, MHP Lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve davetliler katıldı. Programda konuşan Erdoğan, “Şehitlerimizin aziz hatıralarına, ecdadın 107 yıl önce kazandığı muhteşem zafere adadığımız 1915 Çanakkale Köprüsü’nü, bir hilal uğruna batan güneşlere, Bedr’in aslanları kadar şanlı, tarihe gömülemeyecek kadar büyük ecdada ithaf ediyoruz” dedi.
‘AÇMAK BİZE NASİP OLDU’
Çanakkale Köprüsü’nün, hayırlı olması temennisinde bulunan Erdoğan, “Bu köprümüz tıpkı İstanbul Boğazı’mızdaki 15 Temmuz Şehitleri Köprüsü, Fatih Sultan Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Marmaray, Avrasya Tüneli ve şimdi de altıncı köprüyü açıyoruz. Fakat unutmayın 140 yıl önce Sultan Abdülhamit Han az önce ifade ettiğim o köprülerin eskiz çalışmalarını yapmıştı. Ve o hazırlıkları yapmıştı. Osmanlı’nın ardı ardona yaşadığı savaşlar sebebiyle hayata geçirilemeyen bu Abdülhamit Han yadigarı bu projelerin bir kısmını hayata geçirmekte bize nasip oldu. 1915 Çanakkale Köprüsü her bir teknik özelliğiyle de farklı anlamlar taşıyor. Ve şimdi de Cumhur İttifakı olarak da bunu açmak bize nasip oldu” ifadelerini kullandı. Erdoğan, köprünün isminin başındaki 1915 tarihinin Birinci Dünya Savaşının en kanlı, en ibretlik en canhıraş mücadelelerine sahne olan Çanakkale’de deniz zaferinin kazanıldığı yılı temsil ettiğini belirterek, “Kule yüksekliği 318 metre de Mart’ın 18’ini temsil ediyor. Üç Mart ayı. 18 bugün. Orta açıklığın uzunluğu olan 2 bin 23 metre ise Cumhuriyetimizin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023’ün ve o tarihe atfettiğimiz büyük hedeflerimizin işaretidir. Ecdadımız bir asır önce burada 'Çanakkale Geçilmez' sözünü kanıyla tarihe nakşetmiştir. İnşa ettiğimiz bu köprüyle ecdadın mirası aynı mesajı mühendisliğin ve teknolojinin imkanlarıyla tarihe yeniden kazıdık” diye konuştu.
‘DEV BİR ULAŞIM PROJESİ’
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Burada sadece köprüden bahsetmiyoruz. Karşımızda İstanbul’u Tekirdağ ve Çanakkale üzerinden Balıkesir’e bağlayacak dev bir ulaşım projesi var. Bu projenin ekonomimize 5.3 milyar euro, istihdama 118 bin kişi, milli gelire 2.4 milyar euro ilave katkısı olacak” ifadelerini kullandı.
‘YAP İŞLET’ SÜRECEK
Erdoğan, şöyle devam etti: “Türkiye; babasının temelini attığı eserin bitimini ancak torununun görebildiği dönemlerden aldığı dersle bu modeli geliştirip uzun yıllara yayılacak yatırımları kısa sürede bitirmeyi tamamlamıştır. Garantili işletme döneminde bile kamuya kaynak aktarmaya başlayan bu eserleri, sonrasında uzun yıllar boyunca devlete kazanç sağlamayı sürdürecektir.Biz burada sadece boğazın iki yakası arasındaki bir köprüyü hizmete açmıyoruz. Biz burada Türkiye’nin bugünü ile geleceği arasında giderek daha da güçlenen bir kalkınma köprüsü kuruyoruz. Kavuştuğumuz hürriyete, kulak kesildiğimiz masumun sesine, ram olduğumuz milletimizin istikametine, şaha kaldırdığımız ülkemizin kazanımına bakacağız.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprünün ilk bir hafta ücretsiz geçileceğini ardından otomobiller için geçiş ücretinin 200 Türk Lirası olacağını duyurdu.
6 DAKİKADA GEÇİLECEK
İki çelik kule arasındaki köprü, dünyada ikiz tabliye olarak tasarlanan nadir asma köprülerden biri olma özelliğine de sahip. Dünyada 2 bin metre orta açıklığın üzerinde ikiz tabliye olarak dizayn ve inşa edilen ilk köprü olarak tarihe geçecek. 318 metrelik kule yüksekliği ve 16 metrelik mimari amaçlı top mermisi figürüyle birlikte düşünüldüğünde deniz seviyesinden 334 metre yüksekliğe erişecek ve dünyanın en yüksek kulelerine sahip asma köprüsü olacak. Malkara-Çanakkale Otoyolu da güzergahı 40 kilometre kısaltırken 1915 Çanakkale Köprüsü ile iki kıta arasında süre 6 dakikaya inecek.
2.5 MİLYAR EURO
Yatırım tutarı 2 milyar 545 milyon Euro olan projenin yapım aşamasında yaklaşık 5 bin 100 personel ve 740 adet iş makinesi çalıştı. 1915 Çanakkale Köprüsü 2 bin 23 metre orta açıklık, 770’er metre yan açıklıklar ile beraber 3 bin 563 metre uzunluğunda olacak. 2 bin 23 metrelik orta açıklık cumhuriyetin 100’üncü kuruluş yıl dönümünü sembolize edecek ve dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü unvanına sahip olacak. 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleri ile beraber toplam geçiş uzunluğu ise 4 bin 608 metre. Köprünün 318 metrelik çelik kuleleri Çanakkale Deniz Zaferi’nin kazanıldığı 18 Mart 1915’i işaret ediyor.
TÜRK YILDIZLARI NEFESLERİ KESTİ
1915 Çanakkale Köprüsü üzerinde gösteri yapan Türk Yıldızları nefes kesti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Güney Kore Başbakanı Kim Boo Kyum; Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, MHP Lideri Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve bakanların da katılımıyla kurdeleyi besmele çekerek kesti. 1915 Çanakkale Köprüsü üzerinde şov yapan Türk Yıldızlarının kol uçuşu düzenindeki köprü üzerindeki alçak geçişleri nefesleri kesti. Türk Silahlı Kuvvetlerinin gökyüzündeki milli takımı Türk Yıldızlarının F-5 uçaklarıyla gösterisi izleyenlerden büyük alkış aldı.