11.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
1 No.lu kararnamede Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) görev ve yetkilerine ilişkin düzenlemeler de yer aldı. Kararnameye göre Milli Savunma Bakanı; siyasi, hukuki, sosyal, askeri okullardaki eğitim, mali ve bütçe hizmetlerini yürütecek. Bakan TSK’nın cumhurbaşkanınca kararlaştırılacak savunma politikası çerçevesinde, Genelkurmay Başkanlığı tarafından tespit olunacak ilke, öncelik ve ana programlarına göre, barışta ve savaşta personel teminiyle asker alma hizmetlerini, silah, araç, gereç ve her çeşit lojistik ihtiyaç maddelerinin tedariki hizmetlerini, askeri fabrikalar ve tersaneler dahil harp sanayi hizmetlerini, sağlık ve veteriner hizmetlerini, inşaat, emlak, iskan ve enfrastrüktür hizmetlerini yerine getirecek.
Teftiş Bakan’da
Teftiş, inceleme ve soruşturma hizmetleri de Milli Savunma Bakanı tarafından gerçekleştirilecek. Bakanlık merkez ve taşra teşkilatıyla bağlı, ilgili kuruluşlarında görev alacak personelin güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığıyla yapılacak.
Sıkı iş birliği
Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıkları Milli Savunma Bakanı’na bağlı olacak. Cumhurbaşkanı gerekli gördüğünde kuvvet komutanlarıyla bağlılarından doğrudan bilgi alabilecek, bunlara doğrudan emir verebilecek. Verilen emir herhangi bir makamdan onay alınmaksızın derhal yerine getirilecek. Milli Savunma Bakanı görevlerini bağlısı Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarıyla bakanlık merkez ve taşra teşkilatıyla bağlı, ilgili ve ilişkili kurum ve kuruluşları vasıtasıyla yerine getirecek. Silahlı kuvvetler hizmetlerinin tam bir bütünlük ve beraberlik içinde yürütülmesi amacıyla Milli Savunma Bakanlığı, Genelkurmay Başkanlığı ile sıkı bir iş birliği ve beraberlik içinde çalışacak. Her iki makam, görev ve yetkileri gereği birbirlerinin bağlısı komutanlık, kurum ve kuruluşlarla diğer makamlar ve kurumlarla yaptıkları önemli ve ilgili yazışmalardan karşılıklı olarak birbirlerine bilgi verecek.
MSB’nin birimleri
MSB’nin hizmet birimleri Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Askeri Adalet İşleri ve Kanunlar Genel Müdürlüğü, Askeralma Genel Müdürlüğü, Personel Genel Müdürlüğü, Bütçe ve Mali Hizmetler Genel Müdürlüğü, Lojistik Genel Müdürlüğü, Tedarik Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Genel Plan ve Prensipler Genel Müdürlüğü, Teftiş Kurulu Başkanlığı, Muhabere ve Bilgi Sistem Dairesi Başkanlığı, Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Milli Mayın Faaliyet Merkezi Dairesi Başkanlığı, Teknik Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Özel Kalem Müdürlüğü ve diğer komutanlıklardan oluşacak.
Karargâhta ‘sivil uzman’
703 Sayılı KHK ile Genelkurmay Başkanı’nın Görev ve Yetkilerine Ait Kanun ile Yüksek Askeri Şura’nın Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun yürürlükten kaldırıldı. KHK ile Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda da bazı düzenlemeler yapıldı.
Genelkurmay Başkanlığı ile kuvvet komutanlıklarının merkez karargahlarında istihdam edilecek uzmanların; inceleme, araştırma, analiz, teftiş, denetim ve soruşturma yapmalarının yolu açıldı. Talep edilmesi halinde gizli belgelerin de uzmanlara gösterilmesi zorunluluğu getirildi.
Akar, görevi devraldı
Cumhurbaşkanlığı Kabinesinin ilk Milli Savunma Bakanı olan Hulusi Akar, görevi Nurettin Canikli’den devraldı. Törende konuşan Nurettin Canikli, “FETÖ’nün özellikle kripto elemanlarının halen TSK bünyesi içerisinde varlığının olduğunu biliyoruz. FETÖ’nün tamamen temizlenmesi için çalışmalar bundan sonraki dönemde de kesintisiz devam edecek” diye konuştu.
Hulusi Akar da “Bu hainler bünyemizden temizlendikçe Silahlı Kuvvetlerimizin güçlendiğini gördük. Çok daha güçlü hale geliyoruz” dedi. Canikli’ye, TSK’nın görevini daha iyi şekilde yapmasında verdiği destekten ötürü teşekkürlerini, teveccühlerinden dolayı Başkan Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını sunan Akar, “Hep birlikte ülkemizin ve milletimizin güvenliğini, birliğini, bütünlüğünü, egemenlik ve bağımsızlığını sağlamak için çalışmalarımızı aralıksız sürdüreceğiz” ifadesini kullandı.