05.04.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
MERİÇ TAFOLAR Ankara
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, 5 bini aşkın Eğitim-Sen üyesine yönelik açılan soruşturmalara ilişkin bilgi aldığı sendika başkanı Kamuran Karaca’ya, “Bütün demokrasi kesimleri benzer baskılarla karşı karşıya. Gündeme getireceğiz” dediği belirtildi.
Kılıçdaroğlu, dün parti genel merkezinde Eğitim-Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca ve yönetim kurulu üyeleriyle görüştü. Görüşmeye CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba ve İstanbul Milletvekili Yakup Akkaya da katıldı. Görüşmede Kılıçdaroğlu’na “sendikal faaliyetlere yönelik baskılar” ve “eğitimde gericileşme” başlıklı iki rapor sunuldu. Görüşmede son Başbakanlık genelgesi ve Denetim Kurulu Başkanı’nın İstanbul’da yaptığı toplantının ardından sendikal faaliyetlere katılan eğitimcilere yönelik başlatılan 5 bin soruşturma gündeme geldi. Karaca’nın, 16 üyelerinin açığa alındığını, soruşturmaların işten çıkarma hedefiyle başlatıldığını, soruşturmaların yerel mahkeme ve AİHM kararlarına aykırı olarak açıldığına dikkati çektiği belirtildi.
‘Baskı rejimi’
Karaca’nın, 127 bin üyeli sendikanın 5 bin üyesine soruşturma açılmasının bir anlamda “sendikanın fiili olarak kapatılması” anlamına geldiğine işaret ettiği öğrenildi.
Kılıçdaroğlu’nun, “Türkiye’nin yönetilmediği bir tabloyla karşı karşıyayız. Tam bir baskı rejimi, bütün demokrasi kesimleri benzer baskılarla karşı karşıya. İlettiğiniz bilgileri değerlendireceğiz. Bu konuyu gündeme getireceğiz” ifadesini kullandığı belirtildi.
Karaca’nın Kılıçdaroğlu’nun sunduğu raporda, son dönemde akademisyenlere yönelen baskılara da yer verildi. Raporda, bildiriye imza atan 19 akademisyenin vakıf üniversitelerince, dördü Mersin biri de Osmangazi Üniversitesi’nden olmak üzere 5 akademisyenin de işten atıldığı ifade edildi. Raporda, 45 ildeki 60 devlet üniversitesinde, 455 kişiye idari soruşturma açıldığı, 27 akademisyenin açığa alındığı, 153 akademisyenin savcılık kararıyla ifadesinin alındığı ve 33 akademisyenin de evleri polis tarafından basılarak gözaltına alındığı kaydedildi.
‘Eğitimde tehlike’
Görüşmede ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı’nın protokol imzaladığı vakıflar aracılığıyla “eğitimi dinselleştirdiği” tespitine de yer verildi. Kılıçdaroğlu’na sunulan raporda bu konuya ilişkin olarak, “Türkiye’de yaşanan yoğun dinselleşme, eğitim sürecinde dinsel sömürüye kaynaklık eden kimi pratik uygulama ve söylemlerin yaygınlaşması, son yıllarda eğitimin bütün kademelerinde yaşanan bir sorun olarak dikkat çekerken, okulların adeta belli bir inanç (İslam) ve belli bir mezhebin (Sünni-Hanefi) kuralları ve uygulamaları ile kuşatılması ülkenin geleceği açısından son derece tehlikelidir” ifadesi yer aldı.