SiyasetTürkiye gazeteci cezaevi

Türkiye gazeteci cezaevi

27.05.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir’den oluşan CHP Cezaevleri İnceleme Komisyonu, bir süredir üz

Türkiye gazeteci cezaevi

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Manisa Milletvekili Özgür Özel ve Muğla Milletvekili Nurettin Demir’den oluşan CHP Cezaevleri İnceleme Komisyonu, bir süredir üzerinde çalıştıkları “Tutuklu Gazeteciler Raporu, Dünyanın En Büyük Gazeteci Cezaevi: Türkiye” başlıklı raporunu tamamladı.
Rapora göre halen Türkiye’de 71 gazeteci cezaevinde bulunuyor. Raporda, 12 Eylül darbesi döneminde 31 gazetecinin tutuklu bulunduğu vurgulanarak, Ak Parti dönemindeki tablonun ‘daha ağır olduğu’ belirtiliyor.
Reform istendi
Raporda, cezaevinde bulunan 71 gazetecinin üçte ikisinin PKK ve KCK bağlantılı örgütlere üye olmakla suçlandığı anlatılıyor, tutuklu gazeteciler arasında DHKP/C, MLKP, Ergenekon, Direniş Hareketi, Devrimci Karargah ve İBDA/C örgüt üyesi oldukları iddia edilen isimlerin de bulunduğu ifade ediliyor. Raporda, cezaevindeki 23 gazetecinin sağlık sorunları bulunduğu da vurgulanırken, tutuklu gazeteci sorununun Terörle Mücadele Kanunu (TMK) ve Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) reform yapılarak çözülebileceği savunuluyor.
Raporda, tutuklu ve hükümlü gazetecilerin komisyon üyelerine gönderdiği mektuplara da yer veriliyor. Önsözünü Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı Ercan İpekçi’nin yazdığı raporun iki hafta içinde açıklanması bekleniyor. Raporun açıklanacağı toplantıya, tutuklandıktan sonra serbest bırakılan ancak halen tutuksuz yargılanan Birgün gazetesi muhabirleri Ahmet Şık ve Zeynep Kuray, Posta gazetesi yazarı Nedim Şener, OdaTV’nin kurucusu Soner Yalçın ile Pozantı Cezaevi’ndeki çocuklara cinsel taciz iddialarını kamuoyu gündemine taşıdığı için tutuklanan DİHA muhabiri Zeynep Kuriş de davet edilecek.
İngilizce’ye çevrilme çalışmaları da devam eden rapor, Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu gibi uluslararası siyasi kurum ve kuruluşların gönderilecek.