12.03.2013 - 16:07 | Son Güncellenme:
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa’nın demokrasi, insan hakları, ifade hürriyeti ve standartlarının çok yüksek olduğuna dikkat çekerken, “Maalesef zaman zaman teröristler bunu istismar ediyorlar. Teröre bulaşanlar, teröre, şiddete karışanlar bu organizasyonların içerisinde olanlar, onlara mali destekle görevli olanlar, Avrupa demokrasilerinin bu üstünlüğünü yeri geldiğinde zaaf gibi çok istismar ediyorlar” dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç'teki temasları çerçevesinde İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile bir araya geldi, ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül, kendisini koruyan İsveç ekibinde yer alan motosikletin devrilmesi sonucu, buzla kaplı kanala düşen İsveçli polisin tedavi altına alındığı hastanede hayatını kaybetmesini üzüntüyle öğrendiğini belirterek, polisin ailesine başsağlığı, çalışma arkadaşlarına metanet diledi.
-“TÜRKİYE’DEKİ REFORM SÜRECİ DEVAM EDECEKTİR”-
Türkiye'de gerçekleştirilen çok köklü reformları da Başbakan Reinfeldt ile paylaştığını kaydeden Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye'deki reformlar, hem ekonomik hem siyasi ve demokratik alanda gerçekleşmektedir. Bu çerçeve içinde Türkiye'de demokratik standartlar daima hep yükseltilmektedir. Şimdi de bu konuyla ilgili yine çok çabalarımız vardır. Tabii ki mükemmelleşmenin sonu yoktur. Önemli olan her ülkenin kendi noksanlıklarının farkında olması ve bunları gidermek için kendi iradesiyle reformlar yapmasıdır. Türkiye'de bizler kendi irademizle, kendi halkımızın iyiliği için tabi ki birçok köklü reformlar yapıyoruz. Bu reform süreci devam edecektir. Bu süreç içeresinde duyduğumuz bazı şikâyetler söz konusu. Bunların hep giderileceğine inanıyorum" dedi.
-“AB ÜYELİK MÜZAKERE SÜRECİNİ MUHAKKAK TAMAMLAMAK İSTİYORUZ”-
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını da cevapladı.
Türkiye’nin AB’ye katılım müzakerelerindeki hızının yavaş olmasının kamuoyu desteğini nasıl etkilediğini ve hızı arttırmak için neler yapmayı planladıklarını soran İsveçli bir basın mensubuna cevaben Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye’nin AB ile ilişkilerinin Türkiye açısından stratejik olduğuna işaret etti. Gül, “Bu müzakere sürecini biz muhakkak tamamlamak istiyoruz. Ama maalesef Türkiye’ye karşı bazı üyelerin çıkardığı engellemelerden dolayı müzakere sürecinde bir yavaşlama var” dedi. Bunun Türk halkını oldukça rahatsız ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Bizi de şüphesiz ki çok rahatsız etmiştir. Ama bundan dolayı biz bu süreçten vazgeçecek değiliz. Gayet kararlıyız” dedi.
-“STANDARTLARI YÜKSEK BİR TÜRKİYE, AB ÜLKELERİNİN DE ÇIKARINADIR”-
Türkiye’nin müzakere sürecini tamamlamasının Türkiye’nin AB müktesebatını üstlenmesi demek olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Türkiye, iş yapacak. Türkiye standartlarını her alanda yükseltecek. Böyle bir Türkiye aslında bütün Avrupa Birliği ülkelerinin de çıkarınadır. Güçlü bir ekonomisi ve demokrasisi olan bir Türkiye, inanıyorum ki birlik için de çok iyi olması gerekir. Düşünün ki, Türk ekonomisi de bugün kriz içinde olmuş olsaydı, demin bahsettiğimiz bu büyük ekonomik iş birliğinden bahsedebilir miydik? Edemezdik. O açıdan müzakere sürecini biz bitirmekte çok kararlıyız.”
Müzakere sürecinin bitmesinin otomatik üyelik anlamına da gelmediğine de dikkat çeken Gül, “Bunu da biliyoruz. Sonunda bazı ülkelerin referanduma gitme kararları var. Türk halkının da o zaman fikri ne olur bilmiyoruz. Bunlar sonraki konular. Şimdi bizim konumuz müzakere sürecini başarıyla tamamlamak ve bitirmektir” ifadelerini kullandı.
-ÇÖZÜM SÜRECİNDE AB ÜLKELERİNDEN BEKLENTİLER-
Çözüm sürecinde Avrupa Birliği ülkelerinden beklentilerinin sorulması üzerine de Cumhurbaşkanı Gül, şunları kaydetti:
“Bu konuda her zaman şunu söylüyoruz; Avrupa’nın demokrasi, insan hakları, ifade hürriyeti ve standartları çok yüksek. Maalesef zaman zaman teröristler bunu istismar ediyorlar. Teröre bulaşanlar, teröre, şiddete karışanlar bu organizasyonların içerisinde olanlar, onlara mali destekle görevli olanlar, Avrupa demokrasilerinin bu üstünlüğünü yeri geldiğinde zaaf gibi çok istismar ediyorlar. Bunun maalesef çok acı örnekleri söz konusu oluyor. Bu konuda istihbarat birimlerimiz, güvenlik birimlerimiz çok yakın temas içerisinde oluyor ve gerektiğinde gerekli dosyaları, gerekli bilgileri paylaşıyorlar.”
-"TÜRKİYE-İSVEÇ STRATEJİK ORTAKLIK BELGESİ"-
Ortak basın toplantısı öncesi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, "Türkiye-İsveç Stratejik Ortaklık Belgesi"ni imzaladı.