08.07.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesiyle parlamenter sistemin tarihe karıştığı 24 Haziran seçiminin ardından, 27inci dönem milletvekilleri TBMM’deki tarihi oturumda yemin etti.
TBMM’de 27. Dönem 1. Yasama Yılı açılışı nedeniyle ilk olarak Atatürk Anıtı’nda tören düzenlendi. TBMM Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz, kırmızı-beyaz çiçeklerden oluşan ve üzerinde, “TBMM Başkanı” yazan çelengi Atatürk Anıtı’na koydu. Törende saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Törene milletvekilleri ve TBMM çalışanları katıldı.
Frak geleneği
TBMM Genel Kurulu, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın sağlık durumu nedeniyle ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz başkanlığında toplandı. İktidar ve muhalefet liderlerinin tam kadro katıldığı salona Yılmaz, alkışlar arasında girdi. Yılmaz’ın yanında, en genç milletvekillerinden Ak Parti İstanbul Milletvekili Rümeysa Kadak, Ak Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel görev aldı. İç tüzük değişikliği ile Meclis Başkanları için frak giyme zorunluluğu kaldırılmıştı. Yılmaz ise frak geleneğini sürdürdü.
Liderler geldi
Yemin töreni için toplanan Meclis Genel Kurulu’na ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli’nin ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, en son da HDP Eş Genel başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, Genel Kurul salonuna geldi.
Erdoğan, Genel Kurul açılmadan önce Genel Kurul salonuna giriş yaptı. Ak Parti milletvekilleri Erdoğan’ı ayakta alkışlarken CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti grupları ayağa kalkmadı, alkışlamadı. Meclis Genel Kurulu açıldıktan sonra da Geçici Meclis Başkanı Yılmaz, Erdoğan’ı anons etti. Bu sırada da sadece Ak Parti milletvekilleri ayağa kalkarak Erdoğan’ı alkışladı. Salonu selamlayan Erdoğan’a Şeref Locası’nda Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve Geçici Meclis Başkanvekili Ak Parti Milletvekili Hakkı Köylü eşlik etti.
Bahçeli-Aydın sohbeti
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, milletvekili olmadığı için tarihi oturumda yoktu. Genel Kurul’da İYİ Parti’nin ön sırasına partinin Genel Başkan yardımcıları Koray Aydın ve Şenol Bal oturdu. Aydın, hemen yan sırada bulunan MHP Genel Başkanı Bahçeli’yle tokalaştı ve bir süre sohbet etti. Bahçeli, bazı İYİ Partili vekillerle de tokalaştı. Yeni sistemde vekil sayısının 600’e çıkması ve Genel Kurul Salonu’nun henüz 550 kişiye göre olması nedeniyle bazı milletvekilleri ayakta kaldı.
Geçici Meclis Başkanı Yılmaz, İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından yemin etti. İl sırası gelmeden mazereti nedeniyle ilk yemin eden Başbakan Binali Yıldırım oldu.
Atatürk için saygı duruşu
Yılmaz, yemin sırası Ankara’ya geldiğinde salonda bulunanları Atatürk’ün anısı için bir dakikalık saygı duruşuna davet etti. Saygı duruşunun ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ak Parti milletvekilleri ve locada bulunan izleyicilerin alkışları
eşliğinde salondan ayrıldı.
Ortak ideal barış ve güvenin tesisi olmalı
TBMM’nin 27. dönem açılış oturumu ve yemin töreni Meclis Geçici Başkanı Durmuş Yılmaz’ın başkanlığında dün gerçekleştirildi.
27. Dönem 1. Yasama Yılı açılışında konuşmasını yapan Yılmaz, şunları söyledi: “Hangi partiden olursak olalım, hangi ilimizi temsilen burada bulunursak bulunalım, hepimizin anayasamızda sınırları, özellikleri belirlenmiş Türkiye Cumhuriyeti devletine sahip çıkmak, onun sonsuza kadar yaşamasını temin etmek gibi bir ideal ve hedefimizin bulunduğuna inanıyorum. Bilindiği üzere anayasaların varlık nedeni devlet iktidarını sınırlandırmak ve devlet karşısında yurttaşların hak ve hürriyetlerini güvence altına almaktır. Parlamenter sistemde bu güvence, yasama organının yürütme erkini kontrol ve denetimiyle sağlanır. 27’nci Yasama Dönemi’yle birlikte ülkemiz Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi dönemine geçmektedir. Bu sistemde yazılı soru önergesi hariç artık güvenoyu, bütçe hakkı, sözlü soru önergeleri gibi güçlü kuvvetler ayrılığı sisteminin doğal sonucu olan denetim araçları yoktur. Bununla beraber anayasamızın 104’üncü maddesinde de düzenlendiği şekliyle ister parlamenter sistemden ister Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden söz edilsin demokratik rejimlerin ve demokratik hukuk düzenlerinin değişmez ve mutlak bir temeli vardır. Buna göre, normlar hiyerarşisinde yasama organının çıkardığı anayasanın ve kanunların üzerinde bir kural yoktur. Bununla doğrudan bağlantılı olarak yasama yetkisi asli ve geneldir. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde yasamayla yürütme erkleri arasındaki ilişki, anayasal düzenlemeler ve uygulamada karşılaşılacak sorunlara bulunacak pratik çözümlerle şekillenecektir.”
Yeni dönemin ilk oturumunu yöneten Durmuş Yılmaz zorunlu olmamasına rağmen frak giydi.
Yılmaz, Türkiye’nin karşı karşıya bulunduğu başta terör olmak üzere pek çok sosyal ve ekonomik sorunların çözümünün tamamen milletvekillerinin göstereceği basiret ve dirayete bağlı olduğunu söyledi. Bölgesinde huzurlu, istikrarlı ve güçlü, bu değerlerle bütünleşmiş bir Türkiye istemeyen ve bunlardan rahatsız olan harici unsurların elbette olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bir olursak üstesinden gelemeyeceğimiz hiçbir sorun yok” dedi.
‘Kutsal hedef’
Barış, huzur ve güvenin temini açısından adalet, hukukun üstünlüğü, ifade özgürlüğü, demokratik hakların kullanımı ve ahlaki kuralların çok önemli bir yer tuttuğunu belirten Yılmaz, bu değerlerin birer kıymet ifade etmesi ve etkinlik kazanabilmesinin, öncelikle Meclis çatısı altında uygulanmasının herkesin ortak ideali olması gerektiğini dile getirdi. “Ülkemizin ve insanımızın geleceği için birlik ve dayanışma ruhunun burada kendini göstermesi gerektiği kanısındayım” ifadesini kullanan Yılmaz, “Bu kutsal hedefe ulaşabilmek için fitneden, tefrikadan, ayrımcılıktan, bölücülükten uzak durulmalı, yurttaşlık hukuku ve birlikte mutlu yaşama bilinci öne çıkarılmalıdır. Aksi halde, yakın komşularımızın başına gelen elim olaylar bizleri tehdit eden ortak kaderlerimiz haline gelecektir” dedi.
Engellilere öncelik
Ant içmeye ilişkin hususları belirten Yılmaz, gelenek uyarınca engelli milletvekillerini öncelikle çağıracağını söyledi. İlk önce yürüme engelli olan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’nu yemin etmesi için kürsüye davet etti. Ardından engelli Ak Parti Hakkâri Milletvekili Husret Dinç yemin etti.
Babalar çocuklarını izledi
Yemin töreninde geçmişte siyaset yapan babalar bu kez çocuklarını izledi. Ak Parti eski Mardin Milletvekili Süleyman Bölünmez kızı AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı’yı, eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar da oğlu Ak Parti Elazığ Milletvekili Zülfü Tolga Ağar’ı locadan izledi. Eski Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Ak Parti’den İstanbul Milletvekili seçilen oğlu Mücahit Arınç’ın yemin törenini izledi.
Şıklık yarışı
Yemin töreninde kadın milletvekilleri şıklık konusunda birbiriyle yarıştı. Daha çok siyah ve beyaz renkleri tercih eden kadın milletvekilleri aksesuarlarıyla da dikkat çektiler.
YEMİN TÖRENİNDEN NOTLAR
- Mazbatasını almaya spor otomobili ile gelen Ak Parti Sakarya Milletvekili Kenan Sofuoğlu, TBMM’deki yemin törenine ise motosikletiyle geldi.
- Partilerin oturma düzeni milletvekili sayısına göre yapıldı. Buna göre, Başkanlık Divanı’na göre soldan sağa Ak Parti, CHP, HDP, MHP ve İYİ Parti milletvekilleri oturdu.
- Töreni; Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, YSK Başkanı Sadi Güven, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve kuvvet komutanları da izledi.
İYİ Parti’li Bahçeli’nin elini öptü
- CHP Afyonkarahisar Millevekili Burcu Köksal’ın yüksek sesle ve heyecanla andı okuması, CHP’lilerin yanı sıra Bahçeli’den de alkış aldı.
- İYİ Parti’den milletvekili seçilen, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal da andı okuduktan sonra yerine dönerken Bahçeli ile tokalaştı.
- Oturuma ara verildiğinde İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayati Arkaz, Bahçeli’nin elini öptü.
- En yaşlı üye sıfatı taşımasına rağmen TBMM’nin 27. Dönem açılış oturumunu, sağlık sorunları nedeniyle yönetemeyen CHP Milletvekili Deniz Baykal, yemin törenine de katılmadı. Baykal’ın, ancak doktorlarının onay vermesi halinde Meclis’e gelerek milletvekili yeminini edebileceği belirtildi.
- Cezaevinde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun ismi okununca, CHP milletvekilleri ayağa kalkarak alkışladı.
- CHP Ankara Milletvekili Servet Ünsal, gözündeki sıkıntı nedeniyle yeminini dört kez tekrarladı. Başkan Yılmaz’ın satır atladığı uyarısı üzerine kürsüye dönen Ünsal, Başkanlık Divanı’na yaklaşarak gözünde sıkıntı olduğu bilgisini verdi. Ünsal, yemini üçüncü kez okurken yine sıkıntı çekti. Bunun üzerine CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, büyük harflerle yazılı yemin metnini getirerek Ünsal’a verdi. Ünsal bu kağıttan metni okuyarak yeminini tamamladı. Ünsal’ı bütün milletvekilleri alkışladı.
- CHP’li vekiller, çocuk istismarı ve çocuğa yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla, yakalarına mavi kurdele taktı.
BBP ve SP yazıldı
- Ak Parti listesinden seçime girip milletvekili seçilen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici’yi MHP lideri Bahçeli de alkışladı. Destici andı okuduktan sonra Bahçeli’nin yanına giderek,
tokalaşıp kısa süre sohbet etti.
- TBMM’nin internet sitesinde, seçimlerde ittifak kapsamında Ak Parti listelerinden Ankara Milletvekili seçilen BBP Genel Başkanı Mustafa Destici BBP milletvekili, CHP listelerine giren İstanbul Milletvekili Nazır Cihangir İslam ve
Konya Milletvekili Abdulkadir Karaduman
Saadet Partili olarak yer aldı.
- HDP İstanbul Milletvekili Erkan Baş ve Hatay Milletvekili Barış Atay, yemin törenine yakalarında Türkiye Komünist Partisi’nin kurucusu Mustafa Suphi ve Türkiye İçşi Partisi’nin lideri Behice Boran’ın resimlerinin olduğu rozetleri takarak katıldı. Ahmet Şık ise yakasına birlikte çalıştığı, gözaltında öldürülen gazeteci Metin Göktepe ve annesinin fotoğraflarının yer aldığı bir rozet taktı.
- HDP’li Barış Atay yemin ederken, ziyaretçilerin bulunduğu locadan bir kişi “yuh” çekti. Protestocu dışarı çıkarıldı. l ÖNDER YILMAZ, ŞEBNEM HOŞGÖR, BAHAR ATAKAN, NAMIK DURUKAN, ŞEVKET YAMAN Ankara MİLLİYET