07.02.2018 - 15:27 | Son Güncellenme:
AA
TBMM Başkanvekili Yaşar Tüzün, Gana-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Sualıhu Dandawa Alhasan ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Heyeti, Türkiye'de ve ve ülkenin kalbi olan TBMM'de görmekten mutluluk duyduğunu belirten Tüzün, heyete TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın sevgi ve selamlarını iletti.
Tüzün, bu yılın iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 60. yıl dönümü olduğunu anımsatarak, iki ülke halkının iradesini temsil eden parlamentolar arası ve halklar arasındaki ilişkilerin seviyesinin bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Gana ile dostane ilişki ve iş birliğinin mümkün olan her alanda daha da geliştirilmesine önem verdiklerini belirten Tüzün, Gana'yı özgün geçmişi, ekonomik potansiyeli, demokrasi geleneğiyle Sahraaltı Afrika'da yer alan en önemli ülkeler arasında gördüklerini vurguladı.
Tüzün, 2016'da başarıyla gerçekleştirilen seçimlerin Gana'nın demokratik değerlere bağlılığını gözler önüne serdiğini, işleyen demokrasisiyle Afrika politikasındaki ayrıcalıklı yerini sağlamlaştırdığını anlattı.
Ocak 2017'de göreve başlayan 275 üyeli yeni parlamentonun 68 milletvekilinin Türkiye Dostluk Grubu'na katılmasından duyduğu mutluluğu ifade eden Tüzün, iki ülke parlamentoları arasında şu ana kadar herhangi bir temasın bulunmamasının üzücü olduğunu, heyetin ziyaretinin bu anlamda tarihi önem taşıdığını anlattı.
Tüzün, parlamentolar arasındaki iş birliğinin güçlenmesi ve mevcut ikili ilişkilere parlamentoların da katkıda bulunmasının arzuları olduğunu aktardı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Şubat-1 Mart 2016 tarihlerinde Gana'ya gerçekleştirdiği ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerinin güçlenmesine katkı sağladığını belirten Tüzün, bu ziyaretle ilişkilerde kazanılan olumlu ivmeyi sürdürmek istediklerini bildirdi.
"GANA'YA DESTEĞE HAZIR"
Tüzün, 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünden sonra sergiledikleri tutum nedeniyle dostluk grubu üyelerine teşekkür etti.
FETÖ'ün Gana'daki yapılanmasını sürdürmesinden endişe duyduklarını aktaran Tüzün, "Gana'da FETÖ iltisaklı 5 okul faaliyet gösteriyor, bu okullareğitim kisvesi altında terör örgütleri mensuplarını istihdam etmekte ve FETÖ'nün hain amaçlarına hizmet etmektedir. Bu okullar yalnızca Türkiye'nin güvenliği için değil faaliyet gösterdikleri ülkelerin güvenliği için de tehdit kaynağıdır. Sayın Cumhurbaşkanımız 8 Mayıs 2017'de Gana Devlet Başkanı'na mektup gönderdi." diye konuştu.
Türkiye Maarif Vakfı'ndan bir heyetin, geçen yıl Mayıs ve Kasım aylarında Gana'yı ziyaret ettiğini anımsatan Tüzün, "Ganalı muhataplarımızdan söz konusu okulların vakfa devredilmesi ve FETÖ unsurlarından arındırılması konusunda gerekli adımları atmasını bekliyoruz. Türkiye bu süreçte Maarif Vakfı eliyle Gana'ya ihtiyaç duyduğu her türlü desteği vermeye hazırdır." dedi.
Dostluk Grubu Başkanı Alhasan da 15 Temmuz'da dostluk grubunun başkanı olduğunu ve Mecliste darbe girişimini kınadıklarına dair bir konuşma yaptığını anlattı.
Alhasan, "FETÖ ve okullarıyla ilgili olarak size güvence vermek istiyorum; bunun üzerinde çalışıyoruz. Cumhurbaşkanımız bu işi çok ciddiye alıyor, bu konu üzerinde çalışıyor. Bununla ilgili uygun yanıtı da uygun ve en kısa zamanda vermeye hazırız. Türkiye Gana'dır, Gana da Türkiye'dir. Türkiye'yi etkileyecek herhangi bir şey Gana'yı da etkileyecektir. Türkiye eğer üzgünse mutsuzsa Gana da mutsuzdur." değerlendirmesinde bulundu.
Kabulda Türkiye-Gana Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı, AK Parti Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan da hazır bulundu.