11.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:
ANKARA, Başbakan Necmettin Erbakan'ın dini cemaat liderlerine Başbakanlık konutunda vereceği belirtilen iftar yemeği söylentisiyle çalkalanıyor. Başbakanın bu yemekle son günlerde gündeme gelen tarikatlara sahip çıktığını göstermeyi amaçladığı söyleniyor.
Başbakanın Fethullah Gülen, Kemal Kaçar, Prof. Dr. Esat Coşan, Haydar Baş, Mehmet Kırkıncı Hoca, Mehmet Kutlular, Şeyh Nazım Kıbrısi ve Mahmut Ustaosmanoğlu gibi önde gelen cemaat liderlerini iftar yemeğiyle bir araya getirmeyi planladığı, ancak söz konusu kişilerin davete olumlu yanıt vereceklerinden emin olmadığı için şimdilik nabız yoklamakla yetindiği öne sürülüyor.
Başbakanlıkta verilecek yemeğin hazırlıklarını yürüten Erbakan'ın danışmanlarının, gizlilik içinde çalıştığı, davetlerin telefonla yapıldığı belirtildi. Dini cemaatleri RP çatısı altında toplamak isteyen Erbakan'ın davetli listesi Şii - Caferi Cemaati'ni de kapsayacak ölçüde geniş tutuldu. Bu yemeğin gerçekleşmesi halinde tarikat ve cemaat liderleri ilk kez bir araya getirilirken, devletin en üst kademesi tarafından da tanınmış olacaklar.
İlgili çevreler Erbakan'ın bu iftar yemeğini gerçekleştirerek, RP'nin tüm cemaatleri kucakladığını göstermeye amaçladığı görüşündeler. Başbakandan iftar yemeği için davet alıp almadığı konusunda yorum yapmayan Yeni Asya Gazetesi'nin sahibi Mehmet Kutlular, "Davet alırsanız katılır mısınız?" sorusuna olumlu yanıt verdi. Erbakan'ın Başbakan olmadan önce de böyle davetler verdiğini söyleyen Kutlular, "Bu yalnızca iftar yemeğidir, başta türlü yorumlamak yalnıştır" demekle yetindi.
Fethullah Gülen cemaatinde ise iftar yemeğine ilişkin haberler "Erbakan, yine bir şeyler çeviriyor" diye yorumlanırken, Gülen'in davete olumlu yanıt verme ihtimali olmadığı söyleniyor.
Diyanet İşleri Nuri Yılmaz ve Din Görevlileri Federasyonu Başkanı İsmail Karakaya'nın danışmanları böyle bir davetten haberleri olmadığını belirtti. Kadiri Şeyhi Haydar Baş, İskenderpaşa Cemaati'nin Lideri Esat Coşan'ın çevresi de henüz kendilerine bir davetiye ulaşmadığını belirtirken, davet gelmesi durumunda katılıp, katılmayacakları hakkında bir yorum yapmadılar. Halkalı Şii - Caferi Cemaati'nin üyeleri ise, iftar yemeğine davet edilmeleri durumunda, memnunlukla katılıcaklarını belirttiler.