SiyasetSon dakika: İspanya ile kritik imzalar atıldı! Erdoğan'dan AB'ye net mesaj: Çalışmalar hızlanmalı, artık somut adımlar atılmalı

Son dakika: İspanya ile kritik imzalar atıldı! Erdoğan'dan AB'ye net mesaj: Çalışmalar hızlanmalı, artık somut adımlar atılmalı

17.11.2021 - 20:53 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; Türkiye ile İspanya arasındaki Hükümetlerarası 7. Zirve sona erdi. İki ülke arasında 6 anlaşmaya imza atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Hükümet Başkanı Pedro Sanchez ile görüşmesinin ardından imza töreni ve ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan açıklamalarında, "Avrupa Birliğinin artık ülkemizle ilişkilerine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşması ve somut adımlar atması gerekiyor." ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan İspanya Başkanı ile mutabık kaldıklarını ifade ederek "Büyük bir uçak gemisi yapmayı hedefliyoruz" dedi. Erdoğan iki ülke arasındaki ticaret hedefinin 20 milyar dolar olduğunu açıkladı. Erdoğan, İstanbul Sözleşmesine ilişkin gelen bir soruya "Gündemimizden tamamen çıkardık. Kesinlikle iktidarımız kadına şiddet noktasında çok ama çok hassastır. Gerek Emniyet Teşkilatımız gerek Adalet Bakanlığımız olarak bu konunun üzerine gidiyoruz." sözleriyle yanıt verdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde baş başa görüşmenin ve Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 7. Zirvesi'nin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. 

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İspanya Başbakanı Sanchez'i ve heyetini Ankara'da misafir etmekten duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirve toplantılarını 2019'dan beri gerçekleştirdiklerini anımsatan Erdoğan, "İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı en üst düzey platformu oluşturmaktadır. Bugünkü zirveyle ilişkilerimizi bundan böyle kapsamlı ortaklık olarak tanımlamaya karar verdik. Ayrıca bir Zirve Takip Mekanizması kurarak hem kararlaştırdığımız hususların hayata geçirilmesini yakın takip altına aldık hem de atacağımız yeni adımlar için bir çerçeve oluşturduk." ifadelerini kullandı.

Koronavirüs salgınının olumsuz etkilerine rağmen ikili ticaret hacminin daha şimdiden bir önceki senenin rakamlarını yakaladığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Tabii bu durum 20 milyar dolarlık hedefimizi yakaladığımız anlamına gelmez. Çünkü bizim bir hedefimiz var, 20 milyar dolar, inanıyorum ki değerli dostumla birlikte yakalayacağız. Türkiye-İspanya Ekonomi ve Ticaret Ortak Komitesinin 2. toplantısını, gelecek yılın ilk çeyreğinde, müteakip iş forumu toplantısını ise geniş bir katılımla inşallah haziran ayında düzenleyeceğiz. Bu konuda atılacak adımı iki ülkenin Dışişleri Bakanları aralarında da yapacakları çalışmayla karara bağlayacaktır.

600'den fazla İspanyol şirketinin Türkiye'de yatırımlarından memnuniyet duyuyoruz. İspanyol dostlarımıza bir kez daha güvenilir ortakları Türkiye'ye daha fazla yatırım yapma çağrımızı tekrarlıyorum. Esasen sizlerin de takip ettiği üzere bu çağrımız daha şimdiden makes bulmuştur. İspanyol bankası BBVA tarafından yapılan açıklamalar Türkiye'ye olan güvenin en somut göstergesidir."

"Birçok Avrupa ülkesi buradaki Patriotlarını alıp götürürken İspanya bunu yapmamıştır"

Türkiye ve İspanya'nın, Avrupa'nın doğu ve batı ucunda Avrupa güvenliğini ve refahının çözüm taşı olarak stratejik konuma haiz 2 NATO müttefiki olduğunu vurgulayan Erdoğan, "İspanya 2015'ten bu yana Türkiye'de konuşlu Patriot Sistemleri ile ittifak dayanışmasının nasıl olması gerektiğini göstermektedir. Maalesef yine birçok Avrupa ülkesi buradaki Patriotlarını alıp götürürken İspanya bunu yapmamıştır. Bu vesileyle İspanyol dostlarımıza bir kez daha şahsım, milletim adına teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Haberin Devamı

Son dakika: İspanya ile kritik imzalar atıldı Erdoğandan ABye net mesaj: Çalışmalar hızlanmalı, artık somut adımlar atılmalı

İspanya'nın bu tutumunun diğer bazı müttefiklerce de örnek alınmasını temenni eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Özellikle savunma sanayi alanında İspanya ile birçok ortak proje yürütüyoruz. Ülkelerimizin potansiyelini göz önünde bulundurarak bu alandaki iş birliğimizi daha da derinleştirmeyi özellikle arzu ediyoruz. İspanya ile birlikte uçak gemisini yaptık ve şu anda denize indirmiş vaziyetteyiz ama biz inşallah şimdi bunun çok daha büyüğünü yine İspanya ile birlikte yapalım istiyoruz." dedi.

İspanya Başbakanı Sanchez ile Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerini de değerlendirdiklerini belirten Erdoğan, "İspanya'nın Türkiye'nin birlik ile ilişkilerinin geliştirilmesine dair bugün verdiği destek için de yine kendilerine teşekkür ediyorum. Türkiye olarak olumlu gündemin hayata geçirilmesi maksadıyla diyalog ve demokrasiden yana ilkeli tutumumuzu ve çabalarımızı ortaya koyduk." ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Avrupa Birliği'nin artık Türkiye ile ilişkisine stratejik bir bakış açısıyla yaklaşmasını ve somut adımlar atması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Gümrük Birliği'nin güncellenmesi, vatandaşlarımıza vize muafiyeti tanınması çalışmalarına bir an önce başlanmalıdır. Birkaç üye ülkenin küçük hesaplarının Avrupa Birliği'ni ve NATO-Avrupa Birliği ilişkilerini zayıflatmasına izin verilmemelidir. Avrupa ve NATO'nun sınırlarını koruyan Türkiye ve İspanya, düzensiz göç konusunda önemli yük üstlenmiş durumdadır. Bu külfetin adil paylaşımı için ortak politikalar üretilmesi zaruretini bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istiyorum.

İspanya'nın bugüne kadarki kıymetli desteklerini sürdürmesinin, tüm taraflar bakımından faydalı olacağına inanıyorum. Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Projesi'nin mimarları olarak, dünyada barış, istikrar ve refah ortamının sağlanmasını teminen daha yakın iş birliği içinde olmaya önem arz ediyoruz. Malum, Medeniyetler İttifakı'nı İspanya-Türkiye birlikte inşa ettik ama bundan sonra da niyazı önem arz ediyor. Bu girişim, Türkiye ve İspanya'nın yumuşak gücünün göstergesidir. Aşırı sağın yükselmekte olduğu, ırkçı, İslam ve yabancı düşmanı eylemlerin giderek daha sık gerçekleştiği günümüzde Medeniyetler İttifakı girişiminin değeri ümit ediyorum ki daha iyi anlaşılacaktır."

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 yıl önce tohumlarını attıkları bu girişimin, dünyanın karşı karşıya kaldığı meydan okumalar bakımından önemli bir çıkış yolu sunduğunu belirterek, Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilcisi Miguel Angel Moratinos'a desteklerinin tam olduğunu söyledi.

Cenevre'de açılan ofisin başında görevlendirilen Türk büyükelçinin girişime güç katacağını bildiren Erdoğan, ittifakın İstanbul'da bölgesel ofis açması sürecini de hızlandıracaklarını belirtti.

Son dakika: İspanya ile kritik imzalar atıldı Erdoğandan ABye net mesaj: Çalışmalar hızlanmalı, artık somut adımlar atılmalı

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erdoğan, Türkiye ile İspanya arasında uçak gemisi konusundaki iş birliğine ilişkin soru üzerine, "İlk uçak gemimiz aslında büyük ölçekli değil, büyük ölçekliyi de şimdi bundan sonra yapacağız. Bu konuda zaten değerli dostumla mutabıkız. İnşallah büyük bir uçak gemisini mevcut şu andaki uçak gemisinin ardından yapmayı hedefliyoruz ve belki bununla birlikte denizaltı olayına da girme durumumuz olacak." diye konuştu.

Sanchez ile bu konuları konuştuklarını ve adımları atacaklarını ifade eden Erdoğan, "Savunma sanayiinde birlikte yapabileceğimiz çok şeyler var. İHA, SİHA, Akıncı gibi bu konularda da birçok adımları atabilme şansımız var. İspanya'nın kendi ürünlerini yine aynı şekilde paylaşabilme imkanlarımız olacak." dedi.

Koronavirüs vakalarındaki artışa ilişkin bir soru üzerine aşı konusunda Türkiye'nin iyi bir noktada olduğunu dile getiren Erdoğan, "Bu yıl sonuna kadar da kendi aşımız olan TURKOVAC'ı piyasaya sürme durumu söz konusu. Bunu da zaten hallettikten sonra bizim artık aşı konusunda herhangi bir sıkıntımız olmayacak. Bu süreci devam ettireceğiz ve dünya ile ilişkilerde de bu konuda yine herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Yani gelişmekte olan ülkeler, az gelişmiş ülkeler buralara da her türlü desteği vereceğiz." yanıtını verdi.

Son dakika: İspanya ile kritik imzalar atıldı Erdoğandan ABye net mesaj: Çalışmalar hızlanmalı, artık somut adımlar atılmalı

"İstanbul Sözleşmesi'ni tamamen gündemimizden çıkardık"

Kadına şiddet konusu ve İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin bir soru üzerine Erdoğan, kadına şiddet noktasında iktidarlarının çok hassas olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Maalesef tabii bu dönem içerisinde bazı kadına şiddet noktasındaki uygulamalar bizi dilhun etmektedir. Tabii bunların üzerine gerek emniyet teşkilatımız gerek Adalet Bakanlığımız olarak şiddetle gidiyoruz ve bu konuda da gerekli olan her türlü adımları atıyoruz, atmaktayız ve atacağız. Ancak İstanbul Sözleşmesi konusuna gelince, biz İstanbul Sözleşmesi'ni tamamen gündemimizden çıkardık. Çünkü biz İstanbul Sözleşmesi ile atılacak adımları zaten normal yasalarımızda kadına şiddetten tutunuz uygulamalarına varıncaya kadar bunlar bizim zaten gündemimizde var. Çünkü kadın bizde en kutsal varlıktır ve kadının bu kutsiyetine asla leke gelmesine biz zaten müsaade etmeyiz. Çünkü bizde aile kavramı çok hassastır, çok kutludur. Aile kavramı üzerinde de bu önemsediğimiz durumu lekelemek suretiyle buna müsaade zaten etmeyiz. O zaman zaten İstanbul Sözleşmesi'ne de gerek yok dedik ve kaldırdık."

Türkiye'de S400'ün hangi parçalarının üretilmesinin öngörüldüğünün sorulması üzerine Erdoğan, "S400 parça üretimi konusundaki detaylar hakkında her iki taraf, Türkiye-Rusya detay açıklama yapmamak üzerinde biz mutabık kaldık. Dolayısıyla da bu tür açıklamalara girmiyoruz, bu kendi aramızdaki hassasiyetlerdir." karşılığını verdi.

Son dakika: İspanya ile kritik imzalar atıldı Erdoğandan ABye net mesaj: Çalışmalar hızlanmalı, artık somut adımlar atılmalı

İSPANYA HÜKÜMET BAŞKANI PEDRO SANCHEZ'İN AÇIKLAMALARI

Sanchez, Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 7. Zirvesi'ne katılmak üzere geldiği Ankara'da, zirve ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu.

İspanya olarak Türkiye'nin AB perspektifini desteklediklerini dile getiren Sanchez, "Türkiye'nin Avrupa Birliği'nin bir parçası olmasını istiyoruz. Türkiye sadece bir komşu değil, AB için bir ortak bir müttefiktir." dedi.

Sanchez, Türkiye'nin de bu yakınlaşmayı güçlendirmesini istediklerini ifade ederek, Avrupa Konseyinin öngördüğü olumlu gündemi devam ettirmek istediklerini vurguladı.

Türkiye ile İspanya arasındaki ikili ilişkilerin "çok olumlu" olduğunun altını çizen Sanchez, ikili ticaret hacminin de önemli ölçüde yükseldiğine işaret etti.

Son dakika: İspanya ile kritik imzalar atıldı Erdoğandan ABye net mesaj: Çalışmalar hızlanmalı, artık somut adımlar atılmalı

Sanchez, "Yatırımı çok fazla artırdık. Şu anda 600'den fazla İspanyol şirketin Türkiye'de olduğunu biliyoruz." diye konuştu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sosyal ve iktisadi açıdan iki ülkeyi de etkilediğine dikkati çeken Sanchez, ticari iş birliği seviyesinin eski seviyelere dönmesini arzu ettiklerini belirtti.

Sanchez, "Türkiye aynı zamanda ortalamanın üstünde büyüyor. Bu ileride de bu şekilde devam edecektir." şeklinde konuştu.

İspanya ekonomisinin ve istihdamının düzelmesine yönelik olumlu haberler geldiğini ifade eden Sanchez, Şubat 2020'den bu yana çok daha fazla insanın sosyal güvenlik kapsamına girdiğini gördüklerini anlattı.

Sanchez, Türkiye ve İspanya'nın iyi ilişkilerinin ekonomiye de yansıyacağına işaret ederek, iki ülkenin turizm ve kültürel alanındaki iş birliğini de güçlendirdiklerini dile getirdi.

İki ülkenin de uluslararası platformlarda "kültürler ve dinler arası diyaloğun" önemini vurguladığını kaydeden Sanchez, bu kapsamda iki devletin de Medeniyetler İttifakı'nı desteklediğini hatırlattı.

İspanya Başbakanı Sanchez, "İspanya ve Türkiye'nin ikili ilişkileri gerçekten çok güzel bir olgunluk derecesine ulaştı. Bence olağanüstü bir dereceye ulaştı." ifadelerini kullandı.

Bugün 2009'daki ilk toplantıdan bu yana 7. toplantıyı gerçekleştirdiklerini kaydeden Sanchez, bu üst düzeyde toplantıları düzenledikleri az sayıda ülke bulunduğunu ifade etti.

Sanchez, Türkiye'nin de bu az sayıda ülke arasında olduğunu, bunun da birçok önemli nedeni olduğunu belirterek iki ülke arasındaki ilişkilerin çok olumlu olduğunu söyledi.

Türkiye'deki orman yangınlarının söndürülmesine destek verdiklerini hatırlatan Sanchez, Ankara'nın da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başında "güzel bir dayanışma örneği olarak" İspanya'ya tıbbi malzeme ihracatı sağladığını dile getirdi.

Sanchez, NATO kapsamındaki iki ülkenin iş birliği hakkında, "Bu sadece bizi müttefik olarak tanımlamıyor. Güvenlik anlamında ortak bir odak sağlıyor. İspanya'nın bu konuda devam çalışmaları var. NATO zirvesi 2022'de Madrid'de yapılacak. Konumuz da stratejik kavram olacak. Türkiye gibi değerli, önemli bir ortak müttefik toplantıda yer almalı." değerlendirmesinde bulundu.

Bugünkü toplantıların ikili ilişkileri geliştireceğine vurgu yapan Sanchez, toplantıların iki ülke halkları ve şirketleri arasındaki etkileşimi güçlendireceğini ve ülkelerin salgını geride bırakmasını sağlayacağını belirtti.

İspanya Başbakanı Sanchez, "Bugün 6 yeni belge imzaladık. Yenilenebilir enerji, su, çalışma, spor, bilim, doğal afetlere karşı mücadele gibi konularda çalışacağımıza dair belgeler bunlar. Bu ortak geleceğimizi beraber inşa etmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

"Durmadan sorumlu ve tedbirli bir şekilde aşılamaya devam etmeliyiz"

İspanya'da artan Kovid-19 vakalarına ve 3. doz aşıya ilişkin bir soruya yanıt veren Sanchez, ülkesinde Kovid-19 vakalarının yoğunluğunun diğer Avrupa ülkelerine göre daha düşük seyrettiğini dile getirdi.

Sanchez, yoğun bakımlardaki yoğunluğun yüksek seviyelerde olmadığına dikkati çekerek İspanya'nın aşılama oranına sahip en yüksek ülkelerden biri olduğunu bildirdi.

İspanya Başbakanı Sanchez, "Geçen yıl bu tarihlere göre çok daha iyi durumdayız. Kovid-19 ile ilgili doğru bir mücadele yürütüyoruz. Şu anda durmadan sorumlu ve tedbirli bir şekilde aşılamaya devam etmeliyiz." ifadesini kullandı.

Sağlık Bakanlığının 70 yaş ve üzeri vatandaşlara ve sağlık çalışanlarına 3. doz için onay verdiğini aktaran Sanchez, bunun şimdi komisyona aktarılacağını ve özerk bölgelerde de ele alınacağını söyledi.

Sanchez, İspanya'yı salgından "en eşitçil ve en adil" şekilde kurtarmaya çalıştıklarını belirterek özellikle en hassas toplulukların gerekli sosyal şemsiyelere sahip olmasını istediklerini dile getirdi.

İspanya'daki istihdam reformuyla ilgili bir soruya da Sanchez, çalışanları koruduklarını ve şirketlere de destek oldukları yanıtını verdi.

6 ANLAŞMAYA İMZA ATILDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez huzurunda iki ülke arasında 6 anlaşmaya imza atıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Sanchez'in, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki baş başa görüşmesi ve Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 7. Zirvesi'nin ardından çeşitli anlaşmalar imza altına alındı.

Bu kapsamda iki ülke arasında, "Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ile İspanya Krallığı Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanlığı Arasında Su Alanında İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı", Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile İspanya Hükümet Başkanı Üçüncü Yardımcısı ve Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanı Teresa Ribera Rodriguez tarafından imzalandı.

"Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu ile İspanya Krallığı Bilim ve Yenilik Bakanlığı Arasında Kutup Bilimlerinde ve Lojistiğinde İşbirliği Hakkında Mutabakat Zaptı"nı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile İspanya Dışişleri, AB ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares Bueno imzaladı.

"Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı ile İspanya Krallığı İçişleri Bakanlığı Sivil Koruma ve Acil Durum Genel Müdürlüğü Arasında Afet ve Acil Durum Yönetimi Alanında Mutabakat Zaptı", İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve İspanya İçişleri Bakanı Fernando Grande-Marlaska Gomez tarafından imza altına alındı.

Son dakika: İspanya ile kritik imzalar atıldı Erdoğandan ABye net mesaj: Çalışmalar hızlanmalı, artık somut adımlar atılmalı

"Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İspanya Krallığı Kültür ve Spor Bakanlığı Arasında Spor Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı"nı, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile İspanya Dışişleri, AB ve İşbirliği Bakanı Jose Manuel Albares Bueno imzaladı.

"Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile İspanya Krallığı Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanlığı Arasında Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Alanında Mutabakat Zaptı"na, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ve İspanya Hükümet Başkanı Üçüncü Yardımcısı ve Ekolojik Dönüşüm ve Demografik Sınama Bakanı Teresa Ribera Rodriguez imza attı.

"Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile İspanya Krallığı Hükümet İkinci Başkan Yardımcılığı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanlığı Arasında Çalışma ve İstihdam Alanlarında İşbirliği Hakkında Niyet Beyanı"nı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve İspanya Hükümet Başkanı İkinci Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Diaz Perez imzaladı.

Türkiye-İspanya Hükümetlerarası Zirvesi'nin ilk toplantısı, 5 Nisan 2009'da İstanbul'da yapılmıştı. İki ülke arasındaki son zirve ise 24 Nisan 2018'de Madrid'de gerçekleştirilmişti.

Yazarlar