7 Haziran seçiminde rekor sayıyla 98 kadın milletvekili Meclis’e girerken, 1 Kasım seçiminde kadınların temsiliyeti düştü. 1 Kasım’da kadın vekil sayısı 80’e indi. Yeniden seçilemeyen kadın vekiller buruk ama siyasetten ve partilerinden vazgeçmeyi düşünmüyor.
7 Haziran seçiminde Ak Parti’den 41, HDP’den 32, CHP’den 21, MHP’den dört kadın Meclis’e girmiş, kadın temsil oranı yüzde 18 olmuştu. Kesin olmayan sonuçlara göre; 26. Dönem Meclisi’nde yer alacak kadın vekil sayısı 80’e düştü. CHP’nin 21 olan kadın vekil sayısı değişmezken, Ak Parti’nin kadın vekil sayısı 41’den 34’e, HDP’nin 32’den 22’ye, MHP’nin ise dörtten üçe indi. MHP’deki büyük oy kaybı, bir önceki dönemde Eskişehir Milletvekili olan Ruhsar Demirel’in seçilememesine neden oldu. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin tepkili olduğu Meral Akşener aday gösterilmediği için seçilemedi.
Kadının sesi olacaktım
7 Haziran’da Ak Parti Şanlıurfa Milletvekili seçilen Hamide Sürücü, 1 Kasım’da aday gösterilmedi. Ak Parti, Şanlıurfa’da oyunu yüzde 18 artırdı. Sürücü, listede olsaydı 1 Kasım’da Meclis’e giren kadın vekiller arasında yer alacaktı. Sürücü, kadın vekil sayısındaki azalışı “ataerkil topluma” bağladı. Milletvekili seçilseydi “Şanlıurfa kırsalındaki kadınların sorunlarına çözüm arayacağını” söyleyen Sürücü, şunları kaydetti:
“Erkeklerin egemen olduğu bir toplumda kadın milletvekili sayısının azalmasını yadırgamıyorum. Bu tablonun değişeceği konusunda ümitvar değilim. Şanlıurfa gibi illerde kadın vekilin olması gerekir. Seçilseydim kırsaldaki kadınların sesi olmak istiyordum. ”
Desteğimiz Erdoğan’dan
7 Haziran’da İstanbul 3. Bölge 2. sıradan Ak Parti milletvekili olan Özlem Zengin, 26. dönemde Meclis’te bulunmayacak kadınlar arasında yer aldı. “Ak Parti açısından kazanılması gereken bir
seçim olması ve özellikle Doğu illerinde az bilinen isimler yerine kamuoyunun tanıdığı isimlerin tercih edilmesinin” kadın vekil sayısında azalmaya neden olduğunu belirten Zengin, “Birinci hedef daha fazla vekil çıkarmak oldu. Siyaset kolay değil. Siyasetin yapılma şekli, saatlerinden sistematiğine kadar erkeklere göre kurgulanmış. Ümitsiz değilim, Kadınlar yılmamalı. Bu konunun en önemli destekçisi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dır. Ak Parti’den başka bir parti benim için söz konusu olamaz” dedi.
Seçim Yasası değişmeli
25. Dönem TBMM Başkanvekili, HDP Van Milletvekili Yurdusev Özsökmenler, 1 Kasım’da aday gösterildiği Gaziantep’ten milletvekili olamadı. Özsökmenler, “kadın temsiliyetinin, bazı bölgelerde oy kaybedilmesi nedeniyle azaldığını” belirterek, şunları söyledi: “Diğer partiler de seçilebilir yerlere fazla kadın vekil koymadı. Meclis, 26. dönemde renksiz olacak. Ne yazık ki diğer partiler, kadınların siyasette yer almasına önem vermiyor ve yeterince seçilebilir yerden aday göstermiyorlar. Kadın milletvekillerinin seçilebilmesi genel başkanlarının ve partilerin iyi niyetine bırakılmadan seçim yasalarında değişiklik yapılmalı. Kota, seçim yasalarının içerisine alınmalı. ”
İnancım Atatürk’ten
7 Haziran’da CHP Denizli Milletvekili olan, 7 Kasım’da ise partisinin oy kaybı nedeniyle Meclis’e gidemeyen Gülizar Biçer Karaca, siyasete kesintisiz devam edeceğini söyledi. Karaca, “98 kadın milletvekili seçildiğinde çok umutlanmıştım. Kadınlar sahada kapı kapı gezerek mücadele ediyorlar ancak bu Meclis’e yansımıyor. Kadın vekil sayısının düşmesi, ülkenin geleceğine, yarınlarına ilişkin kayıptır. Daha güzel bir Türkiye için Meclis’te kadınlar en az yüzde 40 oranında temsil edilmeli. Üniversiteyi bitirdiğim gün CHP’ye kaydoldum. Bir çakıl ayağımı kanattı diye yürüyüşümden asla vazgeçmem. Mücadele inancımı Atatürk’ten almış bir cumhuriyet kadınıyım” dedi.