Siyaset'Sistem bakana göre değişmez'

'Sistem bakana göre değişmez'

19.01.2020 - 07:50 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidarın eğitim politikalarını eleştirerek, “Milli eğitim sistemi; bakana, başbakana, cumhurbaşkanına göre değişmez. 18 yılda 7 bakan değişiyorsa ve her bakan değiştiğinde politika değişiyorsa bir sorunumuz var demektir. LGS’yi, OKS’yi, SBS’yi, TEOG’u getirdiler olmadı, tekrar LGS’ye döndüler. Neredeyse alfabede harf kalmayacak” dedi.

Sistem bakana göre değişmez

Eğitimde geri kalmanın ülkeyi gerileteceğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Osmanlı’nın batışının temel öğesi, bilimden ve eğitimden yoksun olmasıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Fırsat eşitliği

Kılıçdaroğlu, dün partisinin genel merkezinde, eğitimdeki sorunların belirlenmesi ve bu sorunlara çözüm önerileri geliştirilmesi amacıyla düzenlenen CHP Eğitim Çalıştayı’nın açılış konuşmasını yaptı. CHP lideri, özetle şu mesajları verdi:

Haberin Devamı

EŞİTLİKÇİ EĞİTİM: Anadolu’nun kuş uçmaz, kervan geçmez bir köyünde doğdum. Hâlâ yolu yok. Ama cumhuriyetin sayesinde okudum. Bana fırsat eşitliği verildi. Biz, eşitlikçi eğitimden yanayız.

PARTİLER ÜSTÜ: Eğitim partiler üstü bir kavramdır. Bakanlığın adı da, ‘milli’ olarak adlandırılır. Bu çerçevede bakana göre milli eğitim sistemi değişmez. Başbakana göre, genel müdüre göre, cumhurbaşkanına göre değişmez. Eğitim sisteminin evrensel ve milli değerleri içeren bir yapı içerisinde ele alınıp değerlendirilmesi lazım. Eğitimde geri kalırsanız, ülkeyi gerileşmiş olursunuz. Osmanlı’nın batışının temel öğesi, bilimden ve eğitimden yoksun olmasıdır. Temel sorunumuz, eğitim konusunda sağlıklı, tutarlı ve kalıcı bir politika üretmememizdir.

Haberin Devamı

HARF KALMAYACAK: 18 yılda yedi milli eğitim bakanı değişiyorsa ve her bakan değiştiğinde politika değişiyorsa bir sorunumuz var demektir. Sorun, kişinin eğitim politikasını belirlemesidir. Bakana, başbakana göre eğitim politikası olursa, o politika çocukların denek olarak kullanılmasına yol açar. LGS’yi, OKS’yi, SBS’yi, TEOG’u getirdiler olmadı tekrar LGS’ye döndüler. Neredeyse alfabede harf kalmayacak.

‘Hangi demokrasi?’

HOCA YOK: Üniversitelerde tam bir facia var. Her tarafa üniversite açtık. İyi de içinde akademisyen, ders verecek hoca yok. Mezun olanlar iş bulamıyorlar. Farklı düşündü diye öğretmeni KHK ile kamu görevinden atarsak bu doğru değildir. Öğretmenin de düşünme ve sorgulama hakkı var. Farklı düşündü diye onu atarsanız, hangi demokrasiden söz ediyoruz?

PAHALI DEĞİL: 100 öğrenciden, ancak 21’ine yurt veriyoruz. Bir yılda çözülecek sorun 18 yıldır çözülemedi. Yurt yapmak öyle çok pahalı bir şey değil. Verirsiniz TOKİ’ye görev, ‘her üniversitenin yanına yurt yap’ dersiniz, bir yılda bitirirler. Yanlış siyasal tercihler nedeniyle bu bile yapılmıyor.

24 Kasım’da ikramiye

NE YAPMALI?: Öğretmenler için ne yapmamız gerekiyor? Bir, Öğretmen Meslek Kanu’nu çıkarmalıyız. İki, öğretmenlere 3600 ek göstergeyi vermeliyiz. Üç, 24 Kasım’da öğretmenlere birer aylık ikramiye vermeliyiz. Dört, bütün öğretmenlerin aynı statüde olması lazım. Beş, hâlâ öğretmen açığımız var, bu doğru değil. Altı, taşımalı eğitime son verilmeli. Yedi, öğretmenlere hiç değilse yoksulluk sınırının bir puan üzerinde maaş verelim.