14.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:
ÜNSAL TURAN Stockholm DHA
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, çözüm sürecini ve kaçırılan kamu görevlilerinin teslim edilmesini “Vatandaşlarımızın sağ salim dönmesi sevindirici. Şiddet, silah durursa o zaman güvenlik politikalarından reform politikalarına geçiş kolay olur. Böyle bir süreçteyiz. Onun için herkes bunun kıymetini bilsin ve neticeler inşallah iyi olsun” sözleriyle değerlendirdi.
İsveç Parlamentosu’na hitap eden Gül, milletvekillerin sorularını da cevapladı. Gül ayrıca, İsveç’e yaptığı ziyareti takip eden Türk basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. Basın mensuplarının kaçırılan kamu görevlilerinin Türkiye’den giden heyete teslim edilmesine ilişkin soru üzerine Gül, “İyi tabii ki. Muhakkak ki uzun süre maalesef memleketten uzakta olan ve haber alamadığımız vatandaşlarımızın sağ salim dönmesi sevindirici” değerlendirmesinde bulundu.
“Kamu görevlilerin terör örgütünün kararıyla serbest bırakılmasının devletin itibarına zarar vereceğine” ilişkin eleştirilerin hatırlatılması üzerine Gül, bu süreçte propaganda ve psikolojik faaliyetlerin olmaması gerektiğine ilişkin uyarılarını hatırlattı.
Farklı bir süreç başladı
Kamu görevlilerinin sağ salim dönmelerinin çok sevindirici olduğunu belirten Gül, şunları kaydetti:
”Ben daima Türkiye’deki problemlerimizin, sorunlarımızın kendi irademizle demokrasi ve hukuk standartları yükseltilerek çözülebileceğine inanan bir kişiyim. Onun için bunları hep söyledim. Şimdi de yeni, farklı bir süreç başlamış vaziyette. Herkesin geçmişten de ders alması gerekir. Şu anda artık konuşulacak dil, farklı bir dil tabii. Hepimizin arzusu silahların bırakılması, terör faaliyetlerinin durması. Türkiye topraklarının üzerinde, devlet gücünün dışında herhangi bir silahlı unsurun, zaten illegaldir, dolayısıyla bunun farkına varıp silahların bırakılması...
Silah şiddet durursa
Bu çerçeve içinde bizim de kendi irademiz olan, Türkiye’nin standartlarının yükseltilmesi çok daha kolay olabilir. Parlamento’da da söyledim, eğer şiddet, silah terör olmamış olsaydı Türkiye bu sorunlardan eminim ki çok daha erken kurtulmuş olurdu. Nasıl kurtulacak? En gelişmiş demokrasilerde hukuk nizamı nasılsa bizim memleketimizde öyle olacak. Eskiden Kürtçe konuşmak yasaktı onu kaldırıyorsun. Televizyon mümkün değildi, hukuk standartları müsaade etmiyordu.
Eğer bir evde konuşulan bir dil varsa çocukların bunu bilmesi. Bütün bunlar için özgüvenli hareket etmek gerekiyor. Şiddet, silah durursa o zaman güvenlik politikalarından reform politikalarına geçiş kolay olur. Böyle bir süreçteyiz. Onun için herkes bunun kıymetini bilsin.”.
Başbakan Reinfeldt’in Kürtlerin azınlık olarak nitelendirdiğinin hatırlatılması üzerine Gül, Lozan Anlaşması ile azınlıkların belirlendiğini belirtti. Gül ”Kürt vatandaşlarımız hiçbir şekilde azınlık değiller. Memleketin asli unsurlarıdır” diye konuştu.
Gül, Yeşiller Partisi Milletvekili Walter Mut’un sorusu üzerine şunları söyledi:
“Şu anda silahla bir yere varılamayacağını gören terör örgütünün silahı bırakma iradesi ile ilgili çeşitli işaretler alındı. Süreç işlemektedir. Bu sürecin sonunda şunu arzu ediyoruz; silahlardan tamamen vazgeçilmesi ve şiddetin bırakılması karşılığında zaten bizim kendi irade ve arzumuzla yapmak istediğimiz ve bir süredir yapageldiğimiz Türkiye’nin hukuk ve demokratik standartların yükseltilmesi.
Gül, İsveç ziyaretinin son gününde Uppsala’ya geçerek İsveç Kralı Carl XVI. Gustaf ile bir araya geldi. Gül, Uppsala Üniversitesi Kütüphanesi’ndeki Osmanlı dönemine ait esereli inceledi.
‘Son dakikada atılan gol muhteşemdi’
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İsveç devletinin zirvesi ile birlikte Stocholm’de Güher-Süher Pekinel kardeşlerin konserini izledi. Galatasaray’ın çeyrek finale çıkmasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine Gül, “Böyle bir soru sorulur. Çok sevindirici” dedi. İsveç televizyonunda maçın özetini uzun uzun verdiklerini ve kendisinin de izlediğini dile getiren Gül, “Son dakika atılan gol muhteşemdi” dedi.
Bir buketle taziye mesajı
- Gül’ün temasları sırasında istenmeyen olaylar da yaşandı. Gül temaslarına başlamadan önce, Kral Gustaf’ın amcası Prens Bertil’in eşi Prenses Lililan’ın öldüğü haberini aldı ve Türk bayraklarının da İsveç bayraklarıyla birlikte yarıya indirilmesi talimatı verdi.
- Gül’ün Kraliyet sarayına yapacağı ziyaret öncesi, Ermeni Diasporası Grand Hotel ve Kraliyet sarayı üzerinde uçarak ’Türkiye 1915 Ermeni soykırımını tanı’ yazılı pankart açtı. Aynı gün, Gül’ü korumakla görevlendirilen polislerden biri öldü. Gül polis memurunun eşi Helena Eriksson’a bir buket çiçekle birlikte gönderdiği mesajında “Acınızı en yüksek duygularımla paylaşıyorum. Lütfen en derin başsağlığı dileklerimi kabul edin” dedi.
- Gül ve beraberindeki heyetin Stockholm belediyesine geldiği anda 50 kadar PKK’lı gösteri yaptı.
- Gül, Parlamentoya seslendiği sırada da Ermeni iddialarının tanınmasını isteyen bir grup binanın karşısında protesto gösterisi yaptı.
- İsveç Kralı Gustaf ve Kraliçe Silvia, Gül ve eşi Hayrunisa Gül’e bugüne kadar görülmemiş bir sıcak ilgi göstererek, diğer devlet başkanları ziyaretlerinde gösterdikleri ciddiyeti göstermeyip, katı kurallarını uygulamadı.