SiyasetŞentop Erdoğan’ın adaylık tartışmalarına ilişkin konuştu: Beş sene geçmiş jeton yeni düşmüş

Şentop Erdoğan’ın adaylık tartışmalarına ilişkin konuştu: Beş sene geçmiş jeton yeni düşmüş

11.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

İki dönem cumhurbaşkanı seçilebilme imkanının yeni sistem ile getirildiğini belirten TBMM Başkanı Şentop, muhalefetin tutumunu eleştirirken "Aradan beş sene geçmiş, jeton yeni düşmüş" dedi.

Şentop Erdoğan’ın adaylık tartışmalarına ilişkin konuştu: Beş sene geçmiş jeton yeni düşmüş

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeniden adaylığı konusundaki tartışmalara ilişkin olarak "Yeni getirilen düzenlemeyle, 101'inci maddeyle bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına olduğu gibi daha önce cumhurbaşkanlığı yapmış olanlara da seçilme hakkı getirildiği raporda ifade edilmiş" dedi. Şentop, muhalefetin tutumunu eleştirirken "Aradan beş sene geçmiş, jeton yeni düşmüş" dedi. Şentop, Erdoğan'ın yeniden adaylığı konusundaki tartışmalara yönelik Meclis’te basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Konunun hukuki olduğunu ve "hukuki bir tartışma" yapmak gerektiğini vurgulayan Şentop, 2016 sonunda TBMM gündemine getirilip, 2017'da referanduma sunularak kabul edilen anayasa değişikliğine işaret ederek, "Ben o zaman Anayasa Komisyonu Başkanı'ydım. Teklifin gelmesi aşamasından, komisyona havalesinden itibaren sürecin detaylarını biliyorum" açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı adaylığı ve seçimini düzenleyen 101. maddede bu kapsamda değişiklik yapıldığını hatırlatan Şentop, "Teklif Anayasa Komisyonu'na geldikten sonra 10 gün süreyle görüşüldü. O görüşmelerin sonunda Anayasa Komisyonu bir rapor hazırlıyor.

TBMM Genel Kurulu'nda bu rapor üzerinden görüşme yapılıyor. Komisyonda hiçbir arkadaş muhalefet partilerinden milletvekilleri de var, bu konuya dair aday olunamayacağı gibi hiçbir şey söylemedikleri gibi tam aksine Sayın Cumhurbaşkanımızın iki defa aday olacağını, hatta daha sonraki seçimde bir kez daha aday olmak suretiyle üç defa aday olma imkanı tanındığına dair ifadeleri var" diye konuştu.

'İtiraz eden yoktu'

Komisyon raporunda "Teklifin kanunlaşmasıyla getirilen iki dönem seçilebilme imkanından bu düzenlemenin yürürlüğe girmesinden önce görev yapmış cumhurbaşkanlarının görev dönemlerinin hesaba katılmayacağı tartışmasızdır" ifadesinin de yer aldığına dikkati çeken Şentop, şöyle devam etti:

Haberin Devamı

"Yani bu konuda aksi hiçbir görüş ileri sürülmediği için konu çok açık bir şekilde ortaya konulmuş. Yeni getirilen düzenlemeyle, 101'inci maddeyle bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına olduğu gibi daha önce cumhurbaşkanlığı yapmış olanlara da seçilme hakkı getirildiği raporda ifade edilmiş. Daha sonra muhalefet partilerinden arkadaşlar muhalefet şerhi yazmışlar. Bu konuya itiraz eden var mı? Yok. Genel kurulda komisyon raporu görüşülmüş. Farklı bir görüş ifade edilmiş mi? Edilmemiş. Aradan beş sene geçmiş, jeton yeni düşmüş. Arkadaşlarımız yeni bir şeyler bulduklarını sanıyorlar. Beş sene önce bu konu net bir şekilde ortaya konulmuş... TBMM'nin bu düzenlemeyi yaparken maksadının ne olduğu; yeni düzenlemeyle iki defa seçilme hakkının yeni sistem için de getirildiği anlaşılmaktadır. Tek husus bu değil, başka gerekçeleri de var. Hukukçularla yapılabilecek tartışmalardır bunlar."