09.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:
Meriç Tafolar
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Kolombiya’ya giderek hükümet ile FARC gerillaları arasında sürdürülen çözüm sürecini yerinde inceledi. Gök, “Kolombiya’da süreç şeffaf yürüyor ve herkes ne yapıldığını biliyor. Hiçbir ülkenin çözümleri birbirine uyarlanamaz. CHP olarak Kürt sorununun çözümü için TBMM’de kararlı bir siyasi iradenin oluşması gerektiğini başından beri ifade ediyoruz” ifadesini kullandı.
Demokratik Gelişim Enstitüsü, Kolombiya’da hükümet ile FARC gerillaları arasında yürütülen müzakere sürecini incelemek amacıyla bir grup siyasetçi ve akademisyen bir süre önce bu ülkeye gitti. Heyette, CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Ak Parti milletvekili Adnan Boynukara, HDP milletvekili Mithat Sancar’ın yanı sıra Başbakanlık Danışmanı Yılmaz Ensaroğlu, Akil İnsanlar Heyeti’nden Ali Bayramoğlu, Kezban Hatemi, Kadir İnanır ile akademisyenler Esra Elmas ve Sevtap Yokuş yer aldı. Temaslarına ilişkin olarak Milliyet’e bilgi veren Gök, şunları kaydetti:
- 60 YILDA 300 BİN ÖLÜ: Kolombiya’da 60 yıldır FARC adlı örgütle devlet arasında çatışmalara neden olan olayların imza aşamasına gelmesi üzerine yerinde incelemelerde bulunduk. Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, devlet adına müzakereleri yürüten Frank Pearl ve FARC örgütünün temsilcileriyle görüştük. Kolombiya’da 60 yılı aşkın süren çatışmalarda 300 bin insan hayatını kaybetti, 8 milyon insan yerlerinden edildi.
- BU AY ANLAŞMA İMZALANIYOR: FARC adlı örgüt, Kolombiya Komünist Partisi’nden çıkan bir örgüt ve topraksız köylülerin toprak haklarını elde edebilmeleri ile yolsuzluk ve uyuşturucuyla mücadele temeli üzerinde çatışma yürütüyor. Tarımsal kalkınmanın sağlanması ve uyuşturucuyla mücadele müzakere sürecinde ön plana alınmış. Siyasette katılım çok düşük. Seçimlerde sandığa gitme oranı yüzde 35. Santos, bu ay içinde anlaşmanın imzalanacağını ve halk oyuna sunulacağını ifade etti. Yüzde 13’lük bir oran tutturulursa kabul edilmiş sayılacağını aktardı.
- BARIŞ YAPMAK DAHA ZOR: FARC adlı örgüt Amazonlar bölgesinde kendisine üs kurmuş, bu bölgede devletin hakimiyeti yok. Devlet Başkanı, yabancı ülkelerin yardımını süreçte istemediklerini ifade etti. Santos, ‘Barış yapmak daha zordur, nefret etmekten vazgeçmeyi öğrenmeye çalışıyoruz. Yeni bir sayfa açmak istiyoruz. Kolombiya kuşaklar boyunca savaşla büyüdü. Bu saatten sonra geriye dönüş daha fazla tahrip yaratır’ dedi.
- SIRADA ELN VAR: Son 8 ayda 3’ü devlet görevlisi, 17 FARC örgütü üyesi ve 1 sivil yaşamını yitirmiş. Sayı, önemli ölçüde düşmüş durumda. Kolombiya, ELN örgütüyle de müzakereye başlayacak. FARC ile yapılacak anlaşmanın bu havayı tetikleyeceğini düşünüyorlar. Geriye gidilmesinin zarar vereceği noktasında bir mutabakat var. Ama eski Devlet Başkanı Alvaro Uribe’nin başını çektiği muhalefet bu anlaşmaya karşı çıkıyor.
- SÜREÇ ŞEFFAF YÜRÜYOR: Kolombiya’da süreç şeffaf yürüyor ve herkes ne yapıldığını biliyor. Her ülkenin kendine özgü koşulları ve sorunları var. Hiçbir ülkenin sorunları ve çözümleri birbirine uyarlanamaz. Ancak her ülkenin diğer ülkelerde yaşanan çatışma ortamlarından örnekler çıkartarak kendisine uyarlayabileceği çözümler var. Bu da siyasi iradeyle gerçekleşir. CHP olarak Türkiye’nin en önemli sorunu olan Kürt sorununun çözümü için TBMM’de kararlı bir siyasi iradenin oluşması ve tüm partilerin katılımıyla oluşacak komisyonla Türkiye’nin tüm hassasiyetleri gözetilerek sorunun çözülmesi gerektiğini başından beri ifade ediyoruz.