31.03.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:
Gürkan Akgüneş
İstanbul’daki yerel seçim yarışı beklendiği gibi Ak Parti adayı Kadir Topbaş ile CHP adayı Mustafa Sarıgül arasında geçti. Kesin olmayan ilk sonuçlara göre Sarıgül, Topbaş’ı salladı ama Ak Parti’nin 20 yıllık İstanbul iktidarını yıkamadı. 3. Köprü, Marmaray, yeni metro hatları ve tünellerle seçime giren Topbaş, oy oranını 3 puan daha artırarak İstanbul’da ilk kez 3. defa belediye başkanlığını kazanan isim oldu. Ücretsiz toplu taşıma ve dev şehir parkları vaatleriyle seçime giren Mustafa Sarıgül ise CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun aldığı oy oranını 3 puan daha artırsa da kazanmasına yetmedi. CHP’nin İstanbul’daki tek tesellisi ise Ak Parti’den aldığı Beylikdüzü oldu.
İstanbul’daki yerel seçim CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Topbaş’a karşı aday olduğu 2009 yerel seçimine benzer bir çekişmeye sahne oldu. Anadolu Ajansı ve Cihan Haber Ajansı’ndan yansıyan farklı verilerin de etkisiyle belediye başkanlığı Topbaş ve Sarıgül arasında anbean gidip geldi.
Ajansların çelişkisi
Türkiye genelindeki 5 seçmenden 1’inin tercihinin yansıdığı İstanbul’da Anadolu Ajansı(A.A) saatler 19.00’u gösterdiğinde Topbaş’ı açık ara önde gösterirken, Cihan Haber Ajansı’nın(CHA) verilerine göre ise Sarıgül, Topbaş’ın birkaç puan önündeydi. İlerleyen saatlerde çelişen sonuçlar nedeniyle her iki partinin de il başkanları kameraların karşısına geçti. CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, 20.40 sıralarında CHP’nin oyunun yüzde 39,02, Ak Parti’nin oyunun ise yüzde 37,72 olduğunu söyledi ama A.A.’ya göre Kadir Topbaş, 10 puan öndeydi. Yarım saat sonra Ak Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu vardı. “Bir kere daha ifade ediyorum ki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve AK Partiyle devam ediyor” diyerek CHP’nin İstanbul’da bir kere daha kaybettiğini, Kadir Topbaş’ın 47-50 bandında oy alacağını savundu.
Oylar arttı
A.A’nın İstanbul’daki sandıkların yüzde 90’ının açıldığını belirterek paylaştığı sonuçlara göre, İstanbul’daki yaklaşık 9 milyon seçmenin 3 milyon 735 bin 291’i tercihini Topbaş’tan yana kullanırken, 3 milyon 75 bin 970’i ise oyunu Sarıgül’e verdi. Topbaş’ın oy oranı yüzde 48 iken, Sarıgül’ünki ise yüzde 39,52’ydi. Sadıkların yüzde 95’ine göre veri paylaşan CHA’da da Topbaş, yaklaşık 7 puan önde gözüküyordu. Oy dağılımı tablosunun en dikkat çekici unsuru ise Saadet Partisi’ydi(SP). Ak Parti’ye geçen HAS Parti ekibinin SP’de yer aldığı dönemde gerçekleşen 2009 seçimlerinde yüzde 5 oy alan SP’nni oyu yüzde 0,5’e düştü.
Kaleler aynı
İstanbul’un ilçelerinde de açılan ilk sandıklar 2009’daki tablonun bir benzerini ortaya çıkardı. Ak Parti, kaleleri olan ve nüfus yoğunluğunun çok fazla olduğu Esenler, Bağcılar, Arnavutköy, Gaziosmanpaşa, Kağıthane, Sultanbeyli, Sultangazi’de CHP’ye büyük fark attı. Yine Pendik, Sancaktepe, Ümraniye, Esenyurt, Çekmeköy, Beykoz ve Eyüp’te ipi Ak Parti adayları göğüsledi. CHP de Kadıköy ve Beşiktaş’ta oyların yüzde 70’den fazlasını aldı. Şişli, Bakırköy, Ataşehir, Adalar, Sarıyer, Maltepe, Bakırköy, Çatalca, Silivri, Kartal, Avcılar’da da geçen seçimde olduğu gibi yine CHP adayları en çok oyu aldı.
Beylikdüzü değişti
En büyük çekişme muhafazakar Üsküdar’da yaşandı. CHP’nin aday gösterdiği emekli müftü İhsan Özkes ile Ak Parti adayı Hilmi Türkmen’le sandıkta başabaş gitti. A.A.’nın verilerine göre, Türkmen’le Özkes arasında sadece 9 bin oy farkı vardı.
CHP, muhafazakar adaylarla yarışa girdiği Fatih ve Bağcılar’da başkanlığı kazanamayıp sadece oy oranlarını birkaç puan artırabildi. CHP sürprizi ise Beylikdüzü’nde gerçekleştirerek Ak Parti’den belediye başkanlığını aldı. Bir diğer sert rekabet de Aylin Kotil’in CHP’den aday olduğu Beyoğlu’nda yaşandı. İlk sonuçlara göre Kotil, Ahmet Misbah Demircan’ı zorladı ama başkanlığı elinden alamadı.