Siyaset'Rusya-Ukrayna krizinde karamsar değiliz'

'Rusya-Ukrayna krizinde karamsar değiliz'

11.02.2022 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Rusya-Ukrayna krizinde karamsar değiliz

ANKARA Milliyet - Çavuşoğlu’nun değerlendirmeleri özetle şöyle:

Haberin Devamı

BLINKEN’İ DAVET ETTİM: (ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesi) Blinken’i Türkiye’ye davet ettim, Antalya Diplomasi Forumu’na da davet ettiğimi söylemiştim. Programına bakacağını, Antalya Diplomasi Forumu olmasa da Türkiye’ye ziyarette bulunmak istediğini söyledi. ‘Karşılıklı ziyaretlerde bulunalım’ dedik, mutabık kaldık. F-35 konusunda geldiğimiz nokta malum; yani bu işlerde devran döner değişir. Değişeceğine de inanıyorum. Türkiye’nin şu süreçte önemini herkes daha fazla görmeye başladı. Türkiye kadar dost müttefik bulunmaz.

MEGAFON DİPLOMASİSİ: Ukrayna için bir ay önce de 10 gün önce de ‘işgal edecek’ tarzı açıklamalar vardı. Görüyoruz ki gerçek tablo bu değil. Gerginlik var mı var, riskler var mı var, çatışma olasılığı var mı var fakat bunu bazı Batılı ülkelerin açıkladığı gibi megafon diplomasisi ile söylemenin faydası yok ayrıca çok da abartıldığını düşünüyoruz. Uluslararası platformlarda çabalara katkı sağlıyoruz. Ruslarla da konuşacağız. Biz burada çok iddialı davranmıyoruz. Arabuluculuk eş başkanlığını biz BM’de, AGİD’de İİT’de farklı ülkelerle başta Finlandiya olmak üzere yürütüyoruz. Sorumluluğumuzu biliyoruz. Çok iddialı olmadan elimizden gelen çabayı biraz da düşük profil ile göstermemiz lazım. İki tarafın belli bir noktaya gelmesi lazım. Burada bölge dengesi politikası önemi ortaya çıkmaya başladı. Yani ne Türkiye ne Ukrayna ne de başka bir ülke, tamamen bir tarafla tüm ilişkilerini bir tarafa angaje etmesi gerçekçi değil. Batıdaki bazı siyasetçilerin yaptığı açıklamalar kadar karamsar değilim. Naif de değiliz ortada ciddi bir kriz var herkesin elinden gelen çabayı göstermesi lazım. Bu arada sadece NATO-Rusya değil ABD-Rusya arasındaki görüşmelerin de önemli derece kilit rolünün olduğuna inanıyorum.

Haberin Devamı

CUMHURBAŞKANI 4 DEFA GÖRÜŞTÜ: İsrail ile bir diyalog başladı yeni hükümet ile birlikte. Dışişleri bakanları da iki devletli çözüme inanıyor. Cumhurbaşkanımız Herzog ile dört defa görüştü, Başbakan ile görüştü, ben Dışişleri Bakanı ile görüştüm. İsrail ile ilişkilerimizi normalleştirme demek Kudüs davası, Filistin davası, Mescid-i Aksa konusunda temel tutumlarımızdan vazgeçmek anlamına gelmez. Bunu İsrail tarafı da biliyor.