21.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
ŞEBNEM HOŞGÖR - KIVANÇ EL / ANKARA
21 Mayıs’ta yapılan Ak Parti 3. Olağanüstü Kongresinin hemen ardından beklenen kabine revizyonu iki ay gecikmeli olarak gerçekleşti. Beş başbakan yardımcısından sadece birinin koltuğunu koruması ikisinin liste dışı kalması ikisinin başka bakanlıklara kaydırılması dikkat çekti. Büyük bölümü Ak Partililer için de “sürpriz” olan yeni hükümet üyelerinin ise, “gidenlere” göre il dengeleri ve sadakat kriteri dikkate alınarak belirlendiği ifade ediliyor.
Ak Parti kulislerinde, kabine dışı bırakılan ve görev yeri değiştirilen isimlerle ilgili çarpıcı iddialar dillendiriliyor. YAŞ öncesi Milli Savunma Bakanlığı gibi kritik bir koltuğun eski Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli’ye “güven ve sadakat” kriteriyle teslim edildiği ifade edilirken, Fikri Işık’ın Başbakan Yardımcılığı’na kaydırılmasının ise Başbakan Binali Yıldırım’ın arzusu üzerine gerçekleştirildiği öne sürülüyor.
Başbakan Yardımcısı iken kabine dışı kalan Tuğrul Türkeş için anayasa değişikliğine yönelik MHP kanadında da tepki doğuran açıklamaların etkili olduğu kaydediliyor.
Şimşek yerini korudu
Eski Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın ise sağlık sorunları nedeniyle kendi arzusu çerçevesinde kabine dışı bırakıldığı belirtiliyor. Revizyon kapsamında kabinede beş başbakan yardımcısından sadece Mehmet Şimşek yerini korudu. Türkeş ve Kaynak, hükümet dışı kalırken, Canikli Milli Savunma Bakanlığı’na, Numan Kurtulmuş Kültür ve Turizm Bakanlığı’na kaydırıldı. Kulislerde daha önce ekonomiyle ilgili bakanlıklarda da değişiklik yapılacağı konuşuluyor bu çerçevede Ali Babacan’ın yeniden kabineye alınabileceği öne sürülüyordu. Ancak son revizyonda ekonomiyle ilgili bakanlara dokunulmadı. Bunda mevcut bazı bakanların yanı sıra bazı parti yöneticilerinin Babacan’ın ismine yoğun muhalefet etmelerinin etkili olduğu öne sürüldü. Başbakan Yardımcılığı’nda yerini koruyan Şimşek için, “ekonominin patronu olduğu tescillendi” yorumları yapılıyor.
Parti kulislerinde bu revizyonun, grup ve bürokrasideki beklentiye yönelik olduğu, asıl seçim kabinesinin, olağan kongrenin ardından oluşturulacağı yorumları da yapılıyor.
Demirbaşlar
Bu revizyonun ardından da Şimşek’in ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, kabinenin değişmezleri olarak yerlerini korudu. Şimşek ve Eroğlu, 63. geçici hükümet dahil 60. Hükümet’ten bu yana aralıksız olarak hükümette görev yapıyor. 60-61-62-63. hükümetlerde Maliye Bakanlığı görevini yürüten Şimşek, son iki hükümette ise Başbakan Yardımcılığı görevini üstleniyor. Eroğlu ise görev yeri değişmeksizin 10 yıldır aynı koltukta oturuyor.
Eroğlu, Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Erdoğan’ın, İstanbul Belediye Başkanlığı dönemindeki çalışma ekibinden. Eroğlu, Erdoğan belediye başkanı iken İSKİ Genel Müdürü’ydü. Eroğlu’nun yanı sıra Başbakan Yıldırım, Canikli, Çelik de belediye başkanlığı döneminden bu yana Erdoğan’la yol arkadaşlığını sürdürüyor. Erdoğan’ın İstanbul ekibine revizyonla, kabinenin sürprizleri arasında gösterilen yeni Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da eklendi. Bak, Erdoğan’ın belediye başkanlığı döneminde spordan sorumlu danışmanlığını yapmıştı.
Fakıbaba sürprizi
Çelik’in yerine Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na getirilen Şanlıurfa Milletvekili Eşref Fakıbaba ise 2009 yerel seçimleri öncesi Ak Parti yönetimiyle yaşadığı krizle gündeme gelmişti. Fakıbaba, 2009’da aday gösterilmeyince, Ak Parti’den istifa edip bağımsız aday olmuş ve başkanlığı kazanmıştı. Seçim öncesi Ak Partili milletvekilleri, “Buraya Başbakan’ın ceketini koysak yüzde 70 oy alır” açıklamasıyla Fakıbaba’ya cephe alırken Erdoğan da, “bu trenden inen bir daha binemez” diyerek Fakıbaba’yı bir anlamda defterden silmişti. Seçimleri kazandıktan sonra, “Başbakanımızı yanılttılar” diyen Fakıbaba, 2013’te partisine geri dönmüştü.
Devir teslimler yapıldı
Kabine revizyonunda yeri değişen 5 bakanla birlikte toplam 11 bakanlıkta koltuk değişimi yapıldı. Önceki gün başlayan devir teslimler dün devam etti.
‘Sağlık çıtası en yüksek alan’
Necmettin Erbakan kabinesinde Devlet Bakanlığı yapan ve önceki günkü revizyonla Sağlık Bakanlığı’na getirilen Ahmet Demircan görevi Recep Akdağ’dan devraldı. Akdağ, sağlık hizmetlerinde 2002’de yüzde 39 olan memmuniyetin yüzde 75.5’e çıktığını belirtti. Demircan da sağlığın Türkiye’deki hizmet alanlarında çıtası en yüksek alanlardan biri olduğunu vurguladı.
‘Makam ve mevkiler amaç değil, araçtır’
Kabineye Başbakan Yardımcısı olarak giren Hakan Çavuşoğlu görevi Veysi Kaynak’tan devraldı. Çavuşoğlu “Bizde makam ve mevkiler kesinlikle bir amaç değildir, sadece milletimize hizmet noktasında bir araç olmaktan ibarettir” dedi. Kaynak da bunun bir bayrak yarışı olduğunu, belirterek, Çavuşoğlu’nun üzerinde büyük bir görev yükü olacağını söyledi.
‘Görevi bitirince mutlu olurum’
Sağlık Bakanlığı’ndan Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Recep Akdağ, görevi Tuğrul Türkeş’ten devraldı. Kabine dışında kalan Türkeş, “İnsanlar genelde bir göreve geldiklerinde mutlu olurlar ama benim eskiden beri bir prensibim vardır. Görevi bitirip huzur içinde yüz akıyla o görevi teslim etmenin görev üstlenmekten daha önemli olduğunu düşünürüm” dedi.
‘ABD söylediğimiz noktaya gelecek’
Milli Savunma Bakanlığı’ndan Başbakan Yardımcılığı görevine getirilen Fikri Işık, Kültür ve Turizm Bakanı olarak atanan Numan Kurtulmuş’tan görevi devraldı. Kurtulmuş, ABD’de yayınlanan 2016 ülkeler terörizm raporunda FETÖ’nün ilk kez yer alması konusunda ABD’nin FETÖ ve PYDkonusunda eninde sonunda Türkiye’nin söylediği noktaya geleceğini ifade etti.
‘Gençliği güzel yerlere taşırız’
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na getirilen Osman Aşkın Bak, görevini Akif Çağatay Kılıç’tan devraldı. Çok yakın dostu olan Kılıç’ın görevini başarıyla yaptığını belirten Bak, “İnşallah bu gençliği birlikte güzel noktalara taşırız” dedi. Kılıç da elinden geldiğini yaptığını belirterek, “Aslolan kubbede hoş bir seda bırakmaktır. İnşallah bunu başarmışızdır” dedi.