SiyasetResmen Demokrat Türkiye Partisi

Resmen Demokrat Türkiye Partisi

08.01.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

Kuruluş dilekçesini İçişleri Bakanlığı'na veren DTP Lideri Cindoruk, koalisyonu "sıfır artı sıfır" olarak niteledi ve "Hükümetten iki sıfırı atacağız" dedi

Resmen Demokrat Türkiye Partisi

DYP'den ayrılan Yeni Oluşumcular'ın yer aldığı Demokrat Türkiye Partisi (DTP) resmen kuruldu. Şemsiye amblemli partinin lideri Hüsamettin Cindoruk, "Refahyol'un iki ortağı sıfır artı sıfırdır. Hükümetten iki sıfırı atacağız" dedi.
DTP kurucuları, partinin kuruluş dilekçesini dün İçişleri Bakanlığı'na verdikten sonra Çankaya Mesnevi Sokak'taki genel merkezde tanıtım toplantısı yaptı. Binaya dev boyutta "Artık Bekleme" yazılı pankart asılırken, partinin İsmet Sezgin, Mehmet Ali Yılmaz, Ersin Faralyalı, Necdet Menzir, Yıldırım Avcı ve Baki Tuğ gibi ağır topları balkondan tek tek tanıtıldı.
"Yassıada avukatı, AP İstanbul İl Başkanı, DYP kurucu Genel Başkanı" olarak sunulan Cindoruk bina önünde toplananları, eşi Dilek Cindoruk'la birlikte "Demirelvari" el hareketleriyle selamladı. "Siyasi hayatımızda yepyeni, tertemiz bir sayfa açıyoruz" diyen Cindoruk şöyle konuştu:
"Sizi çağırmadık, kendiniz geldiniz. Bu durum Türkiye'de bir parti kuruluşunda ilk kez görülüyor. Partiyi neden kurduğumuzun en açık yanıtı da budur. Devletin bunalımdan çıkış noktası halkın iradesidir. Bugün Mesnevi Sokak'a çıkmak bunalımdan çıkışın en güzel yoludur.
Türkiye'de halk istemeden bir parti kurulmaz. Şunu unutmayın biz iktidar olacağız. Çünkü bizim kurduğumuz bütün partiler iktidar olmuştur. Bütün kararsızlara, cumhuriyet savunucularına sesleniyorum, gelip şemsiyenin altında yerlerini alsınlar. Burada üye aynı zamanda kurucudur ve kutsaldır. Hiç kimsenin üyeliği silinmeyecektir. Hepimiz önseçimsiz aday olmayacağız. Halka da sesleniyorum: Artık bekleme. Çünkü bekleyen bir halk sonuç alamaz."

Türkiye'ye çok partili demokratik hayatı getirdikleri gerekçesiyle eski Demokrat Partililere ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'ye teşekkür eden Cindoruk sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün cumhuriyetin temel nitelikleri tehditle karşı karşıya. Türkiye'yi bu noktaya herkesin kavgalı olduğu zemin getirdi. Kimseyle kavga etmeyeceğiz. Artık kavga yapmayan yepyeni bir Cindoruk göreceksiniz."
Konuşması boyunca DYP Lideri Tansu Çiller'e yüklenen Cindoruk, hükümet ortaklarını şöyle eleştirdi:
"Hükümet bir basın toplantısı düzenliyor. Başbakan ana haber spikeri. Başbakan yardımcısı ise hava durumu spikeri gibi birkaç cümle konuşuyor. Her okuduğu raporda da en az 10 Türkçe hatası yapıyor. Şimdi yeni bir yasayla spikerler imtihan edilecekmiş. Belki yöneticileri de imtihan ederler de kurtuluruz."

Annesi, babası, malı - mülkü ve mezarı Türkiye'de olan yönetici istediklerini vurgulayan Cindoruk, Çiller'e, "Aklansın gelsin. Malını, mülkünü Mehmetçik Vakfı'na bıraksın" diye seslendi.
Basın özgürlüğü için Türkiye genelinde kampanya yapacaklarını belirten Cindoruk sözlerini şöyle tamamladı:
"Ülkenin yönetimini emlak ofisi kuranlardan geri alacağız. Kuruluşumuz nedeniyle iktidardan da bir kutlama geldi. İşte bu, yeni 5 milyon lira. Oysa Süleyman Demirel ve Sezgin'in bıraktığı Türkiye'de bin lira vardı. Şimdi paradan üç sıfır atacağız diyorlar. Ben de diyorum ki, biz de hükümetten iki sıfırı atacağız. Çünkü hükümetin iki ortağı sıfır artı sıfırdır. Allah bu partiyi sonsuza kadar yaşatsın."