Siyaset'Müdahale kabul edilemez'

'Müdahale kabul edilemez'

26.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

.

Müdahale kabul edilemez

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Öztrak, önceki akşam olağanüstü toplanan CHP Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) gündemine ilişkin dün düzenlediği basın toplantısında, özetle şunları söyledi:

Haberin Devamı

SALDIRI DURDURULMALI: MYK'mız, Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesinin hukuki ve insani bakımdan kabul edilemez olduğunun altını çizdi. Bölgede barış ve istikrarın yeniden tesisi için, Ukrayna’nın siyasi birliğinin, egemenliğinin ve toprak bütünlüğünün korunması, askeri harekatın derhal durdurulması, diplomatik müzakerelere hemen başlanmasının gerekliliğine işaret etti. Rus ordusunun Kiev’e girip demokratik usullerle seçilmiş bir hükümeti değiştirmesi kabul edilemez olduğunu belirtti. Rusya’nın saldırısının, caydırıcı güç üzerine inşa edilecek diplomasiyle sonlandırılmasından yanayız.

AYIBA SON VERİLSİN: Montrö Boğazlar Sözleşmesi’ne ve uluslararası hukuka sıkı sıkıya bağlı kalınması gereğinin altını, bir kere daha özenle çiziyoruz. Bugün, ne yazık ki, 80 yaşındaki emekli amiraller, “Montrö Sözleşmesi'nin tüm maddelerine sahip çıkılsın” dediler diye, halen mahkeme kapılarında süründürülüyorlar. Hükümete bu ayıba derhal son verin diyoruz.

Haberin Devamı

MONTRÖ’NÜN ANAHTARI: Biz, Türkiye’nin boğazlar hukukunu bugüne kadar uyguladığı gibi, itidal içinde uygulaması gerektiğini hatırlatıyoruz. Montrö’nün anahtarının ve sözleşmeyi yorumlama yetkisinin, bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da, Türkiye’de olduğunun tartışılamayacağını ifade ediyoruz. Yine şahsım hükümetinin Montrö’nün delinmesine yol açacak, talan İstanbul Projesi’nden vazgeçtiğini, derhal kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz.

SİYASET ÜSTÜ: Rusya-Ukrayna çatışmasının siyaset üstü bir mesele olarak ele alınmasını, hükümetin bu hadisedeki tutumunun esaslarının, TBMM'de istişareyle belirlenmesini istiyoruz. Ayrıca, gelişmelerin her aşamasında Meclis'in, icranın başı tarafından bilgilendirilmesini bekliyoruz.

20 BİN VATANDAŞIN TAHLİYESİ: Ukrayna’da bulunan 20 bine yakın vatandaşımızın can ve mal güvenliğinin sağlanması ve tahliyesi için, gereken adımların daha fazla geç kalmadan atıldığını görmek istiyoruz. Bir beş bin sayısı söyleniyor, bunu Dışişleri'nden soruyoruz, net bir cevap alamıyoruz. Yine bölgede yaşananlar nedeniyle iş insanlarımızın, turizmcilerimizin, nakliyecilerimizin uğradığı ve uğrayacağı zararlara karşı tedbir geliştirilmesini bekliyoruz.

Haberin Devamı

DÖNÜM NOKTASI: Pazartesi günü 6 genel başkanın atacağı ortak imza, ülkemiz için bir dönüm noktasıdır. Memleketimizin üstündeki karanlık bulutlar dağılmaya başlayacak, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının güneşi, ufukta parlayacaktır.

 

Yazarlar