Siyaset‘MİT’ itirazı yüksek mahkemeden döndü

‘MİT’ itirazı yüksek mahkemeden döndü

18.01.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, MİT mensuplarının yargılanmasını başbakanın iznine bağlayan yasanıniptali istemini reddetti. MİT Müsteşarı Fidan, Erdoğan’ın izni olmadan yargı önüne çıkmayacak

‘MİT’ itirazı yüksek mahkemeden döndü

Anayasa Mahkemesi, İmralı’da Abdullah Öcalan ile görüşmelerin sürdüğü bir süreçte, görüşmeleri yürüten MİT görevlileri hakkında kritik bir karar verdi. Anayasa Mahkemesi, MİT mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarını başbakan izni şartını yeniden düzenleyen 6278 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptal istemini reddetti.

Savcı yakalama çıkardı
İstanbul’da özel yetkili savcı Sadrettin Sarıkaya, 7 Şubat 2012 günü, Oslo-MİT görüşmeleri ve KCK soruşturması kapsamında MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski müsteşar Emre Taner, eski müsteşar yardımcısı Afet Güneş ve iki MİT görevlisini şüpheli sıfatıyla ifadeye çağırmış ve yakalama kararı çıkarmıştı. Savcı Sarıkaya soruşturmadan alınırken, bu arada MİT yasasında da değişiklik yapılarak “Başbakanın izni” şartı getirilmişti. yasal değişiklik ile “MİT mensuplarının veya belirli bir görev için kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlıdır” hükmü getirilmişti. Yasadaki deişikliğin ardından MİT görevlileri hakkında yakalama kararı kaldırılmıştı.
CHP ise değiştirilen bu maddenin Anayasa’daki, “Kanun önünde eşitlik, hukuk devleti, konusu suç teşkil eden emrin yerine getirilemeyeceği ve mahkemelerin bağımsızlığı” ilkelerine aykırı olduğunu savunarak iptal ve yürütmeyi durdurma istemiyle Anayasa
Mahkemesi’ne dava açmıştı.
Anayasa Mahkemesi, bugün gerçekleşen toplantısı sonrasında, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarında Başbakan izni şartını yeniden düzenleyen 6278 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptal istemini reddettiğini açıkladı. Açıklama Anayasa Mahkemesi’nin resmi internet sayfasından duyuruldu.

2’ye karşı 13 oy
Anayasa Mahkemesi’nde kararın 2 üyenin oyuna karşılık 13 üyenin oyuyla alındığı öğrenildi. Yüksek Mahkeme’nin düzenlemeyi iptal etmesi halinde, yeni süreçte İmralı’da Abdullah Öcalan ile de görüşmeler yapan MİT Müşseşarı Hakan Fidan ve bazı MİT mensupları hakkında soruşturma açılabileceği için bugünkü karar endişe ile bekleniyordu.
Karar “Yüksek Mahkeme’den yeni sürece yeşil ışık” yorumlarına yol açtı. Karara göre, MİT mensupları şimdi olduğu gibi Başbakan izni olmadan soruşturulamayacak.

Haberin Devamı

ÇANKAYA’DA KABUL EDİLDİ
MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Anayasa Mahkemesi, MİT mensupları veya bazı kamu görevlileri hakkındaki ceza soruşturmalarını başbakan izni şartını yeniden düzenleyen 6278 sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un iptal istemini görüşürken Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görmedeydi. Cumhurbaşkanı Gül, dün haftalık olağan görüşmeleri kapsamında MİT müsteşarı Fidan’ı kabul etti. Çankaya Köşkü’ndeki kabul basına kapalı gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı kabul etti. Çankaya Köşkü’ndeki haftalık olağan görüşme basına kapalı gerçekleşti.
AA