SEMRA PELEK İstanbul
MHP İstanbul 5. Olağan Kongresi'nde Hasan Hüseyin Ceylan galip geldi. Adayların listesinde Susurluk davası avukatlarının ismi yer alırken Yavuz Çaylan, öldürülmesine adının karıştığı Abdi İpekçi'nin isminin verildiği salonda, İl Başkanı'nın listesinde asil üye olarak çıktı.
Kongre saat 12.00'de, Ceylan, Nadir Altındal, Hüseyin Şimşek, Hasan Albay, Akar Demirkol, Mustafa Ökeroğlu, Mustafa Sarıoğlu ve Halit Kanak il başkanlığına aday oldu. Kongre, Divan Kurulu Başkanlığı'na Ankara Milletvekili Abdurrahman Küçük, yardımcılığına İ. Hakkı Cerrahoğlu, katipliklere Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt ve MYK üyesi Mehmet Alp seçildi.
Aday çokluğundan ötürü MHP lideri
Devlet Bahçeli ile MHP'li bakanların "taraf" görüntüsü vermemek amacıyla katılmama kararına karşın, kongreye birçok milletvekili ve Devlet Bakanı Ramazan Mirzaoğlu katıldı. Salona girenlerde bulunan 30'un üzerinde silah, güvenlik tarafından alındı.
Adaylardan Mustafa Bekiroğlu'nun listesinde Haluk Kırcı ve Alaattin Çakıcı'nın avukatlığını yapan Atalay Cebesoy, Susurluk davasında özel timcilerin avukatı Kemal Ökke ve 1980 öncesinde polislerle birlikte işkencelere katıldığı iddia edilen avukat Ömer Yeşilyurt da yer aldı.
Kavga çıktı
MHP Genel Başkan Yardımcısı Şefkat Çetin'in birgün önce "Kendinizi değil, teşkilatı düşünün" uyarısına karşın, Zeytinburnu Abdi İpekçi Spor Salonu'nda sabah saatlerinde bir grup genç arasında sözlü tartışma yaşandı.
Kavgayı görüntülemek isteyen basın mensuplarını partililer engelledi. Görevliler, çok az sayıda basın mensubu olduğu sırada meydana gelen kavgayı görüntüleyen CNN Türk'ün kameramanından, görüntülerin diğer TV kuruluşlarına verilmemesini istedi.
Hasan Hüseyin Ceylan galip
Yaklaşık üç saat süren oylama sonunda İl Başkanlığı'na 279 oyla Hasan Hüseyin Ceylan seçilirken, Nadir Altındal 210 oyda kaldı. 548 geçerli
oyun kullanıldığı ve üç oyun iptal edildiği seçimde Hasan Albay 17, Hüseyin Şimşek 14, Mustafa Bekaroğlu 13, Mustafa Şatıroğlu ve Halit Kara 6 ve Akar Demirkol 3 oy aldı. Kongrede, ayrıca Büyük Kurultay'da delege olacak 98 kişinin de ismi belirlendi.
Sonuçların açıklanmasından sonra konuşma yapan Ceylan, "Ülkücü arkadaşlarıma sesleniyorum: Biriniz, şimdiden çalışmaya başlayın, bir dahaki seçimlerde beni devirin" dedi.
Rövanşı olacak
KEMAL CANAbdi İpekçi Salonunda, Abdi İpekçi davası sanığı Yavuz Çaylan, MHP Genel Merkezi'ne karşı zafer kazandı. Günlerdir, İstanbul İl Kongresi'ndeki aday enflasyonunu düşürmeye çalışan MHP Genel Merkezi, bunu başaramadığı gibi, kongreyi de kaybetti. Genel Merkez'in adayı Nadir Altındal 210 oy alırken, Çaylan'ın yerine aday gösterdiği ve İstanbul Milletvekilleri Mehmet Gül ve Ahmet Çakar ile Trabzon Milletvekili Orhan Bıçakcıoğlu'nun desteklediği Hasan Hüseyin Ceylan tüm adayların toplamından fazla, yani 279 oy olarak yeni İl Başkanı oldu.
Sonuçların açıklanmasından kısa bir süre önce, özel görüşmemizde Ceylan sonuçtan emin olarak şunları söylüyordu: "Kimse delegenin iradesine ipotek koyamaz, koyamadığı da görüldü. Bu, daha önceki il kongrelerinde yaşanan olaylara bir tepki aynı zamanda. İstanbul farklı olduğunu gösterdi". Ceylan, bunları söyledikten hemen sonra, sonucu bir meydan okuma haline getirmemek için dikkatle ekliyor: "Genel Başkanımızla uyum içinde çalışacağız".
Kendi silahıyla vuruldu
Görüştüğüm Genel Merkez yöneticileri ise,
seçim sonuçları açıklanmadan önce, aleyhte tabloyu görüp ilçe yöneticilerini suçluyorlardı: "Genel Merkezden yetki alıp genel merkezi vurdular. Ceylan iyi operasyon çekti". Genel Merkezi destekleyen delegelerden biri de, "Onbeş yıl önce de bu adamlarla uğraşıyorduk, hala uğraştırıyorlar" diyordu. Delegenin kastettiği, Devlet Bahçeli'nin "partiye zarar verir" gerekçesiyle Yavuz Çaylan'ı adaylıktan vazgeçirmesine neden olan endişelerdi. Bahçeli, kongre günü de "Çaylan'ın desteklediği Ceylan'ın kazanmasının iyi olmayacağı" mesajını göndermişti.
Genel Merkezin haftalardır yoğun gayreti, Ocakların desteği, önce Ceylan'ı destekleyen ve baskılarla desteklerini geri çeken bazı İstanbul milletvekilleri, Bahçeli'nin uyarıları ve kongre salonunun kontrolüne rağmen Genel Merkez'in kaybetmesi aslında çok da şaşırtıcı değil. Çünkü, geçmişte de MHP Genel Merkezi, İstanbul'da kontrolü tam olarak hiç bir zaman alamamıştı. Hatta, Türkeş döneminde yetki alıp bütün üyeleri yenileyen Osman Ceylan da, tıpkı şimdi olduğu gibi kendi delegeleriyle girdiği kongreyi kaybetmişti. Bu sefer de, MHP Genel Merkezi yine kendi silahıyla vuruldu. Üye yenilemesi, diğer illerdeki gibi sonuç vermedi ve ters tepti. Ancak, burada Genel merkez yöneticilerinin itirazı var: "Üyeleri biz tesbit etmedik, İlçelere güvendik ve yanıldık".
Alınan sonuçta önemli bir etkisi olan faktör ise, İstanbul milletvekillerinin özellikle de Mehmet Gül'ün tavrı. MHP geleneğinde geçerli olan "İstanbul özerkliği", Gül'ün "bireysel güç olma" iddiası ile birleşince, genel merkezin isteğine direnen bir güç ittifakı ortaya çıkmış oldu. Bu ittifakın, bir ayağı "İstanbul'un büyük kongre ağırlığı", diğer ayağı " parti içi güç dengeleri", sosu ise "MHP'nin mevcut çizgisinden duyulan rahatsızlık" ve bir türlü kurtulamadığı "geçmişin gölgesi". Ayrıca, zaten kritik olan seçim, başkan adaylarının listeleri açıklandıktan sonra iyice netleşti. Çünkü, delegeler genel merkez aday listelerine ciddi tepki verdiler.
Fakat, yine de bütün bunları bir muhalefet atağı olarak yorumlamamak gerek. Ya da kolaylıkla bir "muhalefet bloğu", icad etmemek lazım. Ancak, bu deneyin hem kazananlar, hem de kaybedenler açısından ciddi sonuçları olacaktır. Daha birinci raund yaşandı. Bir Genel Merkez yöneticisinin, sohbetimiz sırasında yaptığı "Ha... bu bize ders olsun" espirisi, bu rövanşın işareti. Örneğin, İstanbul İl Yönetimi yakın bir vadede görevden alınırsa hiç de şaşırtıcı olmaz.