18.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ Ankara
MHP’nin bu akşama kadar Yüksek Seçim Kurulu’na vereceği aday listesinin ilk sıraları iki istisna hariç 7 Haziran seçimleri için verilen listeyle örtüşecek. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 78 milletvekilinin yerini koruyacak bir liste planlaması yaparken, değişim daha alt sıralarda olacak. 7 Haziran’da çalışmayan ve başarılı olamayan isimlerin yerini yeni isimler alacak. Seçim beyannamesinin “terör ve ekonomi” başlıklarında revizyona giden MHP, propagandasını “gelecek” kavramı üzerine oturtacak.
Akşener de korudu
Milletvekili aday listelerinde tek söz sahibi olan Bahçeli, ilkeli ve tutarlılığa dayalı tutumunu 1 Kasım aday listesine yansıtarak, dengeli bir liste hazırladı. 7 Haziran’da seçilen ancak vekillik yapamadan yeniden seçimle yüz yüze kalan 78 ismin yerini “hakkaniyeti gözetelim” diyerek korudu. MHP listesinde değişim alt sıralarda yaşandı. 7 Haziran seçimlerinde seçmenin tutmadığı, çalışmayan veya performansından memnun kalınmayan isimler çizik yedi.
Ankara 2. bölge 1. sıradan seçilen ancak seçim hükümetine girmeyi kabul ettiği için MHP’den ihraç edilen Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ile yeniden aday olmayan İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu’nun yerine sürpriz bir isim gelmezken, Bahçeli “kaydırma” yöntemini uyguladı. Türkeş’in yerine 2. sıradaki Zühal Topçu 1. sırada, aynı bölgede 4. sırada olan ve seçilemeyen Erkan Haberal ise 3. sırada yer alacak. Böylece Haberal’ın seçilme olasılığı neredeyse garanti hale gelecek. Ekmeleddin İhsanoğlu, Meral Akşener, Ümit Özdağ, Durmuş Yılmaz, Atila Kaya, Şefkat Çetin, Semih Yalçın gibi önemli isimler yerlerini korudu.
Bahçeli, 7 Haziran seçimlerinde vekillikleri kılpayı kaçırdığı Kocaeli ve Iğdır ile beklediği sonucu alamadığı Bilecik, Bolu, Çankırı, Çorum, Düzce, Karaman gibi 10’a yakın ilde özel strateji uyguladı. Teşkilatın sesine kulak veren Bahçeli, kamuoyu önderlerine danışarak ve isimlere yönelik yaptırılan anketlere bakarak liste hazırladı.
Terör ve sıkıyönetim
MHP’de özel bir ekip de seçim beyannamesinde revizyon çalışması yürütüyor. Terör bölümünde güvenlik tehdidinin bölünme noktasına kadar gelindiğine değinilecek ve “Terörle mücadelede yurttaşlarla teröristlerin birbirinden ayrılacağı, terörü destekleyen iç ve dış unsurlarla etkin mücadele edileceği, terörle mücadelenin başka ülkelerin inisiyatifine bırakılmayacağı, terörün uluslararası desteğinin engelleneceği ve terör konusunda halkın bilgilendirileceği” vurgusu da yapılacak. Beyannamede Doğu ve Güneydoğu’da can ve mal güvenliği sağlanana, iç huzur ve asayiş temin edilene kadar anayasal bir çare olan sıkıyönetim uygulamasının devreye sokulması önerisi yer alacak.
Ekonomik vaatlerin geniş yer tutması beklenen beyannamede “Döviz siyasi belirsizlikten artıyor” vurgusu yapılacak. Net asgari ücretin 1400 TL’ye çıkarılması, asgari ücretlilere büyükşehirlerde 100 TL ulaşım yardımı yapılması gibi vaatler de MHP’nin beyannamesindeki yerini koruyacak.
Gelecek MHP
7 Haziran seçimlerinde “Bizimle Yürü Türkiye” sloganını kullanan MHP, 1 Kasım’da seçim propagandasını “gelecek” kavramı üzerine oturtacak. Bu çalışma kapsamında “Ülkenin geleceğine oy ver”, “Gelecek MHP’dir, MHP de gelecek demektir” sloganının da öne çıktığı öğrenildi. Nihai kararın henüz verilmediği öğrenilirken, “Gelecek MHP’dir, MHP de gelecek demektir” sloganının sosyalist akımın “gençlik gelecek, gelecek sosyalizm” sloganıyla benzerliği dikkat çekti. Bahçeli’nin “Gelecek MHP’dir, MHP de gelecek demektir” ifadesini 3 Eylül’de yaptığı açıklamada kullandığı bildirildi.