14.05.2010 - 15:21 | Son Güncellenme:
TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Avrupa Birliği Parlamento Başkanları Konferansında yaptığı konuşmada, "Genişlemenin Avrupa Birliği’ni (AB) her bakımdan zenginleştirdiğine, çeşitlendirdiğine ve güçlendirdiğine inanıyoruz" dedi.
Stockholm’deki İsveç parlamento binasında bugün başlayan ve Lizbon Anlaşması’nın ulusal parlamentolara etkileri, ekonomik ve mali krizin sonuçları ile yeni internet iletişim teknolojilerinin parlamentolar tarafından nasıl kullanılabileceği konularının ele alındığı konferansa, Türkiye’den TBMM Başkanvekili Meral Akşener katıldı.
Akşener burada yaptığı konuşmada, Lizbon Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte yaklaşık 10 yıldır AB’nin gündemini meşgul eden kurumsal tartışmaların ve sorunların geride bırakılacağını söyledi.
Meral Akşener, "Lizbon Anlaşmasının birliğin şeffaf ve demokratik niteliğini, karar alma mekanizmalarını ve kurumsal yapısını, AB vatandaşlarının temel hak ve özgürlüklerini ve birliğin küresel rolünü güçlendireceğine inanıyoruz" dedi.
Lizbon Anlaşması ile Avrupa Parlamentosu’nun yetki ve yasama gücünün önemli ölçüde artırılmasını ve ulusal parlamentoların AB karar alma süreçlerine daha büyük oranda katılımının sağlanmasını, AB’nin şeffaf ve demokratik niteliğinin güçlendirilmesini önemli bir gelişme olarak gördüklerini kaydeden Akşener, şunları söyledi: "Lizbon Anlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle birlikte, bazı çevrelerin genişleme konusunda bir engel olarak ileri sürdüğü kurumsal belirsizlik söylemleri de geçerliliğini yitirmektedir. Genişlemenin AB’yi her bakımdan zenginleştirdiğine, çeşitlendirdiğine ve güçlendirdiğine inanıyoruz." Ortak bir tarihi ve coğrafyayı paylaşan, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve insan haklarına saygı gibi ortak değerleri benimseyen, ortak çıkar ve hedeflere sahip olan Türkiye ve AB’nin geleceğinin birbirinden ayrı düşünülemeyeceğinin altını çizen Akşener, "AB ile katılım müzakereleri yürüten bir aday ülke olarak AB’nin geleceği bizi yakından ilgilendirmektedir. Bu itibarla, Lizbon Anlaşması’yla bağlantılı ilişkileri yakından takip ediyoruz" diye konuştu.
KURTARMA PAKETİNİN, YEREL YÖNETİMLERE YÜKÜ
Avrupa Birliği’ne üye ülkeler ile birlikte aday ülkelerin parlamento başkanları ya da başkan yardımcılarının katıldığı toplantıda konuşan diğer katılımcılar da, Lizbon kriterlerinin yerel parlamentolarda uygulanabilmesinin zorlukları ile borç krizi içindeki ülkelere yapılacak 750 milyar avroluk kurtarma paketi konusundaki endişelerini dile getirdi.
Toplantıda söz alan Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic de, avro bölgesindeki ekonomik krizin nasıl bertaraf edilebileceği konusunun AB içinde çok tartışıldığını ve bazı önlemler belirlendiğini kaydederek, "Bu önlemler sayesinde mevcut durumun üstesinden geleceğiz" dedi.
Avrupa Birliği Parlamento Başkanları Konferansında ayrıca, AB’nın geleceğinin Lizbon Anlaşması’nda yattığına ve Birliğin geleceğinin bu antlaşma çerçevesinde şekilleneceğine dikkat çekildi.
Avrupa Parlamentosu Başkanı Jerzy Buzek ile Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Sefcovic’in de aralarında bulunduğu konferans heyeti, İsveç Kralı Gustav ve Kraliçe Silvia tarafından da kabul edildi.