15.08.2011 - 09:32 | Son Güncellenme:
CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBMM’de temsil edilen kadın milletvekili sayısının ivme kazandığını, gelişme kaydettiğini ancak bunu yeterli bulmadığını söyledi.
"Bu dünyayı yarı yarıya, erkekler ile kadınlar birlikte paylaşıyorsa, tabii ki oranların da buna yakın olması beklenmeli" diyen Tarhan, bu nedenle kadınların Meclisteki, Bakanlar Kurulundaki temsilini yetersiz bulduğunu ifade etti.
Tarhan, kadınların hayatın her alanında olması gerektiğini dile getirerek, kadınların her alanda güçlü bir temsile ihtiyacının bulunduğunu anlattı. Tarhan, "Bence, bize çok erkence verilen haklarımıza sahip çıkmanın yolu; biraz daha sokakta olmak, bürokraside olmak ve sivil toplumda, yargıda olmak. Bunlar çok önemli. Temsille ilgili kapıların açılması şart. Ama kadınların da mücadele etmesi şart. Her ikisinin at başı gitmesi gerekir" diye konuştu.
Bakanlar Kurulunda, tek kadın bakanın yer aldığının anımsatılması üzerine Tarhan, "Bunun, kadına bakışla, bir zihniyetle ilgili olduğunu düşünüyorum.
Ülkemizde böyle bir sorun var. AKP’de daha derin bir sorun olduğunu düşünüyorum.
Kadınlar sayısal olarak grupta sanki fazla gibi görünmekle birlikte asıl kilit noktalarda olmamaları düşündürücü" dedi.
Tarhan, AK Parti, CHP ve BDP’de birer kadın grup başkanvekilinin görev almasına ilişkin değerlendirmesinin sorulması üzerine ise "Olması gereken bu.
Olağanüstü bir olgu olarak değerlendirmiyorum. Yaşamı paylaşıyoruz, kadın, erkek omuz omuza her yerde hayatın her alanında olmalı, siyasette de olmalı" görüşünü dile getirdi.
Kadınların siyasette yer almasının, siyaseti daha ılımlı yapıp yapmadığına ilişkin bir soruyu yanıtlarken Tarhan, siyasette bunun örneğini yaşayacak kadar yer almadığını söyledi. Tarhan, "İş hayatındaki, yargıdaki tecrübem şunu gösterdi; çok da çalışma yaşamında kadının cins olarak farklı olmasının çok özel bir yanını izlemedim. Çalışırken çok özel bir önemi olduğunu düşünmüyorum. Üretim, kapasite, liyakat bunları önemsiyorum" şeklinde konuştu.
Tarhan, kadın milletvekillerinin pantolon giymesine olanak tanıyan içtüzük değişikliği teklifine ilişkin bir soruya, "Herkesin daha rahat hareket etmesi isteniyor, öyle anlıyorum. Çok uzun çalışma saatleri boyunca, etekle bir hareket kısıtlılığı yaşanacak o öngörülmüş. Pantolon da eklenmiş. Bu düşünülebilir, değerlendirilebilir. Pantolon da bir rahatlık yaratacaksa olumlu bulmak durumundayım. Pantolonla daha rahat ediyorum. Yargıçlık yıllarında, keşiflerde pantolonla çok daha rahat hareket edersiniz. Oradan kalma bir alışkanlık" karşılığını verdi.
-"ORTAK BİRLİKTELİK SAĞLANMALI"-
BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan AA muhabirinin sorularını yanıtlarken, Türkiye’de kadınların siyasette belli noktalara ulaştığını, ancak bunun yeterli olmadığını ifade etti.
Kadın haklarına ilişkin mücadelede, kadınların ortak hareket etmesinin önemine dikkati çeken Buldan, bunun öncelikle parlamentoda sağlanması gerektiğine işaret etti.
Yeni dönemde kadın parlamenter sayısının artmasının bu kapsamda bir şans olduğuna işaret eden Buldan, "Ancak parlamentoda kadın sayısı yükselse bile ortak birliktelik sağlanamadığı sürece bu yükseliş anlamlı olmayacaktır. Kadın parlamenterler olarak siyasi düşüncelerimizi bir tarafa bırakıp kadınların Türkiye’de yaşadığı sorunların çözümü için ortak hareket etmemiz gerekiyor" dedi.
Türkiye’nin kadına yönelik taciz, tecavüz ve şiddetin yoğun yaşandığı bir ülke olduğunu belirten Buldan, TBMM’de yapılacak çok iş bulunduğunu, bu nedenle kadın parlamenterlerin, siyasi düşüncelerini bir kenara bırakarak konuya yaklaşımlarının faydalı olacağını dile getirdi.
Mecliste geçen dönem kadın parlamenterler arasında ortak bir birliktelik sağlamayı umut ettiklerini, ancak araya siyasi, ideolojik kaygıların girdiğini anlatan Buldan, yeni dönemde bu sorunların da aşılacağına inandığını söyledi.
BDP olarak kadınların partilerde üst kademelerde görev almaları konusunda hassas olduklarını belirten Buldan, partilerinde her dönem kadın eş başkan ve kadın grup başkanvekili bulunduğunu bildirdi.