16.07.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
ANKARA MİLLİYET
TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Özel oturumuna, AK Parti ile CHP arasındaki tartışma damga vurdu.
15 Temmuz darbe girişiminde bombalanan Genel Kurul’daki özel oturuma, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra CHP, HDP, MHP liderleri de katıldı. Özel oturumu yöneten TBMM Başkanı Mustafa Şentop, “15 Temmuz, Türkiye’ye ve milletimize yönelik en büyük suikastleri ihtiva eden menhus (uğursuz) darbe geleneğinin son ve en kanlı halkasıdır. Darbecilere ve darbeciliğe yönelik mücadelede en ufak tavizin büyük bedellere yol açacağını zihinlerimizden çıkarmamalıyız” dedi. Ardından söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, “Çanakkale ruhu, Kuvayımilliye şuuru, 15 Temmuz’da yeniden dirilmiştir” derken, FETÖ’yle mücadelenin büyük bir titizlik ve hukuk içinde sürdüğünü söyledi.
CHP adına söz alan Grup Başkanvekili Engin Özkoç’ün kürsüye gelmesiyle Genel Kurul’da tansiyon bir anda yükseldi. Özkoç, gerilim yaratan konuşmasında şunları söyledi: “15 Temmuz darbe girişiminin öncesi ve sonrası vardır. Öncesinde; dersaneler, yurtlar, Türkçe Olimpiyatları, milli eğitimde, orduda, yargıda, iş dünyasında örgütlenmeler ve siyaseti araç olarak kullanmak... Bu dönemde kim FETÖ’ye daha çok yardımcı olmuştur? Bunun cevabını sayın Cumhurbaşkanı vermektedir. Cumhurbaşkanı, ‘17 üniversite istediler verdik, okul için yer istediler verdik, Türkçe Olimpiyatları dediler tamam dedik, yurt dışında destek istediler verdik, ne istedinizse verdik’ demiştir. 15 Temmuz’da Meclis demokrasimize sahip çıktı. Halk sokaklara çıktı, tankların önüne geçti. Sonra 20 Temmuz sivil darbesi geldi... Çözüm güçlü parlamentodadır. Tüm siyasi partiler el birliği ile güçlü parlamenter sistemi yeniden tesis etmeliyiz. Eğer kurucu bir lider arıyorsak onun adı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Eğer bir rejim arıyorsak onun adı laik ve demokratik parlamenter sistemidir.”
AK Parti’den protesto
Özkoç’un sözlerine AK Parti grubu sert tepki gösterdi. Şentop’un uyarıları da tepkileri dindirmezken, protestolar Özkoç konuşmasını bitirene kadar sürdü. Özkoç’un açıklamalarına yanıt, AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı’dan geldi. Bostancı, “Bu alçak terör örgütünün hedefinde bir numaralı isim, hasım Sayın Cumhurbaşkanıydı. Sayın Özkoç, sizin konuşmanız Marmaris’e paralel düşüyor, başka hiçbir yere değil. Böyle bir günde gönül isterdi ki Meclis 15 Temmuz’un hatırasına sahip çıksın” dedi.
Herkesi dinledi
- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı TBMM’ye gelişinde en yaşlı başkanvekili sıfatıyla MHP’li Celal Adan resmi törenle karşıladı. Genel Kurul’a girişinde AK Parti, MHP ve İYİ Partilivekiller Erdoğan’ı ayakta karşıladı. CHP ve HDP’liler ise ayağa kalkmadı.
- Erdoğan, Genel Kurul’da konuşan tüm partileri dinledi. Erdoğan, 23 Nisan Oturumu’nda İstiklal Marşı’nı okumayan HDP’li vekillere tepki olarak Genel Kurul’daki program sonlanmadan terk etmişti.
- Erdoğan, özel oturumu izledikten sonra Şeref Holü’nde vatandaşları selamladı, 15 Temmuz’da şehit edilen Astsubay Ömer Halisdemir’in eşi Hatice Halisdemir ve çocukları ile bir süre sohbet etti.
Demokratik anayasa çağrısı
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, anlamsız çekişme ve kutuplaşmaların bitmesi gerektiğini belirterek “Siyasi görüşümüz ne olursa olsun, bu hainlere karşı birlik olmak zorundayız. 15 Temmuz kalkışmasına ‘tiyatro, kontrollü darbe’ diyenlerin bizatihi kendileri kontrollü siyasetçilerdir. Bunlar utanmaz bir şekilde hala FETÖ’cü hainleri sinsice arkalamaktadır” dedi.
İYİ Parti Grup Başkanvekili Yavuz Ağıralioğlu alçak organizasyonunun benzerlerinin tekrar etmemesi için adaletin tesis edilmesi gerektiğini söyledi. Ağıralioğlu “Devlet bir organizasyon olarak en büyük cemaattir. Eğer devlet, devlet olmazsa her cemaat devlet olmaya kalkabilir. Sadece FETÖ’cülerle değil, FETÖ’cülükle de mücadele edilmelidir” dedi.
ÖNDER YILMAZ, ŞEBNEM HOŞGÖR, BAHAR ATAKAN, NAMIK DURUKAN, ŞEVKET YAMAN - Ankara