20.11.2013 - 16:21 | Son Güncellenme:
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNICEF işbirliğiyle düzenlenen 14. Ulusal Çocuk Forumu’nun Meclis Oturumu, 81 ilden gelen 1 kız ve 1 erkek Çocuk Hakları Komitesi temsilcisi çocukların katılımıyla, TBMM Tören Salonu’nda yapıldı.
“TBMM, Türkiye’nin nabzının attığı yerdir, dolayısıyla bu nabza çocuk bakışıyla bakmak ve sizlerin bakışını sorunun değil, çözümün bir parçası haline getirmek için buradayız” diyerek konuşmasına başlayan Bakan Fatma Şahin, “çocuklar için çocuklarla beraber” sloganını hatırlatarak çocuğun yaşam kalitesini artıran bir anlayışla yola başladıklarının altını çizdi.
Bakan Şahin’in ardından söz alan TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, “Milletlerin en büyük zenginliği ve gücü yetiştirmekte oldukları nesillerdir. Ülkeler çocuklarını iyi yetiştirirlerse, devleti yönetenler çocukları her türlü olumsuzluktan korumayı başarabilirlerse, dünya sağlam temeller üzerine oturtulmuş demektir” dedi.
İnsanlığın silah için harcadığı paranın küçük bir kısmını çocuklar için harcaması durumunda bazı sorunların çözüleceğinin altını çizen Yakut, şunları söyledi: ”Salgın hastalıklar yüzünden hayatını kaybeden çocuk sayısı vahim durumda. Her yıl dünyada 1 milyon 300 bin çocuk kaybolmakta, çalınmakta, ya da kaçırılmaktadır. Maalesef bu olaylar bizim ülkemizde de yaşanmaktadır. Bu durum, çocuklarımızın ne kadar tehlikeli bir durumda olduklarını göstermesi bakımından oldukça çarpıcıdır. Bütün bu sorunlar karşısında sessiz kalınmaması gerektiği herkesin ortak düşüncesi olması lazım”
“1990 yılında dünyada 5 yaşın altında 12.5 milyon çocuk hayatını kaybederken, bu rakam son yıllarda 9 milyonun altına düşmüştür” diyen Yakut, çocukların belli bir dönemde mutlaka anne sütü almalarıyla ilgili ve diğer çalışmalarla ilgili UNİCEF’e teşekkür etti.
Yakut konuşmasının sonunda kız ve erkek öğrencilerin birlikte okutulması konusunda şu ifadeleri kullandı: “Eğitimle ilgili kız ve erkek çocuklarının ayrı ayrı okullarda okutulması adına Türkiye’de maalesef geçmişten bu tarafa yapılan bir yanlışlık, batıcılık adına çocukların aynı okullarda okutulması. Fakat Türkiye’de batıdan gelip okul açanlara baktığınız zaman örnek olarak Galatasaray Erkek Lisesi, İtalyan Kız Lisesi, Alman Kız Lisesi diye kendileri kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı özellikle Türkiye’de okullar açıp eğitim yaptırırken, maalesef şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılması da büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlış önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek.”
TEPKİLER ÜZERİNE SÖZLERİNİ BÖYLE SAVUNDU
TBMM Başkanvekili ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, karma eğitimi kaldırmaya dönük çalışma yapılacağı yolundaki sözlerinin büyük yankı uyandırmasının ardından yaptığı açıklamada, "Bu benim, eğitimde alternatif olarak söylediğim sözler. Partimin görüşü değil. Karma eğitimin yanı sıra kızlı ve erkek ayrı eğitim de olmalı" dedi.
TBMM Başkanvekili ve AK Parti Kayseri Milletvekili Sadık Yakut, bugün Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNICEF’in işbirliğiyle TBMM’de düzenlenen 14’üncü Ulusal Çocuk Forumu’ndaki konuşmasında "Maalesef şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilere birlikte eğitim yaptırılmasını büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. İnşallah bu yanlışlık önümüzdeki dönem içinde düzeltilecek" dedi. Yakut’un bu sözleri, internet sitelerinde ve sosyal paylaşım sitelerinde büyük uyandırdı.
Konuyla ilgili DHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Yakut, "Bu benim, eğitimde alternatif olarak söylediğim sözler. Partimin görüşü değil. karma eğitimin yanı sıra kızlı ve erkek ayrı eğitim de olmalı" dedi.
Ulusal Çocuk Forumu’nda sarf ettiği sözlerini inkar etmediğini söyleyen Yakut, bunu ’partisinin değil, kendisinin görüşü olarak’ dile getirdiğini belirtti. Bu konuda yasa teklifi verdiği veya vereceği yolundaki haberlerin ise doğru olmadığını söyleyen Yakut, şöyle konuştu:
"Eğitimle ilgili kız ve erkek çocuklarının ayrı ayrı okullarda okutulması adına Türkiye’de maalesef geçmişten bu tarafa yapılan bir yanlışlık, batıcılık adına çocukların aynı okullarda okutulması. Fakat Türkiye’de batıdan gelip okul açanlara baktığınız zaman örnek olarak Galatasaray Erkek Lisesi, İtalyan Kız Lisesi, Alman Kız Lisesi diye kendileri kız ve erkek öğrenciler için ayrı ayrı özellikle Türkiye’de okullar açıp eğitim yaptırırken, maalesef şimdiye kadar kız ve erkek öğrencilerin birlikte eğitim yaptırılmasını da büyük bir yanlışlık olarak değerlendiriyorum. Sözlerimin arkasındayım. Düşüncelerimi alternatif olsun diye söylüyorum. TBMM Başkanvekili olarak törende görüşlerimi dile getirdim. Bu partimin görüşleri değildir. Karma eğitimin yanı sıra kız ve erkek ayrı eğitim de olmasını da söyledim. Bu benim fikrim. Türkiye’de herkes fikrini özgürce söyleyebilir. Yasa teklifi filan de vermedim."