23.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ BAHAR ATAKAN
ŞEBNEM HOŞGÖR MERİÇ TAFOLAR
NAMIK DURUKAN KIVANÇ EL-Ankara
TBMM Genel Kurulu, Meclis Geçici Başkanı Deniz Baykal’ın başkanlığında sakin bir atmosferde açıldı. Ancak HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken’in Nusaybin ve Yüksekova’da uygulanan sokağa çıkma yasağı ile gerçekleştirilen operasyonları gündeme getirmesi tartışma yarattı. Bölgede darbe uygulamaları ve katliam gerçekleştirildiğini belirten Baluken, açlık eylemi yapan vekillere yapılan müdahale nedeniyle TBMM’nin tavır koyması gerektiğini savundu. Baykal anayasa ve içtüzük gereği böyle bir uygulama yapamayacağını belirterek HDP’nin talebini geri çevirdi. Ak Partililer bu tavrından dolayı Baykal’ı alkışladı. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen tezkerelere HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder itiraz etmesi de ikinci bir tartışma konusu oldu. Baykal, anayasaya aykırılıklar konusunda müracaat edilecek kurumun belli olduğunu belirterek itirazı dikkate almadı.
Tartışmaların ardından geçen birleşimde bulunmayan 5 milletvekiline yemin etmeleri çağrısı yapıldı. HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan yemin ederken, metne sadık kalmadığı için ettiği yemin geçersiz sayılan Leyla Zana, Genel Kurul’a gelmedi.
Zana yemine gelmedi
Zana ile birlikte HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş ve Nusaybin’de açlık grevinde bulunan Mardin Milletvekilleri Ali Atalan ile Gürsel Yıldırım da Genel Kurul’a gelmeyerek yemin etmediler. Ak Parti, CHP, MHP liderlerinin katıldığı Genel Kurul’da İsmail Kahraman, Gülsün Bilgehan, Dengir Mir Mehmet Fırat ve Yusuf Halaçoğlu’nun adaylık başvuruları okunmasının ardından, oylamadan önce uyulacak kurallar hatırlatıldı. İlk oylamada Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu arasında sıcak tokalaşma ve sohbet yaşandı. İki lider, oy kullanmak sırasını birbirlerine vermek için ısrarlı bir tavır sergilediler. Davutoğlu, Kılıçdaroğlu’nu kırmayarak önden kabine girdi.
367 oyun arandığı 1. tur oylamada hiçbir aday çoğunluğu sağlayamadı. 525 milletvekilinin katıldığı ilk tur oylamada Ak Parti adayı İsmail Kahraman 316, CHP Adayı Gülsün Bilgehan 127, HDP Adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ile ile MHP adayı Yusuf Halaçoğlu ise 41’er oy aldı. Boş ve geçersiz oy kullanılmayan bu turda, Ak Parti, MHP ve HDP adaylarının arkasında neredeyse tam sayı ile durdu. 40 milletvekili bulunan MHP’de Halaçoğlu’na 41 oy çıkması, 1 oyun kimden geldiği sorusuna yol açtı. 317 vekille Meclis’te hazır bulunan Ak Parti’de Karaman’a 316 oy çıkması MHP’ye Ak Parti’den oy gittiği değerlendirmelerine yol açtı. 1. turda CHP ve HDP’nin de TBMM Genel Kurulu’na gelmeyen milletvekilleri dışında 1’er fire verdiği hesaplandı.
MHP’de sürpriz oy
İkinci turda da başkan seçilme yeterliliği için tablo değişmedi. 523 milletvekilinin oy kullandığı 2. turda Karaman’a 318, Bilgehan’a 126, Fırat’a 40 ve Halaçoğlu’na 39 oy çıktı. Bu turda da geçersiz ve boş oy kullanılmadı. Ak Parti, MHP ve HDP yine adaylarının arkasında dururken, Ak Parti’ye bu turda birinci tura göre 2 fazla oy çıktı. CHP ve HDP’de ilk tura göre birer oy fire yaşandı. Birinci turda Ak Parti’de 1 fire MHP’de 1 fazla oy, ikinci turda da MHP’den 1 fire Ak Parti’de 2 fazla oy çıkması, turlara tam kadro katılan iki parti arasında oy geliş-gidişi değerlendirmelerine yol açtı.
Türkeş’le ilk temas
İkinci oylama sırasında Bahçeli ile Türkeş arasında sürpriz temas yaşandı. Türkeş oyunu kullandıktan sonra Bahçeli’nin yanına giderek hatırını sordu. Bahçeli ise “hayırlı olsun” temennisinde bulundu. Böylece, Bahçeli ile Türkeş arasında ilk temas sağlanmış oldu. 275 oy çoğunluğu aranan 3. turda ise Kahraman 316 oyla TBMM Başkanı seçildi. 524 oyun kullanıldığı 3. turda Bilgehan’a 125, Fırat’a 41 ve Halaçoğlu’na 40 oy çıkarken, 2 oy da geçersiz sayıldı. Böylece Ak Parti ile MHP adayları kendi milletvekili sayıları kadar oy almış oldu. Ancak oylama kayıtlarının tutulduğu Ad Defteri ile oylama sonuçları arasında tutarsızlıklar ortaya çıktı. Kahraman’ın seçileceğinin kesin olarak bilinmesinden kaynaklanan kayıt tutumunda bir özensizlik olduğu değerlendirilmesi yapıldı. Ad Defterine göre Ak Parti’den Çanakkale Milletvekili Bülent Turan oylamaya katılmamış gözüküyor. Ancak Turan, Milliyet’in sorusuna “ben oradaydım, oyumu kullandım” karşılığını verdi. Ad Defterine göre CHP’den “Haluk Koç(Ankara), Hilmi Yarayıcı(Hatay), Mazlum Nurlu (Manisa), Seyin Tonun(Ordu)” 3. tur oylamaya katılmadı. Ancak bu turda Bilgehan’a 125 oy çıktığı dikkate alınırsa, 134 milletvekili bulunan CHP’de 5 fire olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Baykal birleşimi yönettiği için oy kullanamadığına göre, CHP’de 4 kişi kendi partisine oy vermedi.
Tutarrsızlık krizi
HDP’de ise 3. turda Fırat’a 41 oy çıktı. 59 vekili bulunan HDP’de 18 milletvekilinin oylamaya girmediği sonucu çıkarken, Ad Defterine göre oylamaya katılmayan milletvekili sayısı 16. Bu sayısal veriler dikkate alındığı açıklanan sonuçlar ile Ad Defteri kayıtları arasında tutarsızlık net bir şekilde gözler önüne serildi.
Meclis Başkanı’nın 22 Temmuz (dün) itibarıyla seçilmesinin ardından, gözler hükümetin kuruluşuna çevrildi. Davutoğlu’nun kabineyi bugün veya yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunması beklenirken, jet hızıyla alınacak onayın ardından hükümet programı TBMM’ye sunulacak. Edinilen bilgilere göre hükümet programının 25 Kasım Çarşamba günü TBMM’ye sunulacak. Hükümet programı üzerindeki görüşmeleri ardından 30 Kasım Pazartesi günü ise Meclis’e 64. hükümetin güven oylaması yapılacak.
Zirvede ikinci Rizeli