17.12.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:
ANKARA Milliyet
Türkiye ile Libya Devleti Ulusal Mutabakat Hükümeti Arasında Güvenlik ve Askeri İş Birliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi TBMM Dışişleri Komisyonu’nda kabul edildi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, “Uluslararası meşruiyeti haiz bu muhtıranın hem Libya’da istikrarın sağlanmasına, hem de ülkemizin Doğu Akdeniz ve Kuzey Afrika bölgesindeki çıkarlarının korunmasına ciddi katkı sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
‘Saldırıları artırdı’
Dışişleri Komisyonu, AK Parti İstanbul Milletvekili Volkan Bozkır başkanlığında toplandı. Bozkır, teklifin 25 Aralık’ta TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmesini beklediklerini dile getirirken, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, komisyon toplantılarının basına kapalı yapılmasının demokratik bir süreç olmadığını dile getirdi.
Bakanlık sunumunu gerçekleştiren Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, Libya’da kalıcı ve sürdürülebilir bir ateşkesin sağlanması ve kapsayıcı siyasi sürecin yeniden başlatılmasının hedeflendiğini belirterek şunları söyledi: Diplomatik çabalarda mesafe katedilmişken Hafter kendi konumunu güçlendirmek için daha önceki diplomatik çabaları sabote ettiği gibi bu defa da saldırılarını artırmış görünüyor. Hafter unsurlarının en son 12 Aralık’tan bu yana 4 kez Trablus’a yönelik taarruz emri vermesi ve Trablus’u ele geçirinceye kadar durmayacağı yönündeki açıklamaları, durumun ciddiyetini gösteriyor” dedi. Kaymakcı, Hafter’in, uluslararası toplumun yürüttüğü çabaları hiçe sayarak uzlaşmasız tutumunu ve saldırılarını sürdürdüğüne dikkati çekerek, şöyle devam etti:
Libya’nın talebi
“Libya tarafından güvenlik ve askeri iş birliğimizi artırma talepleri geldi. Zaten belli bir çalışmamız vardı, bunların hızlandırılması söz konusu oldu. Libya ile 2012’de imzaladığımız askeri eğitim iş birliğimiz var. Bu anlaşma, 2013’ten bu yana yürürlükte. Bu anlaşmanın daha etkin hale getirilmesi için özellikle Libya’nın talebi üzerine mevcut anlaşmayı biraz genişletme ihtiyacı duyduk.
27 Kasım’da imzalanan mutabakat muhtırası üzerinde bir anlaşma sağladık. Mutabakat muhtırasının yürürlüğe girmesiyle birlikte askeri planlama, tecrübe aktarımı, talep olması halinde karşılıklı savunma güvenlik ofisi kurulması gibi konularda Libya ile iş birliğimizin daha ileri seviyelere taşınmasının altyapısının oluşturulacağına inanıyoruz.”
CHP, İYİ Parti ve HDP’den ret
Türkiye ile Libya arasında güvenlik ve askeri iş birliği mutabakat muhtırasının onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifinin, Dışişleri Komisyonu’ndaki oylamasında CHP, HDP ve İYİ Parti ret oyu verdi. Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakcı, muhalefetin eleştirisi üzerine mutabakat muhtırasına ilişkin kanun teklifinin bir “tezkere” olmadığını, asker gönderme söz konusu olsaydı bunun için bir tezkere düzenlenmesi gerektiğini söyledi.