27.11.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN / Ankara
Cumhurbaşkanı Gül, dün akşam Çankaya Köşkü’nde, Muharrem ayı dolayısıyla bir iftar yemeği verdi. İftara, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez ile Alevi ve Caferi kesiminin temsilcileri katıldı. Çankaya Köşkü’nde ilk kez verilen Muharrem iftarında; Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun, Alevi Vakıflar Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, İstanbul eski Milletvekili Reha Çamuroğlu, Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Eğri, Karacaahmet Sultan Derneği Genel Başkanı Muharrem Ercan, Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, Kezban Hatemi, Anadolu Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Cengiz Hortoğlu, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel, Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz ve İstanbul Alevi Dernekleri Genel Başkanı Metin Tarhan yer aldı.
Patates mantısı ikram edildi
Yemeğin mönüsü, Muharrem orucunun hassasiyetleri göz önünde bulundurularak hazırlandığı için sofrada et yemekleri ve su yer almadı. Mönü; humus, köz patlıcan salatası ve enginarlı roka salatası, dereotlu kremalı mantar çorbası, zeytinyağlı iç baklalı çanak enginar, ana yemek olarak patates mantısı, çoban salata, vişne ve ayva kompostosundan oluştu. Tatlı olarak ise konuklara aşure ikram edildi.
Alınan bilgilere göre; samimi bir hava içinde geçen iftar yemeği, yaklaşık 1.5 saat sürdü.
Temsilciler konuştu Gül dinledi
Yemeğin ardından kahve içilerek sohbete devam edilen iftarda, Gül, daha çok konuklarını dinlemeyi tercih etti. Alevi kesiminin temsilcileri, özetle, “Çankaya Köşkü’nde bu iftar yemeğini vermeniz sembolik açıdan çok önemli. Aleviler yıllarca dışlandı. Merasimsiz doğal bir ortamda burada bu iftarın verilmesinden memnunuz” ortak görüşünü dile getirdi.
Fermani Altun, en önemli sorunlardan birinin tekke ve zaviyeler yasası olduğunu belirterek, “Bu yasa yürürlükten kaldırılmalı. Cemevleri önündeki en büyük engel de bu yasadır. Bu yasa kalkarsa cem evleri sorunu da çözülür” görüşünü ifade etti. Altun, Aleviler için inanç önderi yetiştirecek meslek yüksek okullarının kurulması talebini de dile getirdi. Profesör Hüseyin Hatemi ise toplumdaki sorunların önemli ölçüde Sünni kesimin büyük bölümünün Alevi inancı konusundaki bilgisizliğinden kaynaklandığını anlattı. Hatemi, bu bilgisizilğin giderilmesi durumunda önyargıların da yıkılacağı yönündeki görüşünü kendine has üslubu içinde dile getirdi.
Selahattin Özel ise Gül’e, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı ima yoluyla şikayet ederek, “Sizi gerginlikten uzak bir yaklaşım içinde görmekten memnuniyet duyuyoruz. İnanç sorunları, siyaset malzemesi yapılmamalı. Toplum gerilmemeli. Bu konudaki adımlar, özgürlükler çerçevesinde ele alınmalı ve bu çerçevede atılmalı” diye konuştu.
Kucaklaşma olmalı
Gül’ün ise konuşmasında, Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in kendisine daha önceden “Alevi Mahrumiyeti” başlığını taşıyan bir rapor verdiğini ifade ettiği belirtildi. Gül’ün özetle, “Biz kardeşlik içinde birarada yaşamalıyız. Kimse mağdur olmamalı. Aleviler, bugüne kadar ihmal edilmiş. Keşke daha önce de burada böyle iftarlar verilseydi... Keşke yıllar önce bu kucaklaşma olsaydı. Bugün çok daha başka noktalara olurduk” dediği aktarıldı.
Diyanet İşleri Başkanı Görmez’in de, “Ben Gaziantepliyim. Çocukluğumda, gençliğimde Alevi kardeşlerimle birarada idim. Birlikte Muharrem iftarlarına katılır, birlikte mersiyeler okurduk. Biz Alevi, Sünni, Kürt, Türk hepimiz kardeşiz. Kardeş olarak birlikte yaşayacağız. Bu ülkede çok renklilik, çok seslilik esas olmalı. Ama tarih boyunca bizim kardeşlik içinde yaşamamızı istemeyenler, dış odaklar sürekli yaralarımızı kaşıdı” dediği ifade edildi.
Neyin iftarı?
Öte yandan Hubyar Sultan Alevi Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu ise twitter hesabında, matem orucunun 12. gün olan dün öğlen vaktinde sona erdiğini belirterek, “Cumhurbaşkanı akşam Muharrem iftarı verecekmiş. Matemimiz ve orucumuz öğlenleyin bitti. 12 gün yarım gündür. Akşam neyin iftarı?” diye sordu.