Siyaset‘Koridor için gayretimizi sürdüreceğiz’

‘Koridor için gayretimizi sürdüreceğiz’

01.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın tahıl koridoru anlaşmasından çekildiğini açıklaması gıda krizi riskini yeniden gündeme getirirken, koridorun kurulmasına öncülük eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Biz insanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

‘Koridor için gayretimizi sürdüreceğiz’

Gülden Çoktan / İSTANBUL - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Rusya’nın tahıl anlaşması kararına ilişkin olarak, “Her ne kadar Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle bu konuda mütereddit davransa da biz insanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi.

Haberin Devamı

İstanbul’da Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı’na katılan Erdoğan, toplantının tıp dünyası ve insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi. Erdoğan, geçen hafta kamuoyu ile paylaşılan ‘Türkiye Yüzyılı Vizyonu’nun, Türk dünyası başta olmak üzere tüm dost ve kardeş ülkelerle ortak geleceğin vizyonu olarak tasarlandığını belirtti.

Türkiye’nin gönül coğrafyasının her bir köşesindeki dostlarıyla artık ortak hayaller paylaştığını dile getiren Erdoğan, şunları söyledi: “Dünyanın artık sadece siyasi ve ekonomik olarak değil aynı zamanda doğrudan insanın varoluş gayesiyle ilgili de arayışlar içerisinde olduğu bir dönemde ‘Türkiye Yüzyılı’ hepimiz için deniz feneri mahiyetinde bir rehber olacaktır.”

Haberin Devamı

‘İnsanlık için seferber olduk’

Türkiye’nin salgının ilk günlerinden itibaren, “İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olanıdır” inancıyla hiçbir ayrım yapmadan elindeki tüm imkanları insanlık için seferber ettiğini vurgulayan Erdoğan şöyle devam etti:

“Şimdi benzer bir süreç, gıda krizinin en temel unsuru olduğu küresel üretim ve tedarik zincirlerinde yaşanmaktadır. Bilindiği gibi dünya buğday üretiminin yaklaşık üçte biri Ukrayna ve Rusya tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu buğdayların, açlık tehdidiyle karşı karşıya olan ülkelere ulaştırılması konusunda gösterdiğimiz gayretin en yakın şahidi sizlersiniz. İstanbul’da kurulmasını temin ettiğimiz ortak mekanizmayla (Müşterek Koordinasyon Merkezi) Ukrayna buğdayının 9.3 milyon tonunu dünyanın hizmetine sunarak, gıda krizinin nispeten azaltılmasını sağladık. Her ne kadar Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle bu konuda mütereddit davransa da biz insanlığa hizmet için gayretimizi kararlılıkla sürdüreceğiz.”

‘Koridor için gayretimizi sürdüreceğiz’

‘Türkiye’yi sağlıkta zirveye çıkaracağız’

Sağlıktaki tecrübelerin tüm insanlıkla paylaşıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Amacımız, Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde ülkemizi uluslararası sağlık hizmetleri alanında ‘Health Türkiye’ markasıyla zirveye çıkarmaktır. Sizlere, ülkemizi dünyanın şifa merkezi haline getirecek bu çalışmaları, hep birlikte sürdürmeyi teklif ediyoruz. Sahip olduğumuz yaygın altyapıyı, yetişmiş insan kaynağını, bilim, teknoloji ve üretim gücünü sürekli daha da geliştirmekte kararlıyız. Teşhis ve tedavi hizmetlerimizi, ilaçtan tıbbi cihaza her alanda kendi sağlık ihtiyacımızı karşılamanın ötesinde küresel düzeyde söz sahibi olmamızı sağlayacak bir seviyeye çıkarmak amacındayız. Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde kardeşlik hukukuyla beraberce yürüteceğimiz çalışmaları da bu sürecin bir parçası olarak kabul ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Türkiye Yüzyılı’nın en iddialı alanlarından birisini de sağlık olarak belirlediklerini aktaran Erdoğan, “Büyük yatırımlar ve inovatif iş birliği yöntemleriyle inşa ettiğimiz şehir hastanelerimiz ile zenginleştirdiğimiz yetişmiş insan kaynağımız, bu başarıda çok büyük pay sahibidir... Aynı şekilde vatandaşlarımızın tükettiği her 100 ilaçtan 89’unu yerli üretimle sağlıyoruz. Yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz TURKOVAC aşımızla dünyada Kovid-19 aşısı üretebilen 9 ülke arasına girdik. Giderek artan bir sağlık tehdidi olan kanser hastalıklarında koruyucu sağlık hizmetleri ve tedavi konusunda önemli çalışmalar yürütüyoruz. Bilişim ve teknolojiyi, sağlık hizmetlerinde uluslararası standartlara uygun şekilde en etkin kullanan ülkeler arasındayız. Tıbbi cihaz alanında ithalatın ihracatı karşılama oranını yüzde 55’e çıkardık” diye konuştu.