Siyaset'Kadına şiddete karşı sıfır tolerans'

'Kadına şiddete karşı sıfır tolerans'

24.03.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2022 Yılı Faaliyet Planı, 5 ana hedef altındaki 28 alt başlıkta sıralanan 103 madde ile açıklandı.

Kadına şiddete karşı sıfır tolerans

Planda şiddetle mücadele için yerele özgü unsurların belirlenip, bunlara göre hareket edilmesi, izleme ve değerlendirme faaliyetlerinin güçlendirilerek risk analizinin 922 ilçeye yayılması, şiddetle mücadelede hane bazlı yapılanma, bilinçlendirme faaliyetleri kapsamında yoğun eğitim seminerlerinin yürütülmesi, elektronik kelepçe izleme takip sistemi kapasitesinin yüzde 50 artması gibi maddeler sıralandı.

Haberin Devamı

Tanıtım toplantısında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer "kadına şiddete karşı sıfır tolerans" vurgusu yaptı.

Yanık, "2021'de şikayetlerin yüzde 88’inde tedbir kararı yok ama cinayet var. Son 5 yılın ortalamasında, cinayete kurban giden kadınların yüzde 81’inin hakkında herhangi bir tedbir kararı olmadığını görüyoruz. Bazı kesimlerin iddia ettiği gibi şiddet failinin mağdurdan uzaklaştırılması, tedbir kararının uygulanması şiddeti artırmıyor" dedi.

İçişleri Bakanı Soylu, kadına şiddet konusunda iktidarı suçlayan muhalefeti, sahip oldukları belediyelerin kadın konukevi sayısı üzerinden eleştirdi. Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer de, "Kadına yönelik şiddetle mücadeledeki en kalıcı yöntemlerden bir tanesi de işte bu okul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Faillerin tipolojisi analiz edilecek

Plandaki 5 ana hedef; "adalete erişim ve mevzuat", "politika ve koordinasyon", "koruyucu ve önleyici hizmetler", toplumsal farkındalık" ile "veri ve istatistik" olarak belirlendi. Yapılacaklardan öne çıkanlar şunlar oldu:

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme Komisyonu, il ve ilçeler düzeyinde 3 ayda bir toplanacak.

Elektronik kelepçe kapasitesi yüzde 50 arttırılarak, bin 500'e yükselecek. Anlık izleme yapılan ünite sayısı da 2 katına çıkarak, 24 olacak.

Cinsel şiddet mağduru kadınların muayenelerinin tek merkezde, tek seferde tamamlanabilmesi için hastanelerde kurulan birimler faaliyete geçecek.

7 ilde ikinci ŞÖNİM (Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi) açılacak. 4 kadın konukevi, ihtisas kuruluşa dönüştürülecek.