07.07.2011 - 09:28 | Son Güncellenme:
ABDULLAH KARAKUŞ MURAT PAZARBAŞI Ankara
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "ustalık kabinesi" olarak nitelediği 61. Hükümet'te, büyük ölçüde performansını kanıtlamış ve deneyimli isimleri korurken, 3 sürpriz değişikliğe gitti. Milli Savunma, İçişleri ve Milli Eğitim bakanlarını değiştiren Erdoğan, 6 yeni isme kabinesinde yer verdi, 4 ismi ise liste dışında bıraktı. Kadın bakan sayısının artacağı beklentisini boşa çıkaran Erdoğan, tam tersini yaparak kabinenin tek kadın bakanı olarak Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin'i Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı koltuğuna taşıdı. Başbakan Yardımcısı sayısının 4'e çıkmasıyla MGK'ya girecek bakan sayısı da bir arttı. Yeni kabineyle birlikte 11 Devlet Bakanlığı kaldırıldı. Kabinedeki bakan sayısı da 27'den 26'ya düştü.
Gönül, Çubukçu, Özak, Demir gitti
Erdoğan, dün merakla beklenen 61. Hükümet'in kabinesini açıkladı. 60. Hükümet'teki bakanların büyük çoğunluğu Erdoğan'ın gözettiği, "başarı, performans ve deneyim" kriteri çerçevesinde yerlerini korudu. Kabineye 6 yeni isim girdi. Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'in TBMM Başkanı seçilmesi, Devlet Bakanları Selma Aliye Kavaf ve Mehmet Aydın'ın milletvekili listelerinde yer almaması çerçevesinde 4 isim daha liste dışı kaldı. Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir'e yeni kabinede yer verilmedi. Özellikle son YAŞ toplantısı nedeniyle zor bir dönem geçiren Gönül ile Meclis'te görev verileceği öne sürülen Çubukçu'nun liste dışı kalması dikkati çekti. Ak Parti kulislerinde Gönül ile Başbakan Yardımcılığı için adı geçen Çubukçu'nun liste dışı kalması ile Beşir Atalay'ın İçişleri Bakanlığı'ndan Başbakan Yardımcılığı'na kaydırılması sürpriz olarak nitelendirildi.
Çubukçu Meclis'e mi?
Kulislerde kabine dışı kalan Çubukçu'nun TBMM Başkanvekilliği'ne kaydırılabileceği belirtilirken, Erdoğan'ın, Meclis yönetiminde Ak Parti'den bir kadın vekilin yer alması hesabı yapmış olabileceği ancak bu konuda son kararın henüz verilmediği kaydedildi.
İçişleri Bakanlığı'ndan Başbakan Yardımcılığı'na kaydırılan Beşir Atalay ise yine demokratik açılım sürecini yürütecek. Böylece demokratik açılım çalışmaları Başbakan Yardımcılığı uhdesinde yürütülecek. Atalay, Terörle Mücadele Yüksek Kurulu'na da başkanlık edecek.
Bakanlıkları değişti
Atalay'ın da içinde bulunduğu 3 bakanın yeri değişti. Ömer Dinçer Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan Milli Eğitim Bakanlığı'na, Faruk Çelik Devlet Bakanlığı'ndan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na kaydırıldı.
Bozdağ'a kritik görev
Hükümete 6 yeni isim girdi. Bunların başında; geçen dönem Ak Parti Grup Başkanvekili olan, özellikle yasal düzenlemeler ve diğer hukuki konularda Erdoğan'ın çok güvendiği isimlerden biri olan Bekir Bozdağ geliyor. Ak Parti Kadın Kolları Başkanı Fatma Şahin, Ak Parti Genel Sekreteri olan İdris Naim Şahin, yine geçen dönem grup başkanvekili olan Suat Kılıç, eski TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ve Sivas Milletvekili olan eski bakan İsmet Yılmaz da diğer 5 yeni isim.
Başbakan Yardımcılığı'na getirilen Bozdağ'ın hükümet Sözcüsü olması da bekleniyor. Bozdağ'ın TBMM ile ilişkileri yürüten bakan olarak hem anayasa çalışmalarında hem de hukuki konularda Erdoğan'ın sağ kolu olacağı belirtiliyor.
Tek kadın bakan
Fatma Şahin, yeni hükümetin tek kadın bakanı oldu. Böylece kabinedeki kadın sayısı 2'den 1'e düştü. Yeni kabinedeki Şahin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nı üstlendi.
İçişleri Bakanlığı'na getirilen İdris Naim Şahin ise Erdoğan'ın belediyecilik yıllarından beri yakın çalışma arkadaşları arasında yer alıyor. Şahin, Ak Parti'te Erdoğan'a en yakın çalışan isimler arasında bulunuyor. Böylece kabinede biri kadın biri erkek olmak üzere iki Şahin soyadlı bakan da görev yapacak.
TOKİ evlerinden kabineye
Eski TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise bu görevindeki perfomansıyla dikkati çekmişti. Ak Parti'nin seçim başarısında önemli bir etken olan sosyal projelerin başında yer alan TOKİ evleri projelerini başarıyla uygulayan Bayraktar, kabinede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini yürütecek.
Kabinenin yeni isimlerinden, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, 2007'deki seçim sürecinde bağımsız Ulaştırma Bakanı olarak görev yapmıştı. Erdoğan'ın kabineye yeni aldığı isimlerden İdris Naim Şahin'e İçişleri, Yılmaz'a ise Milli Savunma Bakanlığı'nı vermesi dikkati çekti.
Öte yandan şike tartışmalarının gündemi sarstığı bir dönemde, Faruk Özak'ın liste dışı bırakılması ve Gençlik ve Spor Bakanlığı'na yeni bir isim olan Suat Kılıç'ın getirilmesi de dikkati çekti.
Yine kabinedeler
Erdoğan, geçen dönem de Bakanlar Kurulu'nda yer alan Bülent Arınç, Ali Babacan, Beşir Atalay, Nihat Ergün, Faruk Çelik, Egemen Bağış, Sadullah Ergin, Ahmet Davutoğlu, Zafer Çağlayan, Taner Yıldız, Mehdi Eker, Hayati Yazıcı, Cevdet Yılmaz, Ertuğrul Günay, Mehmet Şimşek, Ömer Dinçer, Veysel Eroğlu, Recep Akdağ, Binali Yıldırım'a yeni Bakanlar Kurulu'nda da görev verdi.
Arınç ve Babacan Başbakan Yardımcılığı, Ergin Adalet Bakanlığı, Davutoğlu Dışişleri Bakanlığı, Yıldız Enerji Bakanlığı, Günay Kültür ve Turizm Bakanlığı, Şimşek Maliye Bakanlığı, Akdağ Sağlık Bakanlığı, Yıldırım Ulaştırma Bakanlığı görevini sürdürecek.
Ergin'den memnun
Yargıyla ilgili tartışmalar ve Ergenekon başta olmak üzere kritik davalar sürerken Erdoğan'ın Ergin'i başarılı bularak Adalet Bakanlığı'nda tuttuğu görüldü.
Adları değişti
Egemen Bağış Avrupa Birliği Bakanı, Nihat Ergün Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Zafer Çağlayan Ekonomi Bakanı, Hayati Yazıcı Gümrük ve Ticaret Bakanı, Mehdi Eker Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı, Cevdet Yılmaz Kalkınma Bakanı, Veysel Eroğlu ise Orman ve Su İşleri Bakanı oldu.
Bölge dağılımı
Yeni kabineye Başbakan Erdoğan ile birlikte İstanbul'dan 3 isim girdi. Ak Parti'nin oyunu artırdığı ancak birinci çıkamadığı İzmir'den ise 2 vekil kabinede yer aldı. Büyükşehirler Ankara, Bursa ve Konya'dan bir bakan çıktı. İç Anadolu Bölgesi'nden 6, Doğu'dan 5, Karadeniz'den 4 bakan yeni kabinede görev aldı.
Gül'e yakın isimler
Yeni kabinede; Babacan, Atalay, Yıldız ve Davutoğlu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yakın isimler olarak dikkati çekiyor. Erdoğan'ın belediyecilik yılları başta olmak üzere yıllardır yanında yer alan Yıldırım, Eroğlu, Dinçer, Şahin ve Yazıcı kabinede yine yer buldu.
Ekonomi bakanları yerinde
Mali disiplin çalışmalarıyla dikkat çeken ekonomi bakanlarının değişmemesi "başarılı" görüldüklerini gösterdi. Babacan Başbakan Yardımcılığı, Mehmet Şimşek Maliye Bakanlığı görevini aynen sürdürürken, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan yeni kurulan Ekonomi Bakanlığı'na kaydırıldı. İzmir'de oyları artıran Ertuğrul Günay ile Binali Yıldırım da aynı görevlerini yeni kabinede sürdürecek. Maliye Bakanı Şimşek de yerini korudu.
Yakın danışmanlar kabinede yok
Öte yandan, Erdoğan'ın Yalçın Akdoğan, Nabi Avcı gibi, 12 Haziran seçimlerinde parlamentoya taşıdığı yakın danışmanlarının kabinede yer alacağı yolundaki tahminler doğru çıkmadı. Erdoğan'ın bu isimlerle yakın mesaisini sürdüreceği ancak kabinede yer vermeyi doğru bulmadığı kaydedildi.