SiyasetKabinede 15 eski 11 yeni isim var

Kabinede 15 eski 11 yeni isim var

29.08.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Bir önceki kabineden toplam 15 bakan yeni kabinede de yer bulurken, 11 koltuğa yeni isimler oturdu. 11 bağımsız isim arasında 5 müsteşar ve İstanbul Emniyet Müdürü’nün olması dikkat çekti

Kabinede 15 eski  11 yeni isim var

Ahmet Davutoğlu’nun başbakanlığında Türkiye’yi 1 Kasım 2015 seçimlerine götürecek seçim hükümetinde Davutoğlu hariç 11 Ak Parti milletvekili, 2 HDP milletvekili ve 1 MHP milletvekilinin yanı sıra parlamento dışı 11 “bağımsız” isim yer aldı.

Haberin Devamı

Parti bağı olmaması gereken 11 bağımsız isim arasında daha önce Ak Parti’den milletvekili olarak görev yapan 3 isim, Büyük Birlik Partisi’nin eski genel başkanı, 5 müsteşar, eski İstanbul Emniyet müdürü ile eski Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürü yer aldı.

Bir önceki kabineden toplam 15 bakan yeni kabinede de yer bulurken, 26 isimden oluşan kabinede 11 koltuğa yeni isimler oturdu. Kabinede yer alan yeni isimlerin profilleri şöyle:

Avrupa Birliği Bakanı Ali Haydar Konca: 1950 Muş doğumlu. Ankara Üniversitesi mezunu. 1980 öncesinde kaymakam olarak görev yaparken, darbe sırasında görevden alındı. 25. dönem Kocaeli milletvekili.

Kalkınma Bakanı Müslüm Doğan: 1959 Sivas doğumlu. Selçuk Üniversitesi mezunu. HDP’nin kuruluşunda yer alan Doğan, 25. dönemde İzmir milletvekili olarak seçildi. HDP içindeki Alevi kesimin temsilcilerinden olan Doğan, vekillik için aday olmadan önce Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanlığı’nı yürütüyordu.

Haberin Devamı

Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş: 1954 İstanbul doğumlu. MHP’nin kurucusu Alparslan Türkeş’in büyük oğlu. Hacettepe Üniversitesi mezunu. MHP Genel Başkanlığı’na adaylığını koydu. En güçlü aday olarak görünmesine karşın kurultaydan sürpriz bir şekilde Devlet Bahçeli galip çıktı. Türkeş’in son Meclis Başkanlığı seçiminden önce Erdoğan ile gizlice görüşen isim olduğu iddia edilmişti.

Adalet Bakanı Kenan İpek: 1959 Rize doğumlu. İstanbul Üniversitesi mezunu. 1983 yılında İstanbul Adlî Yargı Hâkim Adayı olarak mesleğe başladı. Sırasıyla Antalya, Mardin/Savur, Bolu/Seben, Antalya/Elmalı Cumhuriyet Savcılığı; Adalet Bakanlığı İşyurtları Kurumu Dairesi Başkanlığı, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ve Adalet Bakanlığı Yüksek Müşavirliği görevlerinde bulundu. Anayasa gereği 7 Haziran seçimlerinden 3 ay önce bağımsız bakan olarak atandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ahmet Erdem: 28 Nisan 2014’ten itibaren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yaptı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun: 1957 Aksaray doğumlu. İTÜ Maden Fakültesini bitirdi. MTA ve Maden İşleri Genel Müdürlüğü’nde çalıştı. Etibank Genel Müdür Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu Üyeliği görevinde bulundu. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Kurul Üyeliğinde bulundu. 22., 23. ve 24. dönemde Ak Parti’den Aksaray Milletvekili seçildi. 24. Dönemde NATO Parlamenter Asamblesi (NATOPA) Türk Grubu Başkanı oldu. Soma Kazasını Araştırma Komisyonu Başkanı olarak görev yaptı.

Haberin Devamı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu: 1955 Diyarbakır doğumlu. Karadeniz Teknik Üniversitesi mezunu. Yapı İşleri 15. Bölge Müdürlüğü’nde Baş Mimar olarak görev yaptı. Diyarbakır Mimarlar Odası Başkanlığı görevini yürüttü. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyeliği ve Başkanlığı, TOBB Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Üyeliği, Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Müteşebbis Heyet Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulundu. 23. Dönem’de Ak Parti’den Diyarbakır milletvekili olarak seçildi. Daha sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı olarak görev yaptı. Evli ve 4 çocuk babası.

Haberin Devamı

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşçı: 1967 Aksaray doğumlu. İstanbul Üniversitesi mezunu. 1989’da Gümrük Müfettiş Yardımcılığı, 1993’te Gümrük Müfettişliği, 2000 yılında da Gümrük Başmüfettişliği yaptı. Gümrük Müsteşarlığı Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü’nde Daire Başkanlığı, EGO Genel Müdür Yardımcılığı, Bakanlık Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Gümrük Rapor Okuma Komisyonu üyeliği, Gümrükler Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Gümrükler Genel Müdürlüğü de yapan Aşcı, önceki gün Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarlığı’na atanmıştı.

İçişleri Bakanı Selami Altınok: 1966 Erzurum doğumlu. İstanbul Üniversitesi mezunu. 1989’da Erzincan’da kaymakam adayı olarak göreve başladı. Sırasıyla Akkışla, Almus, Güroymak, Erciş, Terme ve Serik ilçelerinde kaymakam olarak görev yaptı. Ağustos 2012’de Aksaray Valisi olarak atandı. 17 Aralık operasyonunun hemen ardından önce Merkez Valiliği’ne daha sonra İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne atandı. Evli ve üç çocuk babası.

Haberin Devamı

Kültür ve Turizm Bakanı Yalçın Topçu: 1957 Ardahan doğumlu. Büyük Birlik Partisi kurucuları arasında yer aldı. BBP Genel Sekreteri seçilen Topçu, 25 Mart 2009’da Genel Başkan Muhsin Yazıcıoğlu’nun hayatını kaybetmesi üzerine gerçekleştirilen 24 Mayıs 2009’daki 4. Olağanüstü Kongrede partinin yeni genel başkanı oldu. Topçu, 3 Şubat 2014’te BBP’nden istifa etti.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin: 1964 Sivas doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu. 1996-1999 yılları arasında Üsküp Büyükelçiliği’nde Ekonomi Müşaviri görevinde bulundu. 15 Ekim 2003’te Hazine Müsteşarlığı Teşvik ve Uygulama Genel Müdür Vekili görevine, 2 Kasım 2007’de ise aynı göreve asaleten atandı. 2014’te bakanlık müsteşarlığına atandı. Anayasa gereği 7 Haziran seçimlerinden üç ay önce bağımsız bakan olarak atandı.

Cumhuriyet tarihinde bir ilk
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşen Gürcan: Burdur doğumlu. İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Devlet Bakanı Nimet Baş döneminde Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü görevini yürüttü. Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk başörtülü bakanı oldu.
2009’da müsteşar oldu
Dışişleri Bakanı Feridun Hadi Sinirlioğlu: Dışişleri’nin “En uzun süre müsteşarlık yapan” diplomatlarından biri. Ankara Üniversitesi mezunu. 1982’de Dışişleri Bakanlığı Personel Dairesi’nde Aday Meslek Memuru olarak göreve başladı. 1991’de Müsteşar’ın, 1992’de de Başbakan’ın Danışmanı, 1992’de TURKUNO Daimi Temsilciliği’nde Müsteşar olarak görev yapan Sinirlioğlu, çeşitli diplomatik görevlerin ardından 2 Eylül 1996-15 Eylül 2000 arasında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in Dış Politika Başdanışmanlığını yaptı. İkili Siyasi İşler Müsteşar Yardımcısı görevini 24 Ocak 2007-21 Ağustos 2009 arasında yapan Sinirlioğlu, Ertuğrul Apakan’ın yerine Dışişleri Müsteşarı oldu.