Siyasetİran’ı dünyaya geri döndüren adam: Ruhani

İran’ı dünyaya geri döndüren adam: Ruhani

10.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Mahmud Ahmedinecad döneminde nükleer programını yeniden başlatmasının ardından Batı’nın sert yaptırımları nedeniyle krize saplanan İran, Ocak 2013’te yapılan seçimlerde ülkede umut dalgası yaratacak bir ismi zafere taşımıştı. Reformcuların desteklediği ve seçime imam kimliği ile giren tek aday olan Hasan Ruhani, seçildiği günden bu yana yıllardır yalnızlaşan İran’ı dünyaya açmaya devam ediyor.

İran’ı dünyaya geri döndüren adam: Ruhani

12 Kasım 1948’de Tahran’ın doğusundaki Sorkreh kasabasında doğan Ruhani’nin babası bir aktar işletiyordu. Şah Rıza Pehlevi’ye karşı protestolara katılan Ruhani, 16 yaşındayken tutuklanmıştı. Henüz 18 yaşındayken Irak sınırını geçerek ilk kez Ayetullah Humeyni’yle buluşan Ruhani, böylece dini liderin yakın çevresine girdi.
Dini eğitimin yanı sıra modern eğitim alan ve 1969’da Tahran Üniversitesi’ne kabul edilen Ruhani, 1972 yılında hukuk bölümünden mezun oldu. Ruhani, İskoçya’daki Glasgow Caledonian Üniversitesi’nde anayasa hukuku alanında yüksek lisans yaptı.
Siyasi kariyeri ise Yüksek Milli Güvenlik Konseyi üyeliği ile başladı, ardından İran dış siyasetinin en önemli koltuklarından olan nükleer başmüzakerecilik pozisyonuna getirilerek diplomasideki yeteneğini ortaya koydu.

Ilımlı mesajların mimarı
Başa gelmesinin ardından Batı’ya ılımlı mesajlar gönderen Ruhani, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun ardından ABD Başkanı Barack Obama ile telefon görüşmesi yaparak tarihe geçti. Böylece İran İslam Devrimi’nin ardından, 34 yıl sonra ilk kez Amerikan ve İran liderleri diyalog kurmuş oldu. Ruhani’nin girişimi ile P5+1 ülkeleri (ABD, Çin, Rusya, İngiltere, Fransa, İngiltere ve Almanya) ile tekrar görüşmelere başlayan İran, yaptırımları bir ölçü de olsa hafifletecek ön anlaşmaya ulaşmayı başardı.
Ruhani, İran’ın içinde de tarihi adımlar attı. Kadınları üst düzey görevlere getirme sözünü tutan Ruhani, Dini lider Hamaney gibi aktif bir Twitter kullanıcısı. Twitter’ın kurucusu Jack Dorsey Ruhani’nin Twitter hesabına, “İran halkı tweetlerinizi okuyabiliyor mu?” sorusunu gönderirken Ruhani, “İyi akşamlar, Jack. Vatandaşlarımın en temel hakkı olan küresel bilgiye rahatlıkla ulaşmalarını sağlamak için çaba sarfediyoruz” yanıtını vermişti. Ruhani radikal din adamları tarafından “laiklik getirmeye çalışmakla” suçlandı.

Yazarlar