Siyaset‘İlk dört madde kırmızı çizgimiz’

‘İlk dört madde kırmızı çizgimiz’

28.10.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Canlı yayında soruları yanıtlayan Kılıçdaroğlu, Anayasa’nın değişmesi konusunda 60 madde için dört partinin mutabık olduğunu belirtti ve “İlk 4 madde bizim için tartışma konusu olamaz” dedi

‘İlk dört madde  kırmızı çizgimiz’

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Anayasa’nın değişmesi gerektiği yönündeki sözlerine “Dört parti 60 maddesinin değişmesi yönünde görüş birliğine vardı. Bundan sonra belki uzlaşılan madde sayısı artabilir. O konuda kriterlerimiz var. Anayasanın ilk 4 maddesi bizim için tartışma noktası olmaz” yanıtını verdi.

Haberin Devamı

Kılıçdaroğlu, NTV’de katıldığı programda, şunları kaydetti:

GERGİN ORTAMDAN ÇIKMASI LAZIM: Genel merkeze beş el silah sıkıldı. Akşam Davutoğlu aradı, geçmiş olsun dileklerini iletti, olayı takip ettiklerini belirttiler, aydınlanacağını söyledi. Teşekkür ettim. Hangi gerekçeyle ateş ederler anlamakta zorlanıyorum. Düşüncelerimizi açıklıkla ifade eden bir siyasi partiyiz, gizli kapaklı işimiz yok. Düşüncelerimizi mutlaka herkes beğenecektir diye beklentimiz yok. Farklılıklara artık tahammül etmemiz gerekir. Türkiye, özellikle son yıllarda gergin bir toplum olmaya başladı. Bu gergin ortamdan çıkması lazım.

DEMOKRASİ VE HUKUK ASKIDA: İpek grubunun tüm malvarlığına kayyum atandı. Cumhuriyet savcısı bir yazıyla bir gruba el koyup kayyum atayabiliyorsa mahkeme kararı olmadan, orada demokrasi ve hukuk askıda demektir. Daha vahim olanı kayyum olarak atanan kişinin iktidar partisine yakın olmasıdır. Yargının bağımsız olmadığını, tamamen iktidarın emrinde olduğunu gösteriyor.

Haberin Devamı

ŞAHİN’E YANIT (Mehmet Ali Şahin’in sözlerine ilişkin olarak): Daha oy kullanılmaya başlamadan ‘benim istediğim sonucu vermezsen, bir daha sandığa götüreceğim’ diyor. Bu doğrudan halka yapılan şantaj.

KOALİSYONSA KOALİSYON: Terörü bütün siyasi partiler bitirelim diyor, bir araya gelelim, bitirelim. Koalisyonsa koalisyon kuralım. 2 Kasım’da ortaya çıkan tabloyu görmeden bugünden yorum yapmanın mantıklı olacağını düşünmüyorum. Her siyasal parti tek başına ülkeyi yönetmek ister. Öyle bir tablo olmazsa, siyaset kurumunun çözüm üretmesi lazım. CHP olarak uzlaşma kültürünü sürdüreceğiz. 7 Haziran’dan bu yana geçen süreçte, CHP’nin hem Türkiye’nin yönetiminde hem siyasette önemli bir aktör olduğunu ve Türkiye’nin sorunlarını CHP’siz çözülemeyeceği gerçeğini toplum satın aldı.

ÇÖZÜM SÜRECİ: Bahçeli’nin sorunun çözümünden yana tavır alacağına inanıyorum, duyarlılıkları var, anlayışla karşılamamız gerekiyor. Sorunun çözümüne yönelik kanun tekliflerini, kitap haline getirdik. MHP Genel Merkezi’nden de istediler, gönderdik. PKK terör örgütüdür, silah bırakması lazım ama sorunu bir şekliyle çözmek zorundayız. Sorun çok boyutlu bir bilmeceye dönüştü. Başbakanın talimatıyla yapılacak görüşmeyle çözülecek sorun olmaktan çıktı. Çözüm adresinin parlamento olması lazım. Devletin ya da hükümetin meşru organlarla muhatap olması gerektiğine inanıyoruz. Birileriyle görüşüecekse akil adamlar giderler görüşür.

Haberin Devamı

KURUCU İRADENİN İRADESİ: 4 siyasi parti Anayasa’nın 60 maddesinin değişmesi yönünde görüş birliğine vardı. Bundan sonra belki uzlaşılan madde sayısı artabilir. O konuda kriterlerimiz var. Anayasa’nın ilk dört maddesi bizim için tartışma noktası olmaz, kurucu iradenin iradesinin yansıdığı maddeler olarak kabul ediyoruz.

KAPI ARKASI DİPLOMASİSİ: 7 Haziran’ın bence en zayıf halkası, kapı arkası diplomasisinin sağlıklı işlememesiydi. Liderler birbirlerine mesajı medya aracılığıyla verdi. Bu olmayabilirdi ya da dozunun iyi ayarlanması gerekirdi. Arka kapı diplomasisi dediğimiz, doğrudan liderlerle olmasa bile ikinci aktörlerle daha sağlıklı, daha tutarlı görüşmeler yapılabilirdi, gerçekleşemedi.. Seçimlerden sonra çıkacak tabloyu liderlerin önüne koyması lazım. Birinci endişem Davutoğlu’nun bağımsız iradeye sahip olamaması. 13 yıl AKP, ülkeyi tek başına yönetti. Koalisyona hazır değil, hazmedemiyor. Onun için vatandaşa baskı yapıyor.

Haberin Devamı

13 yıldır armut mu topluyordunuz?

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde vatandaşlara seslenirken vaatlerini sıralayarak “Düne kadar ‘kaynak yok’ diyorlardı. Şimdi Allah’a şükür onlar da söylemeye başladı. 13 yıldır sen armut mu topluyordun?” diye konuştu. Kılıçdaroğlu, insanların siyasi kavgadan bıktığını ifade etti. Ayrımcılık yapmadan 78 milyonu kucaklayacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu şöyle devam etti; “Dünyanın hiçbir yerinde etnik kimlik üzerinden siyaset yoktur.
Siyasetin onuru işsize iş bulmaktır, çocuğa iyi eğitim sağlamaktır, dış politikada adam gibi devleti savunmak, çıkarlarını korumaktır. Gerginliklerden, siyasi kavgalardan bıktık, ben huzur ve barışı getirmek istiyorum. Görüşü, düşüncesi ne olursa olsun herkese hizmet etmek istiyorum” dedi. Türkiye’deki her kesimin hakkını savunacağını belirten Kılıçdaroğlu, “Bu ülkedeki bütün fakirlerin umudu benim. Onların çıkarını sonuna kadar savunacağım.”
MHP’yle ortak payda yakalayabiliriz
KARARI BAHÇELİ VERECEK (Koaliyon sorusu üzerine): MHP ile neden daha kolay. O da muhalefet partisi, biz de. Ortak paydaları yakalayabiliriz. Bu benim düşüncem. Kararı verecek olan Bahçeli. İrademi söyledim. Türkiye, cumhuriyet tarihinin en derin krizlerinden birisini yaşıyor. Ben çözmek için özveride bulundum. Başbakan Yardımcısı olmaya hazırdım, kabineye bile girmeyebilirdim. Bahçeli’ye Başbakanlık teklif ettim.
BEDELİNİ ÖDEMESİ LAZIM: İçişleri Bakanı’nın görevinin başında kalması kabul edilebilecek bir şey değil. IŞİD’i de PKK’yı da bir siyasi partiye bağlamıyorum. İçişleri Bakanı ayrılmıyorsa, acaba destek mi veriyorsunuz? Elbette her olayda istifa edilmez ama cumhuriyet tarihinin en büyük terör saldırısı olursa kimse kusura bakmasın bir siyasetçinin bedelini ödemesi lazım.
İYİ İKLİM YAKALAMAK: Benim özel bir vadem yok, şu kadar sürem olsun diye. Siyasette arzu ettiğim, iyi bir iklim yakalamak, o iklimi hayata geçirmek, yeni bir siyaset anlayışını Türkiye’ye getirmek. Bunun için mücadele ettim ve bunu büyük ölçüde kırmadan, dökmeden yaptım.