SiyasetHDP’de Kürt-Türk tartışması

HDP’de Kürt-Türk tartışması

11.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

HDP’de Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 11 Şubat’ta yapılacak büyük kongrede aday olmayacağını açıklaması sonrasında eş başkan arayışı sürerken, eski HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın, “Bir Türk göz dikmesin eş başkan Kürt olacak” çıkışı partide bomba etkisi yarattı.

HDP’de Kürt-Türk tartışması

Kaplan’ın önceki gün twitter’dan “Demirtaş’ın yerine bir Türk göz dikmesin, eş başkan bir Kürt olacak” çıkışıyla alevlenen tartışmada, HDP’li Sırrı Süreyya Önder’e dönük “Sırrı gitsin film çeksin” açıklamalarıyla tartışmalar farklı bir noktaya evrildi. Önder, yaptığı açıklamada Kaplan’a, “tükürülecek bir zihniyet” diye yanıt verdi. Önder, “İlkel milliyetçilik yani ırkçılık hastalıklı bir duygudur. Bazen Hasip örneğinde görüldüğü gibi insanı insanlığından eder” dedi. HDP Genel Merkezi’nden de Kaplan’ın açıklamalarının ırkçı olduğu ve kınandığı kaydedildi.
İstifasını açıkladı
Kaplan, tartışma sonrası bu kez sosyal medya üzerinden HDP’den istifa ettiğini açıkladı. HDP kulislerinden edinilen bilgiye göre; Kaplan’ın açıklamaları HDP’de rahatsızlık yaratırken, Kaplan hakkında disiplin sürecininin işletilmesi yönünde karar alındı. Ancak Kaplan’ın istifa açıklamasının ardından disiplin sürecinin işletilmediği öğrenildi.
HDP tabanından Kaplan’ın açıklamalarına tepki gelirken, Kürt siyaseti hareketinin en üst kurumu olarak bilinen ve HDP’nin de bileşeni olarak görüldüğü Demokratik Toplum Kongresi’nden (DTK) “çekinceli” bir destek açıklaması gelmesi dikkati çekti. DTK’den yapılan açıklamada “Kaplan’ın yaptığı açıklamayı demokratik bir hak olarak görmekle birlikte talihsiz bir açıklama olarak değerlendiriyoruz. Bu doğrultuda halkımızı, tüm kurumlarımızı ve dostlarımızı yapılan açıklamalar karşısında sağ duyulu davranmaya davet ediyoruz. Demokratik haklarımızı sonuna kadar kullanma hakkının yanında siyasi linci de doğru bulmadığımizi belirtmek istiyoruz” ifadelerine yer verildi.
Destek veren de var
Kaplan’ın eş başkanlığa dair isim üzerinden açtığı bu tartışma HDP’nin ilk yola çıkarkenki Türkiyelileşme politikasını da tartışmaya açtı. Parti içinde faaliyet gösteren ve kimlik hassasiyeti olan kesimde Kaplan’ın açıklamaları destek buldu. Gerek sosyal medya üzerinden gerekse de Kürt kurumlarından Kaplan’a destek açıklamaları yapıldı. HDP’ye eş genel başkan olacak ismin Kürt olması yönünde parti genel merkezine de önerilerin geldiği kaydediliyor.

‘Sorun ötekileştirme’
Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen Milliyet’e yaptığı değerlendirmede siyasette sorunun ön yargılar, ötekileştirme ve kamplaşma siyasetinden kaynaklandığını söyledi. Bilgen şöyle devam etti:, “Sonuçta hiçkimsenin dışlanmadığı en yoğun mağduriyet yaşayan çevrelerin de siyasette sözünü söyleyebildiği, kimliğinden dolayı bir haksızlığa ve ayrımcılığa uğramadığı bir siyaseti iddia ediyoruz. Ülke yönetiminde neyi savunuyorsak parti yönetiminde de aynı ilkesel tutum içinde olmamız gerekiyor. HDP bu amaçla kurulmuştur. Bu kuruluş felsefesine bağlı kaldığı ölçüde büyümesi mümkün olacaktır.”

‘Sözleri bizi karşılamıyor’
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ise “Burası halkların kardeşliğinin partisidir. Burası her rengin, her kimlikten, her inançtan insanın partisidir ve o nedenle o sözler bizi karşılamıyor, hiçbir şekilde bizim düşüncelerimizi yansıtmıyor. Bunu da zaten partimiz açıklamasıyla ifade etti” dedi.