SiyasetHakkâri ve Şırnak il olarak kalacak

Hakkâri ve Şırnak il olarak kalacak

20.08.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İktidarla muhalefet arasında torba yasa için süren kıran kırana pazarlıklar sonuç verdi. Hakkâri ve Şırnak, ‘görülen lüzum’ üzerine il kalacak. Mutlu haber, iki kentte büyük bir sevinçle karşılandı

Hakkâri ve Şırnak il olarak kalacak

Meclis, bazı teşvik uygulamaları, şehit yakınlarına ÖTV’si araç, ticari araçların yenilenmesinde vergi teşviki ile vakıf üniversitelerine ilişkin düzenlemeler de içeren torba yasa için dün sabaha kadar çalıştı. İktidar ile muhalefet arasında kıran kırana süren pazarlık sonucu varılan mutabakatla, muhalefetin itiraz ettiği Hakkâri ve Şırnak’ın il statüsünden çıkarılması, belediyelere kayyum atanması ve özelleştirmeye ilişkin maddeler yasa metninden çıkarıldı.

Haberin Devamı

“Görülen lüzum üzerine” gerekçesiyle verilen ortak önergenin kabulüyle Hakkâri ve Şırnak şimdilik il olarak kaldı. Önerge, iktidar ve muhalefet milletvekillerinin alkışlarıyla kabul edildi. TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, “Çokgüzel bir manzara” dedi. Muhalefetin itiraz ettiği maddeler konusunda iktidar ile muhalefet partileri arasında uzlaşma arayışları günlerdir sürüyordu. Ancak Ak Parti geri adım atmıyordu.

Sürpriz temaslar

Önceki akşam Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de gerçekleştirilen güvenlik zirvesinin ardından ise, iktidar ile muhalefet arasında yeniden sürpriz bir temas trafiği yaşandı. Ak Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş’ın öncülüğünde yürütülen uzlaşma temasları çerçevesinde CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay sabah 03.00’e kadar defalarca bir araya geldi. Bu nedenle Genel Kurul çalışmalarına sık sık ara verildi.

Haberin Devamı

Milliyet’in parti kurmaylarından aldığı bilgiye göre Ak Parti kanadı görüşmelerde, İsrail Anlaşması, Varlık Fonu kurulmasına ilişkin teklif, Japonya ve Venezuela ile ilgili iki anlaşmaya yönelik engelleme yapmamaları ve Meclis’in gündemindeki bu konuları görüşerek en geç hafta sonu tatile girmesi koşuluyla muhalefete torba tasarıdaki tartışmalı dört maddeyi çekebileceği mesajını iletti.

CHP ve MHP öneriyi kabul ederken, HDP 23. madde ile belediyelerin imar yetkilerinin Çevre Bakanlığı’na aktarılmasını sağlayan maddenin de çekilmesini istedi. Ak Parti bunun üzerine CHP ve MHP’ye “HDP muhalefetini sürdürürse uzlaşma geçerli olmaz” dedi. Bunun üzerine görüşme trafiği yeniden başladı. Net anlaşma 23. maddenin kabulünün ardından sağlandı. 03.00 sularında varılan mutabakat sayesinde tasarının kalan maddelerinin görüşmeleri 2 saat içinde tamamlanabildi.

Ortak önergeyle

Varılan uzlaşma çerçevesinde tasarıdan ilk olarak geniş kapsamlı özelleştirmeleri başlatacağı öne sürülen 35. madde çıkarıldı. Ardından da terör nedeniyle belediye başkanlarının yerine kayyum atanmasına ilişkin 52-53 ve 54. maddeler, dört partinin ortak önergesiyle geri çekildi.

Haberin Devamı

Son olarak da Hakkâri ve Şırnak’ın il olmaktan çıkarılmasını, Yüksekova ve Cizre’nin il merkezi haline getirilmesini öngören maddeler metinden çıkarıldı. Haber, iki kentte de sevinçle karşılandı.

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, twitter hesabından kayyum, Hakkâri ve Şırnak konusunda Meclis’te uzlaşma sağlanmasını olumlu bulduğunu açıkladı. Demirtaş, “Yanlışta ısrar etmenin hiç kimseye yararı olmazdı” dedi.