Siyaset‘Güvenlik paketi AB normlarına uygun’

‘Güvenlik paketi AB normlarına uygun’

19.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

İç Güvenlik Paketi, tali komisyon olan TBMM AB Uyum Komisyonu’ndan geçti.

‘Güvenlik paketi AB normlarına uygun’

İç Güvenlik Paketi, tali komisyon olan TBMM AB Uyum Komisyonu’ndan geçti. İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Enver Salihoğlu tasarı hakkında bilgi verirken, polisin dinleme ile ilgili konulardaki yetkilerinin genişletildiğini belirtti. Salihoğlu, “Polisin yetkileri 2005’teki değişiklikte azaltılmıştı, bu yetkilerin artırılmasına ihtiyaç duyuldu” dedi. Tasarıyla, Avrupa’da polisin gözaltına alma yetkisine paralel düzenlemeler getirildiğini ifade eden Salihoğlu, tasarının özgürlük ve gözaltı süreleri bakımından eleştirildiğini anımsatarak, bu konularda, çağdaş Avrupa ülkelerinden farklı düzenlemeler getirilmediğini kaydetti.
AB Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Cangir de tasarıya AB normları açısından baktıklarını söyledi. Cangir, “Toplantı ve gösteri yapma hakkı ve özgürlüğü, bu düzenleme ile daha sağlam bir şekilde garanti altına alınıyor. Toplantı ve gösteriye katılan birilerinin elinde molotof veya sapan varsa, bunlar, o toplantı ve gösteriye katılanların özgürlüğünü elinden almaya yönelik kullanılabilir, onların yaşam hakkını tehlikeye atabilir. Bu düzenleme, toplantıya katılanların hak ve özgürlüğünü güvence altına alan birtakım hükümler içeriyor” diye konuştu. Cangir, “Yani AB normları açısından bir aykırılık görmüyorsunuz” sorusuna, “evet” yanıtını verdi.
Muhalefet eleştirdi
CHP’li Aykan Erdemir, tasarıda, “yüzlerini tamamen veya kısmen bez vesaire unsurlarla örterek katılanlara 2 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis cezasının öngörüldüğünü” anımsatarak?“Böylece Caferilerin düzenlediği yürüyüşler de bütün çarşaflı kadınların gözaltına alınması gerekecek” dedi.